Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky
Jarná klasika: Okolo Flámska 2019

07.04.2019 o 15:20

Víťaz: Alberto Bettiol (EF Education First Pro Cycling)

Štadión: Antwerpen - Oudenaarde, dĺžka trate: 270 km
Filter

Odo mňa je to pre túto chvíľu všetko. Ďakujem vám za pozornosť pri sledovaní nášho textového prenosu a prajem ešte pekný zvyšok nedele!

Do čítania, priatelia!

Konečné poradie:

1. Alberto Bettiol (EF Education First Pro Cycling) 6:18:49

2. Kasper Asgreen (DQT) +00:14
3. Alexander Kristoff (UAD) +00:17

4. Mathieu van der Poel (COC)
5. Nils Politt (TKA)

11. Peter Sagan (BOH) – rovnaký čas ako Kristoff
115. Juraj Sagan (BOH) +10:14

Peter Sagan podľa konečného poradia neskončil ani v prvej desiatke. Veľkú bojovnosť po svojom páde 60 kilometrov pred cieľom ukázal Mathieu van der Poel, ktorý finišoval tesne pod pódiom. Piaty skončil Politt, šiesty Matthews.

Bettiol v cieli stále neverí, čo dosiahol. Aktuálne poskytuje rozhovor, v ktorom hovorí, že pri svojom útoku proste iba zatvoril oči a šiel.

Cieľ

Kasper Asgreen končí o pár sekúnd druhý pred balíkom, v šprinte si tretie miesto uchmatol najskôr Kristoff!

Cieľ

Alberto Bettiol svojím únikom zhruba 17 kilometrov pred cieľom stáva víťazom závodu Okolo Flámska!

1 km

Pred nami posledných tisíc metrov, taliansky jazdec sa už môže tešiť z triumfu.

1,5 km

Asgreen sa odtrhol od balíka a skúša útočiť aspoň na druhé miesto.

2 km

Alberto Bettiol by to dnes mal urvať, ak sa nič nezmení. Dvadsať päť sekúnd, toto bude už nemožné stiahnuť.

3 km

Veru, nie je to ideálna spolupráca, uvedomil si to aj Peter Sagan, ktorý striedavo ťahá. Taktizuje sa, no Bettiol má k dispozícii aj teraz dvadsať sekúnd.

4 km

Nič sa výraznejšie nemení, zo skupiny sedemnástich borcov nechce nikto ťahať!

5 km

Dvadsať sekúnd zostáva k dobru pre Bettiola, Education First má blízko k víťaznému koncu.

6 km

Vzadu musí prísť k spolupráci, inak sa bude šprintovať len o druhé miesto. Bettiol je taktiež veľmi dobrý časovkár, čo mu môže v posledných minútach pomôcť k výhre.

7 km

Celkovo 17 jazdcov vrátane najväčších favoritov stíha Taliana Bettiola. To rozpätie náskoku sa pohybuje niekde medzi 20–25 sekundami.

8 km

Nachádzame sa už na širokej rovine, takto by to malo byť až do konca. Bettiol vedie o osemnásť sekúnd.

9 km

Peter Sagan ťahá stíhajúcu skupinu v Avelgeme, no lídrovi Bory sa to veľmi nepáči.

10 km

Desať kilometrov do cieľa a desať sekúnd k dobru pre vedúceho pretekára. Nikto už nemá sily nazvyš.

12 km

Bettiol stále na čele, menšie skupinky po Paterbergu sa zase dali dokopy. Slovenský zástupca naďalej živí nádej na triumf.

13 km

Za nami je už aj legendárny Paterberg, na ktorom pred tromi rokmi rozhodol o svojom víťazstve Peter Sagan. Teraz Peter zatína zuby, no drží sa niekde na ôsmej-deviatej pozícii. Alberto Bettiol zvládol Paterberg ako prvý.

15 km

Talian si niekoľkých stovkách metrov získal náskok dvadsiatich sekúnd. Peter Sagan sa dostáva viac dopredu popri bariérach. Slovák sa potrebuje dostať späť na špicu, odkiaľ by mohol viac kontrolovať dianie.

17 km

Alberto Bettiol z Education First sa odtrhol od každého a začína svoju sólovú jazdu. Sagan prečkal aj predposlednú kategorizovanú hranicu dňa.

18 km

Začína sa nám to deliť vo všetkých smeroch, Oude Kwaremont je tou hranicou, kde to už nik nechce nechať na náhodu. Peter Sagan skôr na konci druhej skupiny, nič ale nie je stratené.

