Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky
Cyklistika

18.06.2022 o 15:30

Pinot

Rodriguez

Štadión: Ambri Malbun
Filter

Po včerajšku tu máme aj teraz úspešný únik. Najlepšie nohy v ňom mal nakoniec Thibaut Pinot, ktorý pomerne s prehľadom dokázal zdolať Rodrigueza, Izagirra aj Lutsenka. Pinot je prvý Francúz od roku 2018, ktorý na pretekoch Okolo Švajčiarska ovládol etapu.

V celkovom poradí máme na čele zmenu, keďže sa vďaka rýchlemu nástupu podarilo nabrať cenné sekundy Sergiovi Higuitovi. Kolumbijčan sa dostal o dve sekundy pred Gerainta Thomasa. Doterajší držiteľ žltého dresu Jakob Fuglsang to dnes nezvládol a stráca až 19 sekúnd. Štvrtý Powless a piaty Pozzovivo už strácajú vyše minútu a zajtra sa im už zabojovať o celkový triumf nepodarí.

Peter Sagan zatiaľ v cieli nie je a pravdepodobne príde s veľkou časovou stratou ako včera. Dúfajme, že to slovenský cyklista zvládne v časovom limite a v zajtrajšej časovke ho uvidíme.

Cieľ

Sergio Higuita prišiel do cieľa z favoritov pre celkové poradie jednoznačne prvý a mal by mať žltý dres. O 12 sekúnd za ním totiž prišiel Geraint Thomas, ktorý ešte stihol niekoľko sekúnd nadeliť aj Jakobovi Fuglsangovi.

Cieľ

Thibaut Pinot pretína cieľovú čiaru ako prvý. Francúz nakoniec nadelil takmer pol minútu Oscarovi Rodriguezovi, ktorý pomerne nenápadným výkonom prebehol aj nakoniec tretieho Lutsenka.

0,8 km

Sergio Higuita je o pár sekúnd pred dvojicou Fuglsang, Thomas. Ďalšia skupina favoritov pre celkové poradie už tomuto tempu nestačí a na Higuitu stráca takmer 20 sekúnd.

1 km

Thibauta Pinota čaká už posledný kilometer.Lutsenko je za ním o približne desať sekúnd a výhra by tak Francúzovi ujsť nemala.

1,3 km

Sergio Higuita sa rozhodol zrýchliť v pelotóne a vypracoval si maličký náskok. Uvidíme, ako na to zareagujú ostatní favoriti pre celkové poradie.

1,9 km

Izagirre poriadne spomalil a nevyzerá to s ním vôbec dobre. Španiel je už dokonca za Lutsenkom, ktorý sa ešte nechce vzdať a bude sa snažiť Pinota dostihnúť.

2 km

Thibaut Pinot pomerne rýchlo dotiahol Iona Izagirra. Španiel pritom nestíha Francúzovmu tempu a najväčším favoritom na výhru je tak práve Pinot.

2,5 km

Pinot sa utrhol od Lutsenka a postupne začína doťahovať Izagirra.

3,6 km

Pelotón postupne dostihuje viacerých jazdcov z úniku. Vysoké tempo tam držia jazdci Ineosu, no Fuglsang aj Higuita sú zatiaľ stále v balíku.

5 km

Izagirrov náskok má momentálne hodnotu približne tridsiatich sekúnd. Poriadne sa nám už okresala aj hlavná skupina, kde sme však žiadne útoky jazdcov pre celkové poradie nezaznamenali.

5,1 km

Fausto Masnada odpadol z väčšej únikovej skupiny a tento Španiel tak ani dnes etapu nevyhrá. Včera bol veľmi blízko, no po dobrom výkone v stúpaní už v záverečnom šprinte ostatným nestačil.

6,6 km

Až teraz sa Thibautovi Pinotovi podarilo dobehnúť Lutsenka a uvidíme, či sa táto dvojica vďaka spolupráci dotiahne na prvého Izagirra.

7 km

Ion Izagirre ide naďalej najrýchlejšie tempo a Lutsenko je za ním už o takmer 20 sekúnd. Pinotovi sa pritom nedarí zmazať Kazachovu stratu a obaja sa tak musia pokúšať o dobehnutie jazdca pred nimi individuálne.

8,3 km

Izagirre si už pred Lutsenkom vypracoval 10-sekundový náskok a zatiaľ má v tomto kopci najlepšie nohy. Pár sekúnd za Lutsenkom je Pinot a Van Wilder už začína strácať čoraz viac. Víťaz by teda mohol vzísť z prvých troch jazdcov.

9,5 km

Ion Izagirre sa dokázal striasť svojich súperov a momentálne je o pár sekúnd pred Lutsenkom. Za Kazachom je už Thibaut Pinot a až štvrtý je zatiaľ Ilan Van Wilder.

10 km

O Petrovi Saganovi nemáme aktuálne správa a pravdepodobne sa nachádza niekde v skupine za hlavným balíkom. Sagan by teda mohol do cieľa dôjsť podobne ako vo včerajšej etape, kedy skončil so stratou takmer 30 minút na 87. mieste.

11 km

Čelná skupina sa nám už začína deliť. Malý náskok si vytvorila trojica Lutsenko, Izagirre a Van Wilder. Naopak stratu začína naberať dvojica Matthews a Chapoussin.

12 km

Úniková skupina už začína stúpať na posledný kopec. Od cieľa v Malbune ich delí ešte 12 kilometrov, pričom celkové prevýšenie bude viac než 1000 metrov.

13 km

Michael Matthews si došiel pre ďalšie body na šprintérskej prémii. Okrem týchto 4 bodov si Austrálčan pripísal víťazstvo aj na prvej prémii a celkovo vedie bodovaciu súťaž už o 10 bodov.

14 km

Do dnešnej etapy už nastúpili všetci z favoritov pre celkové poradie a mohli by sme tak sledovať súboj o prvé miesto najmä medzi Fuglsangom a Thomasom.

Momentálne ostáva do cieľa ešte 14 km a s približne tri a pol minúty máme na čele 14-členný únik. Nechýbajú nám tam známe mená zo včera ako Champoussin, Matthews či Masnada. Okrem nich tam zo známych mien máme aj Thibauta Pinota, Iona Izaguirreho alebo Alexeya Lutsenka.

Všetkým priaznivcom cyklistiky prajem pekný deň a vítam Vás pri našom online prenose z pretekov Okolo Švajčiarska. Dnes máme na programe už siedmu etapu.

Včerajšiu náročnú horskú etapu sa podarilo prekvapivo ovládnuť Nicovi Denzovi. Dnes nás čaká ďalšia ťažká etapa, ktorá bude finišovať na stúpaní. To síce nebude také dlhé ako včera, ale aj tak sa tu otvára šanca pre únik. Rozdiely by sa mohli urobiť aj v celkovom poradí, kde je o 1 sekundu pred Thomasom líder Jakob Fuglsang.

Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 15:30.