Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky
Zimné olympijské hry - Alpské lyžovanie

07.02.2022 o 07:45

Víťazka: Sara Hectorová (SWE)

14. Petra Vlhová (SVK)

Štadión: National Alpine Ski Centre
Filter

Odo mňa je to pre túto chvíľu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa.

Švédka Sara Hectorová získala zlatú medailu v prvom bode programu alpského lyžovania žien na ZOH v Pekingu. Severanku doplnili na stupni víťazov Federica Brignoneová z Talianska a Lara Gutová-Behramiová zo Švajčiarska.

Petra Vlhová po nevydarenom prvom kole svoju pozíciu nevylepšila, dokonca sa o jednu priečku prepadla a finišovala štrnásta.

Druhá zo Sloveniek v obrovskom slalome, Rebeka Jančová, druhé kolo nedokončila a tak nie je klasifikovaná v súčte oboch jázd.

Poradie v cieli na prvých piatich miestach:

1. Sara Hectorová (SWE) 1:55,69

2. Federica Brignoneová (ITA) +0,28
3. Lara Gutová-Behramiová (SUI) +0,72

4. Katharina Truppeová (AUT) +0,80
5. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +0,96

14. Petra Vlhová (SVK) +2,46

Koniec

Hlavná časť druhého kola olympijského obrovského slalomu je za nami. Nasledovať budú jazdy pretekárok, ktoré prvé kolo dokončili, ale nezmestili sa do prvej tridsiatky. Náš prenos sa však v tomto momente končí.

1

Sara Hectorová prvenstvo po prvom kole obhájila, stáva sa z nej nová olympijská víťazka v obrovskom slalome! Švédka je prvá o 28 stotín sekundy pred Federicou Brignoneovou.

1

Po troch medzičasoch je Hectorová naďalej prvá o 19 stotín sekundy. Toto bude riadna dráma.

1

Švédka odštartovala na jednotku, keď navyšuje svoj náskok na viac ako pol sekundy.

1

Prichádza na rad finále. Sara Hectorová, najväčšia favoritka dňa, má na štarte k dobru 42 stotín sekundy.

2

Katharina Truppeová strácala na druhom medzičase na Brignoneovú jednu desatinu, na treťom už štvrť sekundy a v cieli je Rakúšanka až tretia za Gut-Behramiovou!

3

Federica Brignoneová potvrdila dobrý čas z prvého kola a hoci veľa zo svojho náskoku stratila, tak finišuje priebežne prvá o 44 stotín sekundy! Talianka vie, že si dnes so sebou zoberie medailu!

4

Medailu nezíska ani Meta Hrovatová. Slovinka odštartovala solídne, lenže slabý záver ju odsúva až na štvrté miesto…

5

Nórka Ragnhild Mowinckelová viedla na dvoch medzičasoch, v závere ale tratila šesť desatín a je tak druhá o štvrť sekundy!

5

Po viac ako dvanástich minútach môžeme pokračovať. Pred nami najlepších päť pretekárok po prvom kole.

Zdá sa, že sa pripravuje letecký prevoz americkej pretekárky. Ragnhild Mowinckelová si na svoj štart ešte počká.

Priebežné poradie:

1. Lara Gutová-Behramiová (SUI) 1:56,41

2. Thea Louise Stjernesundová (NOR) +0,48
3. Maryna Gąsienicová-Danielová (POL) +0,70

9. Petra Vlhová (SVK) +1,74
 

Už päť minút prebieha ošetrenie Američanky, okolo ktorej sa pohybuje v týchto chvíľach azda osem osôb.

6

Nina O'Brienová navyše potrebuje v priestore cieľa ošetrenie, nevyzerá to s ňou dobre. Najbližšie minúty sa pretekať nebude.

6

Nina O'Brienová a USA medailu nezíska. Čo je však horšie, je fakt, že americká pretekárka spadla tesne pred cieľom, nebude klasifikovaná a druhé kolo je na malý moment prerušené.

7

Po viacerých chybičkách a menšej strate už Tessa Worleyová riskla všetko. Tak to aj dopadlo, Francúzka sa na trati neudržala a vypadáva niekoľko bránok pred cieľom.

