Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky
Tour Down Under 1.etapa

15.01.2019 o 03:00

Víťaz: Elia Viviani (Deceuninck – Quickstep)

Filter

Úvodná etapa 21. ročníka pretekov Tour Down Under sa skončila víťazstvom talianskeho majstra Eliu Vivianiho. Ten sa v záverečnom kilometri skvelým spôsobom prepracoval dopredu a následne zničil konkurenciu. O viac než dĺžku bicykla za ním zaostal druhý Max Walscheid a tretie miesto berie mladý Jakub Mareczko. Petrovi Saganovi koncovka príliš nevyšla a obsadil až ôsme miesto. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný deň.

Konečné výsledky dnešnej etapy:

  1. Elia Viviani (Deceuninck – Quickstep) 3:19:47 hod.
  2. Maximilian Walscheid (Sunweb)
  3. Jakub Mareczko (CCC Team)
  4. Phil Bauhaus (Bahrain Merida)
  5. Ryan Gibbons (Team Dimension Data)
  6. Jasper Philipsen (UAE Team Emirates)
  7. Kristoffer Halvorsen (Team Sky)

8. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
9. Danny Van Poppel (Team Jumbo-Visma)
10. Daniel Hoelgaard (Groupama-FDJ) – rovnaký čas.

CIEĽ

Víťazom prvej etapy cyklistických pretekov Tour Down Uder 2019 sa stáva ELIA VIVIANI! Talian bol dlho vzadu, ale po ľavej strane sa krásne vyviezol dopredu. Potom sa prekĺzol popri bariéry a jasne zdolal Maxa Walscheida. Pretekár tímu Deceuninck – Quickstep trošku zavrel aj Petra Sagana, ktorý sa do špurtu dostal veľmi neskoro. Napokon končí ôsmy.

1 km

Záverečných tisíc metrov zostáva do konca dnešnej etapy. Teraz pre zmenu veľmi dobre zapracoval tím Mitchelton-Scott a dostal dopredu svojho lídra. Peter Sagan sa drží za Calebom Ewanom, Talian Elia Vviani naďalej trošku zaostáva.

2 km

Dva kilometre pred koncom majú najlepšie karty v rukách tímy Bora-Hansgrohe, EF Education First Pro Cycling a tiež Jumbo-Visma. Vpredu majú vytvorené vláčiky a ich lídri sa budú uchádzať o etapový vavrín.

4 km

Lukas Pöstlberger si už vystúpil z čela pretekov a etapu dôjde v zadnej časti pelotónu. Talian Elia Viviani zostáva trošku vzadu, ale nepochybujem o tom, že bude v správny čas na správnom mieste.

6 km

Bora-Hansgrohe vytvorila pekný vláčik v zložení štyroch mužov, vrátane Petra Sagana. Po ľavej strane prichádzajú do čela ružové dresy tímu EF Education First Pro Cycling s lídrom Michaelom Woodsom.

8 km

O ďalšie dva kilometre sme bližšie k cieľu. Peter Sagan a Caleb Ewan teraz jazdia plece pri pleci. Takisto si pozíciu hľadá Elia Viviani, no ten sa vyložene spolieha na podporu svojho tímu Deceuninck – Quickstep.

10 km

Desať kilometrov zostáva do konca etapy. Bora-Hansgrohe vedená Lukasom Pöstlbergerom si robí priestor po ľavej strane vozovky. Samozrejme, všetko je podriadené úspechu trojnásobného majstra sveta.

12 km

Pomaly jednotlivé tímy pripravujú svoje šprintérske vláčiky. Vpredu vidíme momentálne borcov tímu Mitchelton-Scott, ktorí pracujú pre Alexa Edmondsona. Situáciu kontroluje Rakúšan Lukas Pöstlberger.

15 km

Po troch hodinách v sedle zostáva do konca dnešnej etapy pätnásť kilometrov. Jej víťaz sa automaticky oblečie do okrového dresu pre lídra celkovej klasifikácie a získa časovú bonifikáciu desať sekúnd.

18 km

Postupne sa dostávajú dopredu aj pretekári tímu Bora-Hansgrohe. Petra Sagana so slovenskou trikolórou na drese sme videli už aj v televíznom prenose a veríme, že ho bude vidno aj v samotnom závere.