20 km

Stíhajúca skupina môže mať plus-mínus dvadsať jazdcov. Do cieľa zostáva dvadsať kilometrov, napätie sa stupňuje.

23 km

Na seba to skúša stiahnuť 6 hodín takmer neviditeľný Kristoff. Nór, ktorý vyhral nedávno i Gent–Wevelgem, sa dostáva do povedomia kamier.

25 km

S Asgreenom zostal vpredu už iba Van Baarle. Ich náskok sa pomaly znižuje, čakáme na moment, kedy sa to začne lámať. K tomu môže prísť ako teraz, tak i o desať minút na Oude Kwaremont.

27 km

Na čele sa toho veľa nemení, 25 sekúnd zostáva realitou. Peter Sagan dokáže reagovať na úniky, spoločne s ním to platí aj o ďalších mužoch z balíka.

29 km

Oliver Naesen z AG2R musel teraz meniť bicykel, prebehlo to ale veľmi rýchlo a stratil nanajvýš dvadsať sekúnd.

31 km

Stále je to približne 25 sekúnd medzi vedúcou (už len) trojicou a balíkom, v ktorom je asi tak 30 pretekárov. Peter Sagan sa s poslednými bergami vysporiadal bez väčších problémov.

33 km

Najväčší favoriti naďalej pri sebe, Kruisberg/Hotond na nás čaká za šesť kilometrov.

35 km

Rozdiel medzi prvou skupinkou a oddeľujúcim sa pelotónom je momentálne dvadsať sekúnd. Niečo skúša Tim Wellens.

38 km

Veľké mená vpredu pri ďalšom zo stúpaní, tentoraz na Taaienberg. Po tejto kategorizovanej hranici preteku nás čaká o čosi pokojnejších desať kilometrov.

40 km

Musím sa ospravedlniť van der Poelovi, ktorého som pred 20 kilometrami odpisoval po škaredom páde cez riadidlá bicykla. Holanďan je späť na čele balíka, na nás čaká berg Steenbeekdries.

41 km

Vandenbergh a Vanmarcke už nie sú na čele sami, po jednom sa k nim pridali Asgreen a Van Baarle. Štyria jazdci zo štyroch tímov majú k dobru dvadsať sekúnd.

43 km

Vytvorili sa viaceré skupiny, tá úvodná má na výrazne selektovaný pelotón k dobru zhruba 25 sekúnd. V hlavnom balíku je aj Peter Sagan, no ako som avizoval, už bez svojho brata Juraja.

46 km

Preriedenie sa stalo realitou, začne sa poriadne útočiť po týchto mačacích hlavách? Prudký Koppenberg splnil svoj účel.

48 km

Dvanástym kategorizovaným stúpaním bude o dva kilometre Koppenberg. Pelotón sa pomaly selektuje.

50 km

Dobrou správou pre slovenského fanúšika je fakt, že čelné priečky si stráži i Peter Sagan. Jeho brata Juraja nie je tak dobre vidieť, pravdepodobne má už svoju robotu odrobenú.

52 km

Úzke uličky pri prvom stúpaní na Paterberg je za nami. Tento kopec nám zhruba o hodinu uzavrie všetkých 17 kategorizovaných stúpaní dnešného monumentu.

54 km

Vandenbergh a Vanmarcke. Dvaja Belgičania, ktorí sú na čele pretekov. Je tam minimálny náskok na úrovni dvanástich sekúnd.

56 km

Mačacie hlavy pri výstupe na berg, na čele sú dvaja jazdci s možno 15-sekundovým náskokom.

58 km

Van der Poel sa nevzdal a za pomoci ďalšieho pretekára a tímového vozidla sa bude snažiť dohnať stratu. Vo veľkých bolestiach, no najmä pri takejto porcii kilometrov sú šance van der Poela veľmi obmedzené…

60 km

To je nepríjemný pád a prakticky definitívny koniec pre Mathieua van der Poela. V technickom úseku v jednom z mestečiek sa Holanďanovi najskôr pretrhla galúzka a pri pomalom zastavovaní škaredo spadol. Jeho strata okamžite nabrala zhruba minútu.

62 km

Na čele balíka je viacero tímov, každý si chce spraviť miesto a pozíciu pred najbližším stúpaním.

65 km

Pred desiatimi minútami sa pelotón dal znovu dohromady. Spolu s Petrom Saganom by mal byť vpredu aj jeho brat Juraj. V tejto chvíli sú všetci favoriti pohromade.