8

Atak na prvú päťku už ale hlási Lara Gutová-Behramiová. Bola to už tretia Švajčiarka, ktorá šla v poradí tesne za sebou a až Gutovej-Behramiovej vyšlo druhé kolo podľa predstáv. Prvenstvo o 48 stotín sekundy.

Priebežné poradie:

1. Thea Louise Stjernesundová (NOR) 1:56,89

2. Maryna Gąsienicová-Danielová (POL) +0,22
3. Wendy Holdenerová (SUI) +0,43

8. Petra Vlhová (SVK) +1,26
 

9

Thea Louise Stjernesundová sa ďalej derie poradím, keď ju nepredbehla ani Michelle Gisinová. Opäť to bola reprezentantka z krajiny helvétskeho kríža, ktorá nemala nárok na čas vedúcej Nórky. Je z toho štvrtá priečka.

10

Veľmi podobnú jazdu absolvovala aj Wendy Holdenerová zo Švajčiarska. I ona mala náskok ešte na druhom medzičase, no postupne strácala, aby to v cieli stačilo len na tretiu pozíciu s mankom 43 stotín.

11

Maryna Gąsienicová-Danielová putuje na druhé miesto. Poľka bola raz pomalšia, inokedy zase rýchlejšia na medzičasoch, avšak nakoniec je druhá o 22 stotín.

12

Spokojná nebude ani Camille Rastová. Švajčiarka nebola dostatočne agresívna, aj preto sa radí až na siedme miesto.

13

Rovnaký čas ako Petra mala po prvom kole aj Rakúšanka Katharina Liensbergerová. Ani ona dieru do výsledkovej listiny neurobila, bola dokonca ešte o desatinu pomalšia ako Petra a je tak až šiesta.

13

Žiaľ, Petra Vlhová dnes o medailu nezabojuje. Slovenskej reprezentantke nevyšlo ani druhé kolo, v priebežnom hodnotení dvoch jázd klesla Petra na piatu pozíciu.

13

Po dvoch medzičasoch však Slovenka zaostáva pri maximálnom riziku o sedem desatín sekundy.

13

Teraz už prichádza na štart Petra Vlhová! Držme palce, Peťa potrebuje zajazdiť vynikajúce druhé kolo.

15

O rovnú sekundu predbieha Bucikovú Thea Louise Stjernesundová z Nórska. To by možno mohlo stačiť aj na výsledok v prvej desiatke.

Priebežné poradie:

1. Ana Buciková (SLO) 1:57,89

2. Paula Moltzanová (USA) +0,18
2. Maria Therese Tvibergová (NOR) +0,18

4. Coralie Frasseová Sombetová (FRA) +0,71
5. Tina Robniková (SLO) +1,01

16

Zle to vyzeralo aj s Anou Bucikovou zo Slovinska, avšak nečakane prišlo zrýchlenie v druhej polovici a je z toho prvá priečka s časom 1:57,89!

17

Na úvodnom medzičase Paula Moltzanová bravúrne rýchla, potom však prišla chybička a zrazu z toho bol tesný boj. Skúsená Američanka finišuje, predstavte si, s rovnakým časom ako Tvibergová – 1:58,07.

18

Maria Therese Tvibergová to nakoniec zvládla. Aj náskok Nórky sa postupne scvrkával, severanka si ale prvenstvo, hoci len dočasné, predsa pripisuje. Pred Frasseovou Sombetovou bola rýchlejšia o 53 stotín sekundy.

19

A vypadáva aj Ramona Siebenhoferová! Rakúšanka bola tri bránky pred cieľom, keď zrazu nezvládla prenesenie váhy. V krátkom časovom úseku vypadli tri pretekárky.

20

Vyzeralo to slušne aj s Andrejou Slokarovou. Na druhom medzičase viedla ďalšia zo Sloviniek o vyše sekundu, lenže následne prišlo pošmyknutie na vnútornej lyži a predčasný koniec.

21

Nasledujú jazdy dvoch Sloviniek. Prvá z nich, Tina Robniková, bola prvá na poslednom medzičase o 36 stotín, v cieli je nakoniec druhá o tri desatiny…

22

Švédkam sa v druhom kole zatiaľ nedarí. Po Lövblomovej predčasne vypadla aj Hanna Aronssonová Elfmanová.