20 km

Ako povedal aj cyklistický komentátor Phil Liggett, sledujeme také ticho pred búrkou. Pelotón je naďalej pokope a rozhodovať sa bude v záverečnom kilometri, ktorý je priamočiary a bez náročných zákrut.

23 km

Tempo sa zvyšuje a je prakticky nemožné z neho nastupovať. Všetko tak speje k záverečnému dojazdu. Situáciu kontrolujú jazdci Lotta Soudal a Deceunincku – Quick-Step. Naopak, Boru-Hansgrohe zatiaľ na čele nevidíme, o Petrovi Saganovi nehovoriac.

25 km

Televízne kamery si čoraz častejšie vyberajú Eliu Vivianiho, ktorý zažil fantastickú predošlú sezónu. Začal ju jedným triumfom na pretekoch Tour Down Under a napokon sa radoval z víťazstva 18-krát, z toho sedemkrát na Grand Tour.

28 km

V pelotóne sme videli pohromade kvarteto cyklistov Astany, ktorí vyzerali byť bez zranení. Na zemi tak skončil zrejme jeden z tria Davide Ballerini, Manuele Boaro alebo Laurens De Vresse. Z dostupných záberov je to skutočne ťažko určiť.

30 km

Už takmer sto kilometrov majú cyklisti za sebou. Posledných desať sa išlo priemernou rýchlosťou 39,3 km/h. V závere pelotónu vidíme dánskeho majstra Michaela Morkova, ktorý spadol v nedeľňajšom kritériu a má poranenú ľavú nohu.

33 km

Pelotón naďalej jazdí pohromade. Zatiaľ nie sme svedkami žiadnych pokusov o útok. Pred sebou máme ešte necelú hodinu pretekania a približne okolo 5:00 nášho času by sme mali sledovať záverečný špurt.

36 km

Jeden z pretekárov tímu Astana to pozične nezvládol, vyšiel mimo trať a prepadol cez riaditká. Ťažko povedať či sa nejako vážnejšie zranil a či pokračuje v etape. Skúsime sa dopátrať po tom, o ktorého jazdca ide.

38 km

Ako som spomenul, pelotón až príliš rýchlo dobehol unavených pretekárov v úniku. Teraz sa tak naskytá šanca pre špecialistov na klasiky, ktorí by sa mohli pokúsiť o útok. Zrejme sa 38 kilometrov nebude čakať na záverečný špurt.

41 km

Pred pár sekundami to zabalil Patrick Bevin a zaradil sa späť do hlavnej skupiny. Vpredu tak pokračuje už len dvojica pretekárov s minimálnym náskokom 15 sekúnd. Tím Lotto Soudal to možno trošku prehnal s tempom a až príliš rýchlo únik dobehol.

43 km

Keď už spomíname Caleba Ewana, tak ten dnes útočí na jubilejné 30. profesionálne víťazstvo. Na pretekoch Tour Down Under sa mu veľmi darilo najmä v roku 2017, keď vyhral štyri zo šiestich etáp. Celkovo tu triumfoval sedemkrát.

46 km

Cyklisti opúšťajú takmer 11-kilometrový okruh, ktorý absolvovali trikrát. Teraz sa rovnakou cestou budú vracať, pričom finišovať sa bude v západnej časti mesta Adelaide. Tempo pelotónu naďalej určujú jazdci Lotta Soudal pracujúci pre Caleba Ewana.

49 km

Oproti prvej rýchlostnej prémii sa poradie trošku obmenilo. Tri bonifikačné sekundy berie Michael Storer, ktorý preťal bodovaciu čiaru pred Patrickom Bevinom a Jasonom Leaom. Zozadu sa však už rúti pelotón, ktorého manko je už len 60 sekúnd.

51 km

Pokiaľ sa nič prekvapujúce nestane, víťazom dnešnej etapy by sa mal stať niekto z trojice Caleb Ewan, Elia Viviani a Peter Sagan. Títo špičkoví pretekári sú jasne najrýchlejší z celého štartového poľa a takisto sa môžu spoľahnúť na podporu tímu.

