Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pogačar nezabil len Tour, ale možno celú generáciu

Mal to byť veľký boj. Aj organizátori sa snažili. Po vzore z lanskej Tour de France pripravili ročník, v ktorom to chceli pretekárom poriadne osladiť. S presvedčením, že rozhodovať sa bude až v predposledný deň. V časovke.

05.07.2021 12:00
Tadej Pogačar Foto: ,
Tadej Pogačar.
debata (21)

Tadej Pogačar s nimi poriadne vypiekol. Najmenej želaným spôsobom. O svojom triumfe rozhodol o dva týždne skôr. Ten, kto sa tešil na taktické šachy, zdrvujúce útoky a nečakané vypnutia, si musí nájsť inú zábavu.

Tušili sme, že to bude medzi ním a supersilnými stajňami Ineos a Jumbo. Na papieri to vyzeralo jednoducho:

Pogačar má skvelé nohy a jeho súperi skvelé plány. Viaceré karty, s ktorými sa dá hrať solídny cyklistický mariáš. Nedočkavý Slovinec však ukončil partiu už v sobotu. Esom na Col de Romme.

Tour de France, 1. etapa Čítajte viac Brutálna pokuta za hlúposť. Žena s kartónom možno zaplatí státisíce

Ostatným nezostalo nič iné, len priznať farbu. A posledných 30 kilometrov vo vysielačke počúvať, ako im súper uniká. Škoda dobitého Primoža Rogliča, len on mohol byť mladšiemu krajanovi dôstojným súperom.

O celkovom víťazovi tak je – zdá sa – už vopred rozhodnuté. Namiesto vzrušujúcej cyklistickej šarvátky nás čaká kontrolovaná jazda do hlavného mesta.

Len pre informáciu: s najväčším náskokom v celkovom poradí prišiel do cieľa Maurice Garin. V roku 1903 ho pri premiérovom ročníku Starej dámy delili od druhého Luciena Pothiera dve hodiny, 59 minút a 21 sekúnd.

Tadej Pogačar Čítajte viac Tour som nezabil, vraví stroj v žltom. Kto ukrojil z Cavendishovho náskoku?

Jeho ďalší prenasledovateľ – Emile Georget – dostal v poslednej etape dva defekty a zúfalý zaspal pri ceste.

Pravda, toto je iná Tour, za iných podmienok. Pogačarov náskok je pred priamymi rivalmi viac ako štyri minúty a už dnes vieme, že ak sa mu nič nepríjemné nestane, žltý bude aj na budúcu nedeľu v Paríži. Ibaže by aj on niekde zaspal.

Tadej nezabil len tohtoročnú Tour, ale možno aj celú generáciu. Taký je dobrý.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Primož Roglič #Tadej Pogačar #Tour de France 2021