23

Sledovali sme súboj dvoch francúzskych reprezentantiek. Clara Direzová mala na začiatku k dobru slušný náskok, no postupne ho strácala, až si nabalila manko 73 stotín sekundy.

24

Na druhú priečku sa posúva Elena Curtoniová z Talianska, ktorá zaostala za vedúcou Francúzkou o 1,31 sekundy.

25

Alice Robinsonová s absolútnym rizikom v druhom kole. Novozélanďanka sa vyššie neposunie, práve naopak, padá na delené tretie miesto so stratou 2,22 sekundy.

26

Výborná jazda a priebežné prvé miesto pre Coralie Frasseovú Sombetovú. Francúzka zvládla druhé kolo s časom 57,69, Nemku Aicherovú predstihla o takmer dve celé sekundy.

27

Solídne to rozbehla Hilma Lövblomová, avšak jedna zo Švédok v druhom kole predčasne vypadáva, pričom si privodila problémy s ľavým zápästím.

28

Aicherovú nepredbehla ani Alex Tilleyová z Veľkej Británie, ktorá zaostala v konečnom súčte o tri desatiny.

29

Japonka Asa Andová sa do toho pustila nebojácne. Na úvodnom medzičase mala náskok dvoch desatín, no potom začala strácať, až je z toho manko 47 stotín.

30

18-ročná Nemka Emma Aicherová stanovila úvodný čas druhého kola na rovných 59 sekúnd, v súčte dvoch kôl sú to viac ako dve minúty – 2:00,52.

Štart

Druhé kolo sa práve začalo.

Veľké veci sa diali v kole prvom. Petra Vlhová ako jedna zo širšieho okruhu pretekárok sa umiestnila v strede druhej desiatky, Američanka Mikaela Shiffrinová ako obhajkyňa zlata spred štyroch rokov vypadla.

Dianie na svahu ovládla tohtosezónna líderka poradia obrovského slalomu Švédka Sara Hectorová mierne prekvapivo pred Katharinou Truppeovou a Taliankou Federicou Brignoneovou. Štvrtá Meta Hrovatová zo Slovinska má rovnako nádej na medailu, hoci stráca už takmer sekundu.

Petra Vlhová potrebuje dokonalé druhé kolo, maximálne riziko a trochu šťastia, aby mohla vôbec uvažovať nad cenným kovom. Na tretiu Brignoneovú stráca jednu celú sekundu a ďalších 36 stotín, ale stať sa môže všetko. Prechod do prvej sedmičky môže byť bez problémov reálny, horšie to už bude s posunom vyššie.

Druhá Slovenka v štartovom poli, Rebeka Jančová, prvé kolo dokončila na 48. mieste s mankom deviatich sekúnd a tak dostane šancu predviesť sa aj v poobedňajšom programe (z pohľadu pekinského času).

Poradie po 1. kole:

  1. Sara Hectorová (SWE) 57,56 s
  2. Katharina Truppeová (AUT) +0,30 s
  3. Federica Brignoneová (ITA) +0,42
  4. Meta Hrovatová (SLO) +0,92
  5. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +1,02
  6. Nina O'Brienová (USA) +1,25
  7. Tessa Worleyová (FRA) +1,37
  8. Lara Gutová-Behramiová (SUI) +1,51
  9. Michelle Gisinová (SUI) +1,63
  10. Wendy Holdenerová (SUI) +1,65


11. Maryna Gąsienicová-Danielová (POL) +1,68
12. Camille Rastová (SUI) +1,73
13. Katharina Liensbergerová (AUT) +1,78
13. Petra Vlhová (SVK) +1,78
15. Thea Louise Stjernesundová (NOR) +1,83
16. Ana Buciková (SLO) +1,86
17. Paula Moltzanová (USA) +2,01
18. Maria Therese Tvibergová (NOR) +2,11
19. Ramona Siebenhoferová (AUT) +2,30
20. Andreja Slokarová (SLO) +2,52