68 km

Ticho pred búrkou, každý by si rád urobil pred Kwaremontom vytvoriť pár sekúnd k dobru. Podľa odhadov nás čaká minimálne ešte hodina a pol cyklistickej bitky.

70 km

Teraz sme už naživo späť v dianí. Spomínané dve veľké skupiny vytvorili prakticky jednu, rozdiely sú len v jednotkách sekúnd. Stále sa nám vytvárajú úniky, no nie je to niečo, čo by v tejto chvíli malo rozhodnúť o dnešnom víťazovi.

72 km

Na Kapelmuure sa nám pelotón rozdelil na dve časti. Prvá skupina obsahovala najväčších favoritov aj s Petrom Saganom, bolo tam zhruba 35 pretekárov. Druhá, početnejšia skupina mala manko na tú prvú na úrovni jednej minúty. To všetko sa udialo niekde 100 kilometrov pred finálnou páskou.

73 km

Obhajca prvenstva z minulého roka, Niki Terpstra, odstúpil už pred prvým bergom, keď spadol na konci balíka a pár momentov iba ležal na zemi. Peter Sagan jazdil vpredu za pomoci brata Juraja, Bora si svoje pozície strážila naozaj dobre.

75 km

Brejk sa vytvoriť dosť skoro, až do momentu 90 kilometrov pred cieľom bola vpredu štvorica Damien Touze (Cofidis), Hugo Houle (Astana), Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen) a Jesper Asselman (Roompot). Najvyšší náskok tohto kvarteta bol niekde na úrovni deviatich minút.

75 km

Vážení diváci, v tejto chvíli začíname náš online textový prenos. V krátkosti sa spätne pozrieme na doterajší vývoj pretekov.

NA CYKLISTOV ČAKÁ 2171 NASTÚPANÝCH METROV

Ako už nadpis naznačuje, tento pretek nie je stavaný na žiadnych šprintérov. Dnešný víťaz bude musieť predviesť stopercentný a dokonale taktický výkon. Zhruba šesť a pol hodín v sedle, vyhýbanie sa pádom a skĺbenie najpodstatnejších jazdeckých vlastností. A aj kus šťastia na trati dlhej 270 kilometrov.

VÝRAZNÁ ZMENA PROFILU NEPRIŠLA

Oproti minulej sezóne sa profil trate výrazne nezmenil, z ponuky vypadol iba jeden berg, inak to bude rovnaká trasa. Možností na rozhodnutie je tu nespočetne veľa. „Mačacie hlavy“, prudké stúpania a následne i zjazdy, záverečná rovina. Je viac ako možné, že sa to začne deliť na posledných 60 kilometroch, ktorú odštartuje kombinácia bergov Kwaremont – Paterberg. Za nimi sa to neskončí, práve naopak. Intenzita bude už len stúpať, na čele zostanú iba ašpiranti na celkový triumf.

DECEUNINCK – QUICK-STEP, PETER SAGAN a INÍ?

V posledných dvoch ročníkov triumfoval Quick-Step a pri pohľade na tohtoročnú súpisku pretekov sa zdá, že to bude pre tento celok hattrick. Štybar, Lampaert, Gilbert, Jungels – to všetko sú silné mená, belgický mančaft to ale bude chcieť ťahať najmä na Čecha Štybara. V menoslove favoritov je mnoho mien, spomenieme ešte van Avermaeta, Naesena, minuloročného víťaza Terpstru i Rowea či Degenkolba.

Petrovi Saganovi budú okrem brata Juraja pomáhať najviac už osvedčení borci Daniel Oss a Marcus Burghardt. Okrem nich sa Slovák môže spoľahnúť i na Bodnara, Schillingera a Pöstlbergera.

Vážení diváci, vitajte pri priamom textovom online prenose z ďalšej z jarných cyklistických klasík. Belgicko je už tradičnou destináciou týchto históriou opradených podujatí. Závod Okolo Flámska púta pohľady všetkých odborníkov i fanúšikov, inak tomu nebude ani v roku 2019. Na štartovej listine nájdeme dve slovenské mená. Peter a Juraj Saganovci sa budú chcieť pokúsiť o víťazstvo, všetko by malo byť podriadené trojnásobnému majstrovi sveta.

Náš prenos začne približne o 15:20, kedy by do cieľa malo zostávať zhruba 75 kilometrov.