Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan pred štartom vo Švajčiarsku: Silný jazdec potrebuje silný tím

O mesiac a pár dní to vypukne. Sviatok pre cyklistických fanúšikov na celom svete - slávna Tour de France. Medzi favoritov na víťaza bodovacej súťaže bude opäť patriť aj Peter Sagan, ktorý to už na TdF dokázal päťkrát (2012-2016).

05.06.2018 15:53
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (1)

Generálkou na Tour budú pre trojnásobného majstra sveta dve podujatia – Okolo Švajčiarska a spoločný šampionát ČR a SR v Plzni.

Okolo Švajčiarska odštartuje už túto sobotu. Sagan sa na podujatí, ktoré je zaradené do kalendára WorldTour, zúčastňuje pravidelne od roku 2010. Počas ôsmich rokov vyhral v krajine Helvétov už 15 etáp, čo je historický rekordný zápis.

Tohtoročný itinerár zavedie pelotón do viacerých známych lyžiarskych stredísk ako Crans-Montana, Leukerbad či Arosa.

„Milujem lyžovanie, ale môj náročný program mi nedopraje dostatok voľného času. Ale ak môžem, rád sa na lyže postavím. Je to výborná vec na kondíciu a efektívna náplň do tréningu. Myslím, že som v tom celkom dobrý. Veď sa presvedčte sami,“ povedal Sagan v rozhovore pre oficiálnu stránku Tour de Suisse 2018 a pridal link na video:

Podľa Švajčiarov je Slovensko známe najmä hokejom a tenisom, cyklistika sa však na tieto dva športy pomaly doťahuje.

„Nárast popularity cyklistiky u nás je značný. Veľa ľudí začalo jazdiť, veľké preteky sa vysielajú v televízii. Snažím sa tomu napomáhať ako viem. Aj preto som založil Cyklistickú akadémiu Petra Sagana. V súčasnosti v nej máme približne 20 dievčat a 40 chlapcov, všetci vo veku od 10 do 18 rokov. Máme kvalitných trénerov, vybavenie a snažíme sa zúčastniť čo najväčšieho počtu pretekov. Verím, že z niektorého z nich vyrastie špičkový jazdec,“ pokračoval Sagan.

Žilinský rýchlik pridal v tomto roku do zbierky cenných triumfov výhru na prestížnej klasike Paríž-Roubaix. Ktoré preteky by ešte chcel vyhrať?

„Samozrejme, stále sú určité podujatia, ktoré som ešte nevyhral, ale moja filozofia je nemyslieť na ne a akceptovať každý výsledok, ktorý dosiahnem. V každých pretekoch idem na maximum. Ak tak urobíte a hoci výsledok nie je taký, aký ste si želali, i tak ho akceptujete, pretože viete, že viac ste už urobiť nemohli,“ zamyslel sa Sagan.

Kto podľa neho vyhrá Okolo Švajčiarska?

„Nerád udávam predpovede. O víťazovi vždy rozhoduje tisíc faktorov. Bude ním najsilnejší jazdec, ktorý bude potrebovať podporu silného tímu, účinnú taktiku a samozrejme, aj značnú dávku šťastia,“ dodal Sagan.

82. ročník Okolo Švajčiarska sa uskutoční v termíne od 9. do 17. júna. Sport.pravda.sk vám z neho prinesie sériu živých textových prenosov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #Okolo Švajčiarska 2018