21. Tina Robniková (SLO) +2,62
22. Hanna Aronssonová Elfmanová (SWE) +2,63
23. Clara Direzová (FRA) +2,68
24. Elena Curtoniová (ITA) +2,94
25. Alice Robinsonová (NZL) +2,99
26. Coralie Frasseová Sombetová (FRA) +3,35
27. Hilma Lövblomová (SWE) +3,62
28. Alexandra Tilleyová (GBR) +3,84
29. Asa Andová (JPN) +3,87
30. Emma Aicherová (GER) +3,96

48. Rebeka Jančová (SVK) +9,00

Obrovský slalom na olympiáde sa oproti pretekom rovnakého typu vo Svetovom pohári líši tým, že v druhom kole budú pretekať všetky klasifikované pretekárky z prvého kola.

Najprv sa však pôjde klasicky od 30. miesta až k 1. pozícii podľa poradia prvého kola. Nasledovať bude krátka prestávka, ktorá bude vyplnená oslavou novej olympijskej víťazky, kde náš textový prenos skončí. Potom sa na zjazdovky dostanú aj zvyšné lyžiarky, ktoré prvé kolo dokončili – v poradí od najrýchlejšej (31. pretekárky) po najpomalšiu.

Priebežné hodnotenie obrovského slalomu (6/9):
 

1. Sara Hectorová (SWE) 462 bodov

2. Tessa Worleyová (FRA) 367
3. Mikaela Shiffrinová (USA) 361

4. Petra Vlhová (SVK) 331
5. Marta Bassinová (ITA) 196
6. Ragnhild Mowinckelová (NOR) 148
7. Maryna Gąsienicová-Danielová (POL) 146
8. Federica Brignoneová (ITA) 136
9. Michelle Gisinová (SUI) 133
10. Ramona Siebenhoferová (AUT) 130

Priebežné poradie Svetového pohára (27/37):
 

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1 026 bodov

2. Petra Vlhová (SVK) 1 009
3. Federica Brignoneová (ITA) 772

4. Sofia Goggiaová (ITA) 769
5. Sara Hectorová (SWE) 682
6. Corinne Suterová (SUI) 570
7. Ramona Siebenhoferová (AUT) 547

30. Ester Ledecká (CZE) 204
53. Martina Dubovská (CZE) 108 

Vážení diváci, vitajte pri sledovaní textového online prenosu z druhého kola obrovského slalomu žien na ZOH v čínskom Pekingu.

Druhé kolo sa začne o 07:45.

Poradie po 1. kole::
1. Sara Hectorová (SWE) 57,56 s
2. Katharina Truppeová (AUT) +0,30 s
3. Federica Brignoneová (ITA) +0,42
4. Meta Hrovatová (SLO) +0,92
5. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +1,02
6. Nina O'Brienová (USA) +1,25
7. Tessa Worleyová (FRA) +1,37
8. Lara Gutová-Behramiová (SUI) +1,51
9. Michelle Gisinová (SUI) +1,63
10. Wendy Holdenerová (SUI) +1,65

11. Maryna Gąsienicová-Danielová (POL) +1,68
12. Camille Rastová (SUI) +1,73
13. Katharina Liensbergerová (AUT) +1,78
13. Petra Vlhová (SVK) +1,78
15. Thea Louise Stjernesundová (NOR) +1,83
16. Ana Buciková (SLO) +1,86
17. Paula Moltzanová (USA) +2,01
18. Maria Therese Tvibergová (NOR) +2,11
19. Ramona Siebenhoferová (AUT) +2,30
20. Andreja Slokarová (SLO) +2,52

21. Tina Robniková (SLO) +2,62
22. Hanna Aronssonová Elfmanová (SWE) +2,63
23. Clara Direzová (FRA) +2,68
24. Elena Curtoniová (ITA) +2,94
25. Alice Robinsonová (NZL) +2,99
26. Coralie Frasseová Sombetová (FRA) +3,35
27. Hilma Lövblomová (SWE) +3,62
28. Alexandra Tilleyová (GBR) +3,84
29. Asa Andová (JPN) +3,87
30. Emma Aicherová (GER) +3,96
...
48. Rebeka Jančová (SVK) +9,00