Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odkaz volebného dňa: Nekaziť, radšej vylepšiť

Voľby šéfa slovenského hokeja si pamätajú toho veľa. Zákulisné vojny, odvolané kandidatúry, bojkot reprezentácie.

18.03.2022 09:13
šatan jurinyi Foto:
Kandidáti na post prezidenta SZĽH: Ľudovít Jurinyi a Miroslav Šatan.
debata (2)

Dnešný kongres SZĽH zrejme takú drámu neprinesie. Delegáti majú možnosť ukázať, či si ctia termín kontinuita a ako vážne myslia vyhlásenia o spájaní sa v prospech domácej scény.

Ak sa Miroslav Šatan opätovne nestane prezidentom, bude to veľké prekvapenie. Mohol zostať v zámorí, nájsť si teplé miestečko a venovať sa obľúbenému golfu.

Miesto toho sa rozhodol pomôcť. Zlanáril kolegov z göteborskej partie, aby ho nasledovali. Dotiahol Craiga Ramsayho, ktorý urobil vietor v národnom tíme a stíha aj mentorovať potenciálnych nástupcov.

Prišli aj výsledky a nezáleží na tom, že olympijský turnaj nebol turnajom najlepších. Bronz je úspechom, z ktorého môžu profitovať všetci – reprezentácia, kluby i mládež.

Pravda, Šatanovi sa dá mnohé vyčítať.

Kritici tvrdia, že sa obklopil ľuďmi, ktorým ide viac o osobných prospech. Zatiaľ nedokázal zjednotiť rozhádané kluby a škvrnou je aj zbabraný nákup hokejok, ktorý riešila NAKA.

Platí však, že na funkcionárskom poli je nováčikom. Mal by dostať šancu, aby ukázal, že začatý projekt je realizovateľný. Aby odstránil chyby a vylepšil ho.

Pretože hoci nie všetci súhlasia, progres je badateľný. Treba v ňom pokračovať.

Bude sa meniť prezident? Šatana vyzýva Jurinyi

Na jednej strane doterajší šéf, pod vedením ktorého získala reprezentácia najvýraznejší úspech za uplynulú dekádu. Na druhej kandidát, ktorý reprezentuje skupinu nespokojných extraligistov.

Volebný kongres SZĽH, ktorý sa dnes uskutoční v Bratislave, určí ďalšie smerovanie slovenského hokeja na najbližšie roky. Delegáti zvolia okrem prezidenta aj ôsmich členov Výkonného výboru, predsedu a podpredsedu Disciplinárnej komisie, predsedu Volebnej komisie a jej piatich členov.

V hlavnom súboji sa stretnú Miroslav Šatan a Ľudovít Jurinyi. Šatan vyhral voľby v roku 2019, keď uspel proti Jaromírovi Šmátralovi.

Počas jeho trojročného mandátu profitovala najmä reprezentácia. Pod vedením Kanaďana Craiga Ramsayho vlani po ôsmich rokoch postúpila do štvrťfinále majstrovstiev sveta a na nedávnej olympiáde v Pekingu získala senzačný bronz. Šatan tvrdí, že transformácia sa dotkla nielen národného tímu.

„Mnoho vecí sa nám podarilo zmeniť. Zabezpečili sme lepšie financovanie klubom, či už mládežníckym alebo profesionálnym v rámci SHL. Slovenský hokej má udaný smer vďaka 10-ročnej rozvojovej stratégii, chceme dosahovať predsavzaté méty,“ vraví doterajší šéf zväzu.

Stoja za ním tradičné domáce kluby, trojicu Slovan, Zvolen, Košice dopĺňajú Michalovce. Zvyšní extraligisti majú voči nemu výhrady, skupinu nespokojných vedú Nitra, Banská Bystrica, Trenčín a Poprad.

Spod Tatier prichádza vyzývateľ Jurinyi. Riaditeľ popradského klubu tvrdí, že práca zväzového prezidenta by nemala byť len o reprezentácii, ale aj o kluboch.

„Môj program je verejná ponuka návratu takých vzťahov v hokejovej rodine, aby správne fungovalo všetko, čo fungovať má. Aby sme sebe samým, ale aj ostatným ukázali, že tvoríme jeden tím,“ reaguje Jurinyi, ktorý bol hosťom relácie TV Pravda Fair Play.

Pozrite si reláciu Fair Play s Ľudovítom Jurinyim

Video

V prvom mikrosúboji už prehral. Týždeň pred kongresom navrhol, aby zväz zabezpečil právo tajnej voľby.

„Hlasovanie nezabezpečuje delegátom realizáciu ich práva hlasovať tajne a teda im neumožňuje ich mandát vykonávať slobodne,“ tvrdí. Kompetentní jeho požiadavku zamietli, hlasovať sa tak bude klasickým spôsobom verejnej voľby.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Miroslav Šatan #SZĽH #Ľudovít Jurinyi