Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

(Ne)hokejová legenda jubiluje. Záruba je odborník i skvelý zabávač + VIDEO

Komentátor Robert Záruba, narodený 18. augusta 1967, je jednou z najvýznamnejších osobností českej športovej žurnalistiky. Jeho hlavnou špecialitou je ľadový hokej, jeho súčasná podoba v Českej televízii je výsledkom práve Zárubovho úsilia.

18.08.2017 11:26
Robert Záruba Foto:
Robert Záruba.
debata

V 90. rokoch stál za vznikom magazínu Buly, sám komentoval vyše tisíc zápasov, ligových i na medzinárodnej scéne, českí fanúšikovia si dodnes pamätajú zvolanie „Prepíšte dejiny!“, ktorým sprevádzal české víťazstvo na olympiáde v Nagane.

Komentátorom chcel byť už od detstva, existuje aj nahrávka štvorročného chlapca, ktorý komentoval kocky. V tom čase v Československej televízii začínal ako brigádnik v športovej redakcii v roku 1984, po maturite zamieril na žurnalistiku, ktorú dokončil krátko pred pádom komunistickému režimu. Vďaka tomu sa Zárubovi otvorila cesta ku komentovaniu, sprvu síce len na kanáli OK3, práve na ňom sa ale vysielali zápasy zámorskej NHL a mladý novinár tak mohol poznať, ako vnímajú hokej inde.

Napriek určitej zotrvačnosti, ktorá na Kavčích horách panovala, sa Zárubovi postupne podarilo presadiť v Českej televízii novú podobu komentovanie hokeja. „Moja úvaha bola jednoduchá: keď baví živšie komentovanie ľudí v Kanade a Amerike, bude ich to baviť aj tu,“ spomínal Záruba na časy, keď do televízie priviedol prvých hokejových odborníkov ako spolukomentátorov a kedy prišiel s nápadom sprevádzať vysielania zápasov napríklad krátkymi výletmi do histórie alebo rozhovormi s hráčmi.

Súčasný šéfkomentátor Českej televízie je tiež známy svojimi encyklopedickými znalosťami a starostlivo spravovaným kartotékou. Jeho kolegovia s nadsázkou hovoria, že zatiaľ čo oni pracujú, aby žili, Robert žije, aby pracoval.

Okrem pôsobenia v ČT, odkiaľ odišiel iba na krátky čas na prelome storočia, tiež vyučuje žurnalistiku. Predtým bol ženatý s moderátorkou Svetlanou Witowskou, s ktorou má syna Viktora, dnes žije s novinárkou Norou Fridrichovou, matkou jeho dcér Diany a Mariany.

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Záruba