Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky
Tour de Suisse - 1. etapa

15.06.2019 o 15:30

Rohan Dennis (Bahrain Merida Pro CT)

Štadión: Langnau im Emmental (Švajčiarsko)
Filter

Individuálna časovka, ktorá otvorila 83. ročník Tour de Suisse sa už skončila. Prvenstvo v nej si vybojoval Rohan Dennis z Bahrain Merida Pro CT, ktorý štartoval v dúhovom drese Majstra sveta a ukázal tak, je na takúto časovku špecialista. Slovenský cyklista Peter Sagan sa napokon umiestnil na vynikajúcom siedmom mieste, aj keď medzi kandidátov na TOP 10 zrejme nepatril. O to viac ho to môže povzbudiť do ďalších pretekov.

To je z tohto prenosu už všetko, ďakujeme za pozornosť a prajeme ešte pekný zvyšok soboty.

1. etapa 83. ročníka Tour de Suisse sa skončila!

Cieľ

Do cieľovej rovinky prichádzajú postupne aj ďalší pretekári. Čoskoro sa prvý etapa 83. ročníka Tour de Suisse, o jej víťazovi je už dlhší čas rozhodnuté.

Cieľ

Po dlhšej dobe registrujeme v cieli aj lepší výsledok. Koen Bowman z tímu Jumbo-Visma sa zaradil na predbežné 43. miesto, keď stratil na prvé miesto približne 45 sekúnd.

Cieľ

Ďalším pretekárom v cieli je Manuele Mori, ktorý reprezentuje UAE Team Emirates. Zaradil sa na predbežnú 137. pozíciu.

4,9 km

Domáci fanúšikovia pozorne sledujú každého svojho pretekára na trati a okamžite jasajú. Spomínaný Marc Hirschic už absolvuje svoju úvodnú etapu na tomto ročníku Tour de Suisse.

17:00

Na štarte čaká ešte 15 pretekárov, ktorý rovnako zasiahnu do úvodnej etapy tohto podujatia. Medzi nimi figuruje ešte jedno zaujímavé meno: Marc Hirschi z Team Sunweb. Domáci pretekár je majster v cestnej cyklistiky v kategórii U23 z minulej jesene v Innsbrucku.

Cieľ

Postupne do cieľa prichádzajúcu aj ďalší cyklisti, ako napríklad Luke Rowe z Team INEOS. Rowe podobne stratil na prvého Dennisa niečo viac ako minútu.

16:46

Podmienky v dnešnej časovke sa stále zhoršujú. Dážď čoraz viac hustne a tak zrejme zvyšných 40 cyklistov môže na lepšie výsledky zabudnúť.

Cieľ

Dvaja českí zástupcovia sú už takisto v cieli. Jan Hirt sa zatiaľ drží na predbežnom 53. mieste, jeho kolega Roman Kreuziger z konkurenčného tímu je predbežne na 63. mieste.

Cieľ

Za hustého dažďa dorazil do cieľa Svein Tuft z tímu Rally UHC Cycling1 93. Na prvého Rohana Dennisa stratil skoro dve minúty.

4,9 km

Rick Zabel sa dostal na prvý medzičas, ale ani on nijak neohrozil najlepší čas Künga v tejto časti trate. Medzitým sa zhoršilo v dejisku úvodnej etapy počasie, začína pršať a tak budú cesty čoraz viac mokré.

Cieľ

Môžme teda konštatovať, že žiadny dramatický pretek nám úvodná etapa, ktorá bola zameraná na individuálnu časovku, neponúkol. Verme tak, že zaujímavejšie a hlavne dramatickejšie to bude zajtra.

Cieľ

V cieli sme mali možnosť vidieť spokojného Rohana Dennisa, ktorý si je už určite vedomý, že dnes by mu prvenstvo v úvodnej etape 83. ročníka Tour de Suisse ujsť nemalo.

4,9 km

Zrejme aj najlepší čas na prvom medzičase sa dnes nezmení. Stefan Küng mal teda túto časovku rozbehnutú veľmi dobre, nevyšiel mu však zaver a zatiaľ figuruje na predbežnom 9. mieste.

Cieľ

Už teraz je viacmenej jasné. že dnešnú časovku ovládne Rohan Dennis, ktorý je stále predbežne na prvom mieste. Reprezentant Bahrain Merida Pro CT by si tak mal na seba navliecť žltý dres, pretože ostatní favoriti sú už v cieli.

Cieľ

Medzi jednotlivými umiestneniami sa potvrdzuje to, čo sa pred samotnou etapou stále spomínalo. Jednotlivé odstupy sú len minimálne. Napríklad, medzi siedmym Petrom Saganom a ôsmym Bevinom je rozdiel len jedna sekunda.

Cieľ

Peter Sagan stále figuruje na predbežnom siedmom mieste, čo je zrejme aj troška prekvapením. Určite nepatril medzi favoritov individuálnej časovky, dôležitejšia bude pre neho zajtrajšia etapa. Jeho dnešný výkon však potvrdil, že je naladený v ideálnej forme.

4,9 km

Prvý medzičas tejto etapy sa meria na méte 4,9 km. V tomto bode zajazdil najrýchlejší čas Stefan Küng, ktorý je však v konečnom poradí momentálne na 9. mieste.

Štart

Pripomeňme si, že na trati sú aj dvaja českí cyklisti. Sú to Jan Hirt z tímu Astana Pro Team a Roman Kreuziger z tímu Team Dimension Data.

