Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

KOMENTÁR: Slováci môžu niečo uhrať. Ale nie vyhrať

Po boji je každý generálom. Pred Španielskom tréner Štefan Tarkovič tvrdil, že jeho mužstvo nebude hrať na remízu. Táto prognóza mu naozaj vyšla... Iróniu bokom. Situácia je vážna, skoro zúfalá.

24.06.2021 11:30
Slovensko, Španielsko Foto: ,
Slovenskí futbalisti po prehre so Španielmi.
debata (46)

Vo futbale existuje zopár klišé, ktoré môžete použiť, keď neviete, čo povedať. Každý zápas sa začína od nuly, lopta je guľatá a musíme sa poučiť z chýb.

Slováci to sľubovali len v posledných desiatich rokoch toľkokrát, že keby to bola pravda, v závere tohto turnaja by hrali vo finále. Realita je iná.

Zahoďme frázy, nezmyselné hodnotenia a netvárme sa, že futbal je veda ako jadrová fyzika. Tarkovič je poctivý futbalový robotník, ktorý s mužstvom pracoval podľa najlepšieho vedomia a svedomia.

Štefan Tarkovič Čítajte viac Päťgólový rozdiel na ME po 17 rokoch. Po treťom to bola exhibícia, vraví Tarkovič

Ako trénovali, to verejnosť príliš nezaujíma. Rozhodujúce je to, čo vidí: hra a výsledky.

Po Švédsku naznačoval, že v ofenzívnej hre mužstva sú už badateľné prvky, na ktorých pracovali. Po zápase, keď ani raz netrafilo bránku. So Španielskom sa situácia zopakovala.

Dve stretnutia po sebe neohroziť ani raz súperovho brankára, to tu ešte asi nebolo.

V súboji so Španielskom v prvom polčase mužstvo takmer neprešlo cez polovicu ihriska a aj v defenzíve, ktorá Slovákom ešte ako-tak išla, robili hráči veľké chyby. Zahanbujúca prehra 0:5 bola vo finále lichotivá.

Pred piatimi rokmi Slováci vybojovali bezgólovú remízu s Anglickom a postúpili do osemfinále Eura. Oslavovali po nezáživnom antifutbalovom bránení.

odkaz
euro 2020, odkaz

Vyzdvihovali výnimočnú kvalitu Angličanov, proti ktorým sa jednoducho nedá hrať. Už o pár dní toho istého súpera vyradil v osemfinále Island, maličká zemička, ktorej všetci obyvatelia by sa mohli nasťahovať do Petržalky a jej okolia.

Alebo teraz Maďari. Bili sa o dušu a zo všetkých síl. V skupine mali Francúzsko, Nemecko a Portugalsko. Keby sa takto pohral žreb so Slovákmi, tak zbohom, tie reči. Stačili nám Poliaci i Švédi, o Španieloch nehovoriac.

Vo svete takto futbal nik nevníma. Každý chce vyhrať, urobiť reálne maximum pre úspech. Je úplne jedno, či má krajina tisíc alebo milión futbalistov.

Spain Slovakia Euro 2020 Soccer slovensko Čítajte viac Ohlasy médií: Slováci prišli so striekacou pištoľou. Dúbravka hral volejbal

Silnejšieho nezbiješ, ale pokúsiť sa o to musíš. To je športové a normálne.

Vo futbale sa roky klameme až sa hory zelenajú. Znižujeme z nárokov a podliezame latku. Je to vždy aj o kvalite. Slovenský futbal má zopár šikovných hráčov, ale málo na to, aby mužstvo hralo moderný, atraktívny futbal.

Ak je ideálna konštelácia hviezd a prijateľný súper, môže niečo uhrať (viď Poľsko), ale nie naozaj vyhrať, dosiahnuť výraznejší úspech.

Je zarážajúce, že tréner nedal niektorým hráčom šancu. Pri útočnom trápení napríklad Boženíkovi. Asi by tím nevytrhol z biedy, ale ukazoval sa predtým dobre a mal to skúsiť.

Marek Hamšík Čítajte viac Ako to vidia Slováci? Podľa Lobotku to nebolo na 0:5. Hamšík: Je na čom stavať

Slováci nezvládli na Eure kľúčový zápas so Švédskom, v ňom mali urobiť viac. Nie je pravda, že nešťastne podľahli z penalty. Švédi boli lepším mužstvom, mali futbalovú prevahu a veľa šancí.

Je príjemné, že si Slováci zahrali na Eure, ale UEFA robí všetko pre to, aby v tejto spoločnosti nechýbal nik, čo aspoň trochu na to má.

Výnimočnosť podujatia, na ktorom sa predstavila polovica futbalovej Európy, sa stratila. Z kvalifikačnej skupiny postupujú prví dvaja. A našla sa cesta aj pre tretie tímy, cez Ligu národov. Maďari postúpili ako štvrtý tím tabuľky…

Spain Slovakia Euro 2020 Soccer Čítajte viac Hanba! Katastrofálni Slováci namiesto boja o postup schytali debakel

Na šampionáte sa môžu tešiť z postupu do osemfinále nielen dvaja najlepší ale aj štyri tímy z tretích miest. Nepostúpi zopár tých, ktorým turnaj práve úplne nevyšiel.

Nepreceňujme fakt účasti. Keby sa kritériá výrazne nezmäkčili, Slováci by si v turnaji vôbec nezahrali.

Na Eure 0:5 nik iný neprehral. A nepodal ani taký bezradný a odovzdaný výkon. To už nestačí odbiť len frázou, že sa zasa (ne)poučíme.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Ohodnoťte Slovákov po zápase proti Španielom

Hlasovalo 2135 ľudí.

Milan Škriniar

Milan Škriniar

Priemerný výsledok: 47,12 b.

Martin Dúbravka

Martin Dúbravka

Priemerný výsledok: 42,52 b.

Juraj Kucka

Juraj Kucka

Priemerný výsledok: 31,56 b.

Peter Pekarík

Peter Pekarík

Priemerný výsledok: 28,86 b.

Jakub Hromada

Jakub Hromada

Priemerný výsledok: 26,77 b.

Marek Hamšík

Marek Hamšík

Priemerný výsledok: 26,38 b.

Tomáš Suslov

Tomáš Suslov

Priemerný výsledok: 25,52 b.

Tomáš Hubočan

Tomáš Hubočan

Priemerný výsledok: 24,92 b.

Lukáš Haraslín

Lukáš Haraslín

Priemerný výsledok: 24,78 b.

Ondrej Duda

Ondrej Duda

Priemerný výsledok: 23,57 b.

Ľubomír Šatka

Ľubomír Šatka

Priemerný výsledok: 22,06 b.

Róbert Mak

Róbert Mak

Priemerný výsledok: 20,08 b.

Michal Ďuriš

Michal Ďuriš

Priemerný výsledok: 19,11 b.

Vladimír Weiss

Vladimír Weiss

Priemerný výsledok: 19,07 b.

Stanislav Lobotka

Stanislav Lobotka

Priemerný výsledok: 18,23 b.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #slovenskí futbalisti