Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nakreslil karikatúru Sereny. Je z neho rasista, vyhrážajú sa jeho rodine

Keď austrálsky karikaturista Mark Knight sledoval sobotné finále US Open a videl správanie Sereny Wiliamsovej na kurte, napadlo mu jediné - zvečniť to na papieri. Vtedy však nemohol tušiť, že jeho výtvor bude riešiť celý svet a on sa kvôli tomu dostane do problémov.

13.09.2018 13:24
debata (76)
Karikatúra Marka Knighta, ktorú mnohí označujú... Foto: SITA/AP
US Serena Showing Emotion tenis Karikatúra Marka Knighta, ktorú mnohí označujú za symbol rasizmu a sexizmu.

Karikatúru rozzúrenej Sereny, ako skáče po rakete, a empajrového rozhodcu, ktorý sa pýta jej súperky: ‚Nemôžete ju jednoducho nechať vyhrať?‘, zverejnil austrálsky denník Herald Sun.

Veľa ľudí jeho dielo pobavilo, ale veľa bolo aj tých, ktorí ostro protestovali.

„Keď sa obrázok dostal na internet, svet sa zbláznil. Neustále mi zvonil telefón, volali mi ľudia, o ktorých som v živote nepočul. Bolo to neuveriteľné,“ reagoval Knight.

Frustrovaná Serena, víťazná Naomi Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Serena Williamsová sa háda s rozhodcom Carlosom...

Veľká časť verejnosti ho označila za rasistu a sexistu. S kritikou na jeho adresu vystúpili spisovateľka JK Rowlingová, reverend Jesse Jackson či dcéra Martina Luthera Kinga Bernice.

Ozvali sa aj tí, ktorým vadilo, že Serenina súperka je na obrázku vykreslená ako ‚biela žena‘, hoci vo finále nastúpila v reále proti Japonke Naomi Osakovej.

„Karikatúra Sereny nie je o rase či pohlaví. Je o jej správaní počas zápasu. Ľudia mi na internete napísali kadečo. Ale potom začali urážať moju rodinu a to bolo príliš. Napokon, veď to bola len kresba,“ bránil sa Knight.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #US Open 2018