Cieľ

Geraint Thomas patril medzi favoritov dnešnej individuálnej časovky, ale napokon dorazil do cieľa len na 13. mieste, keď na prvého Rohana Dennisa stratil 7 sekúnd.

Cieľ

Peter Sagan je už v cieli! Slovenský cyklista dorazil do cieľa na 7. mieste, keď mu vyšiel hlavne zaver časovky. Rodák zo Žiliny ukázal, že úvodnú etapu vôbec nevypustil a predbežne je teda na siedmom mieste, čo je určite veľmi dobrý výsledok.

Cieľ

Viacero cyklistov je už v cieli. Môžme zatiaľ konštatovať, že čas Rohana Dennisa zatiaľ nikto neprekonal a vyzerá to, že dnes ho niekto neprekoná.

Štart

Geraint Thoams sa už takisto dostal na trať. On narozdiel od slovenského cyklistu patrí medzi tých, ktorí by mohli okupovať vyššie priečky v konečnom zúčtovaní.

Štart

V čase 15:45 hod vyrazil na trať jediný slovenský zástupca Peter Sagan! Ten je rekordérom v počte víťazných etáp na tomto podujatí, keď vyhral vo Švajčiarsku 16 etáp a dovedna sedemkrát ovládol bodovaciu súťaž. Uvidíme, ako mu to pôjde v dnešnej časovke.

Cieľ

Spomínaný Rohan Dennis potvrdil, že mu to v časovke ide veľmi dobre. Do cieľa dorazil v najrýchlejšom čase 10 minút a 50,23 sekundy. Druhý Stefan Küng bol o 8,96 sekundy pomalší ako Dennis.

Štart

Približne o 15:16 hod sa na trať dostal Majster sveta Rohan Dennis z tímu Bahrain Merida Pro CT.

Cieľ

Napokon ani tento fakt mu nestačil, aby v cieli stanovil nový najlepší čas. Tom Bohli dorazil do cieľa ako druhý, na Patricka Bevina stratil 15 sekúnd.

4,9 km

Registrujeme ďalší nový údaj. Na medzičase 4,9 km zaznamenal Tom Bohli z UAE Team Emirates najrýchlejší čas: 5 minút a 20 sekúnd. Uvidíme, v akom čase napokon dorazí do cieľa.

Cieľ

Jeho čas však bol prekonaný. Patrick Bevin z CCC Team dorazil do cieľa s časom 11 minút a 14 sekúnd. Viackrát sa spomínalo, že jednotlivé odstupy budú len minimálne a dôležitá bude každá jedna sekunda.

Cieľ

Prvým cyklistom v cieli je tak dnes Fabian Lienhard. Reprezentant Švajčiarska stanovil prvý čas, keď 9,5 km trať absolvoval za 11 minút a 50 sekúnd.

Štart

Ako prvý sa dnes na trať dostal Fabian Lienhard, reprezentant domácej krajiny. Ten sa dostal na trať v čase 14:44. Rohan Dennis následne vyštartoval o 15:16 Stefan Küng, o 15:21 mohol na trať vyraziť Jonathan Castroviejo.

1. etapa Tour de Suisse je už v plnom prúde, v tejto chvíli začíname s našim online textovým prenosom!

Prajem príjemné športové popoludnie všetkým fanúšikom cyklistiky. Generálkou pred Tour de France bývajú preteky okolo Švajčiarska. 1. etapa je krátka časovka, oproti minulým ročníkom je však o niečo dlhšia. Trať meria 9,5 km a je rovinatá a veľmi krátka, čiže rozdiely budú minimálne, ale veľa môže tato etapa napovedať do budúceho celkového vývoja.

Vítam všetkých fanúšikov cyklistiky! Veľkolepý cyklistický sviatok v podobe Tour de France sa už nezadržateľne blíži, všetci cyklisti však ešte musia správne naladiť formu.Tradičnou generálkou sú preteky okolo Švajčiarska, ktoré sa začínajú individuálnou časovkou.

Toto podujatie obľubuje aj najlepší slovenský cyklista Peter Sagan, ktorý sa vo Švajčiarsku predstaví ako jediný Slovák. Trojnásobný majster sveta je rekordérom v počte víťazných etáp na tomto podujatí, keď vyhral vo Švajčiarsku 16 etáp a dovedna sedemkrát ovládol bodovaciu súťaž. Prognózy hovoria, že práve slovenský cyklista a úradujúci šampión Tour de France Gerainto Thomas budú najväčšími lákadlami tohto podujatia.

Na pretekoch okolo Švajčiarska sa však predstavia aj ďalší zaujímavý cyklisti, ako napríklad aktuálny majster sveta Španiel Alejandro Valverde či úradujúci olympijský šampión Belgičan Greg van Avermaet.

Program etáp:
sobota 15.6. – 1. etapa: Langnau im Emmental – Langnau im Emmental (individuálna časovka, 9,5 km)
nedeľa 16.6. – 2. etapa: Langnau im Emmental – Langnau im Emmental (160 km)
pondelok 17. júna – 3. etapa: Flamatt – Murten (162 km)
utorok 18. júna – 4. etapa: Murten – Arlesheim (164 km)
streda 19. júna – 5. etapa: Münchenstein – Einsiedeln (177 km)
štvrtok 20. júna – 6. etapa: Einsiedeln – Flumserberg (120 km)
piatok 21. júna – 7. etapa: Unterterzen – St. Gotthard (217 km)
sobota 22. júna – 8. etapa: Goms – Goms (individuálna časovka, 19,2 km)
nedeľa 23. júna – 9. etapa: Goms – Goms (144 km)

Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 16:00.