54 km

Náskok vedúcej skupiny je už menší než 100 sekúnd. Patrick Bevin je často na špici, snaží sa, ale jeho kolegovia z úniku nie sú tak kvalitní, aby mu pravidelne striedali. To znamená ľahkú prácu pre skúsené belgické zoskupenie Lotto Soudal.

57 km

Pomaly sa blížime k druhej rýchlostnej prémii, no podobne ako na tej prvej nemožno čakať veľký súboj o bonusové sekundičky. Tie síce môžu byť veľmi cenné, no pretekári vpredu nie sú favoritmi z pohľadu celkového poradia.

59 km

Za ostatné tri kilometre sa situácia na trati zmenila iba minimálne. Pelotónom trošku zabrzdil prejazd bufetom, ale stále možno hovoriť o absolútnej kontrole nad priebehom etapy. Rozhodovať by sa malo v záverečnom dojazde.

62 km

Unikajúca skupina prechádza bufetom, no jej náskok je už len na hranici 2:30 minúty. Dá sa povedať, že etapa je z pohľadu hlavných favoritov pod kontrolou. V Adelaide je dnes poriadne horúco – 36°C.

65 km

Borci tímu Lotto Soudal v priebehu niekoľkých kilometrov stiahli náskok úniku o približne 30 sekúnd. Dobre pracujú najmä Carl Hagen a belgický expert na úniky Thomas De Gendt. Za nimi je sformovaná takmer celá zostava tímu Sky.

68 km

V rýchlom tempe sa pretekári z úniku presunuli do druhého okruhu. Ich náskok predstavuje momentálne 3:40 minúty. V pelotóne vidíme aktívne pracovať jazdcov tímu Lotto Soudal, ktorí robia všetko pre úspech mladého Austrálčana Caleba Ewana.

71 km

Máme za sebou prvú z dvoch dnešných rýchlostných prémii, kde sa bojovalo o bonifikačné sekundy. Respektíve sa príliš nebojovalo a únik ňou prešiel v poradí Patrick Bevin, Michael Storer a Jason Lea. Tí získavajú časovú výhodu 3–2–1 sekundu.

74 km

Jednoznačne najznámejším mužom z úniku je Patrick Bevin, ktorý háji farby novovzniknutého tímu CCC Team. Vo svojej kariére sa tešil z piatich víťazstiev, to posledné prišlo v individuálnej časovke majstrovstiev Nového Zélandu, kde doslova zničil konkurenciu.

77 km

Cyklisti sa momentálne nachádzajú v prvom z troch takmer 11-kilometrových okruhov. Musíme však povedať, že únik prišiel o jedného muža, keďže spomínaný Arťom Zacharov po neúspechu na horskej prémii svoju aktivitu zabalil.

80 km

Víťazom vrchárskej prémie sa stal domáci Jason Lea, ktorý vypálil rybník pretekárom z profesionálnych tímov. Konkurovať sa mu snažil najmä Kazach Arťom Zacharov, ale v stúpaní Snake Gully neuspel a bral body len za druhé miesto.

82 km

Krátko po štarte sa vytvoril štvorčlenný únik, ktorého členmi boli Michael Storer (Sunweb), Arťom Zacharov (Astana), Patrick Bevin (CCC Team) a Jason Lea (Austrálska reprezentácia). Ich náskok vystúpil na viac než štyri minúty a práve oni bojovali aj na jedinej vrchárskej prémii Snake Gully.

85 km

Príjemné skoré ráno prajem všetkým fanúšikom cyklistiky. Práve v tomto momente začíname náš prenos z úvodnej etapy pretekov Tour Down Under 2019. Do konca zostáva ešte 85 kilometrov, a tak si v niekoľkých príspevkoch zhrnieme doterajší priebeh.

Vážení fanúšikovia, vítam vás pri sledovaní textového prenosu z úvodnej etapy cyklistických pretekov Tour Down Under 2019. Na prvom podujatí kategórie UCI World Tour sa predstaví 133 pretekárov z devätnástich tímov, vrátane slovenského šampióna Petra Sagana. Náš prenos sa začne krátko pred 3:00 SEČ.

REKORDÉRMI GERRANS A GREIPEL

Preteky Tour Down Under začali písať svoju históriu v roku 1999, keď triumfoval domáci Stuart O'Grady. Celkovo sa uskutočnilo už dvadsať ročníkov a honorom najúspešnejšieho muža tohto podujatia sa môže pýšiť štvornásobný víťaz Simon Gerrans. Tým posledným je Juhoafričan Daryl Impey, ktorý vo farbách tímu Mitchelton-Scott ponesie štartové číslo jeden. Slovák Peter Sagan sa na týchto pretekoch predstaví po štvrtýkrát. V doterajších osemnástich etapách raz zvíťazil a až desaťkrát sa umiestnil v TOP 5. Vlani ovládol bodovaciu súťaž, keď domáceho Caleba Ewana zdolal o osem a Taliana Eliu Vivianiho o dvanásť bodov. Tento raz bude Tour Down Under ochudobnené o rekordéra v počte vyhraných etáp. Je ním Nemec André Greipel, ktorý získal osemnásť etapových vavrínom a nedávno sa stal novou akvizíciou tímu Arkéa Samsic.

PROFIL ÚVODNEJ ROVINATEJ ETAPY

Dnešná úvodná etapa meria 129 kilometrov a označená je ako rovinatá. Po takmer šesťkilometrovej neutrálnej zóne budú jazdci bojovať o únik, pričom ich cieľom bude zisk bodkovaného dresu pre lídra vrchárskej súťaže. Jediná horská prémia je umiestnená 90 kilometrov pred cieľom. Snake Gully je stúpanie druhej kategórie s prevýšením desať percent. Po približne hodine a pol jazdenia sa cyklisti dostanú na okruh, ktorý meria 10,9 kilometra. Absolvujú ho trikrát. Pripravené sú aj dve rýchlostné prémie, kde sa budú udeľovať bonifikačné sekundy (3–2–1). Následne sa cyklisti rovnakou cestou vrátia naspäť, pričom odlišných je iba záverečných päť kilometrov. Tie pretekárov zavedú do západnej časti mesta Adelaide, kde sa bude finišovať.

GENERÁLKU OVLÁDOL EWAN

Favoritmi sú tradične dobrí špurtéri ako Caleb Ewan, Elia Viviani, Peter Sagan alebo Danny van Poppel. Všetci absolvovali aj nedeľňajšie kritérium Down Under Classic, ktoré je generálkou pred etapovými pretekmi. Záver poznačil hromadný pád, ktorému sa nevyhol ani spomínaný taliansky majster. Napokon sa z víťazstva radoval Ewan, ktorý tak získal prvý triumf vo farbách tímu Lotto Soudal. Peter Sagan skončil druhý, hoci mal v záverečnom kilometri solídnu podporu svojich tímových kolegov. V rozhovore vyzdvihol najmä trojicu Daniel Oss, Oscar Gatto a Maciej Bodnar. V roku 2015 toto kritérium vyhral, ako vôbec prvý zahraničný pretekár. Prvá etapa prináša aj niekoľko noviniek. Prvýkrát sa predstaví novovzniknutý CCC Team, posledná sezóna sa začína pre Team Sky a najúspešnejší tím minulého roka už bude vystupovať pod menom Deceuninck – Quick-Step.

Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 03:00.

Konečné výsledky dnešnej etapy: :
1. Elia Viviani (Deceuninck – Quickstep) 3:19:47 hod.
2. Maximilian Walscheid (Sunweb)
3. Jakub Mareczko (CCC Team)
4. Phil Bauhaus (Bahrain Merida)
5. Ryan Gibbons (Team Dimension Data)
6. Jasper Philipsen (UAE Team Emirates)
7. Kristoffer Halvorsen (Team Sky)
8. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
9. Danny Van Poppel (Team Jumbo-Visma)
10. Daniel Hoelgaard (Groupama-FDJ) – rovnaký čas.

Šprintérska prémia (49 km)::
1. Michael Storer (Sunweb) - 3s.
2. Patrick Bevin (CCC Team) - 2s.
3. Jason Lea (Austrálska reprezentácia) - 1s.

Šprintérska prémia (71 km)::
1. Patrick Bevin (CCC Team) - 3s.
2. Michael Storer (Sunweb) - 2s.
3. Jason Lea (Austrálska reprezentácia) - 1s.

Horská prémia Snake Gully (90 km)::
1. Jason Lea (Austrálska reprezentácia)