Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Risk. Aj zisk?

Zatiaľ vieme len jedno. Futbalové šéfstvo urobilo riskantný ťah. V cieľovej rovinke odvolalo trénera a vymenovalo jeho nástupcu.

20.10.2020 18:51
Štefan Tarkovič, Juraj Kucka, Michal Ďuriš Foto: ,
Štefan Tarkovič s Jurajom Kuckom a Michalom Ďurišom na archívnej snímke.
debata (1)

Niečo podobné už v aktuálnej sezóne zažili v Slovane. Poslali k vode mladého Kozáka pred dôležitým zápasom v Kuopiu a tím vyletel z pohára. Nikde však nie je napísané, že s Kozákom by to zvládol. Všetci mohli diskutovať, či by s ním boli belasí na severe úspešnejší.

Slovákov teraz čakajú Severní Íri a trochu identická situácia. Nový tréner má zariadiť postup. V hre je však nepomerne viac. Účasť na majstrovstvách Európy.

Reprezentanti túto jeseň odohrajú osem zápasov. Na rovinu. Liga národov zatiaľ nemá veľkú tradíciu, váhu, mnohí ju stále považujú za zbytočnú a umelú súťaž.

Je síce prijateľnejšia – najmä finančne – ako prípravné zápasy, ale pre slovenský futbal sú rozhodujúce dve stretnutia, ktoré musí zvládnuť. Prvý s Írskom má úspešne za sebou.

To, čo sa dialo v ostatných zápasoch, vyvolávalo oprávnené obavy. Mužstvo išlo z kopca a vynorila sa otázka, či tréneri sú ešte schopní pád zastaviť. Úlohu s Írskom splnili, ale aj s trochou šťastia.

Hapal sa mohol cítiť ako maratónec, ktorého stiahli z trate na 39. kilometri, tesne pred cieľom, lebo sa zdalo, že už mu dochádzajú sily a možno do cieľa ani nedobehne.

Tarkovič sa chopí vesla v úplne inej situácii, ako keď stál po Kozákovom boku alebo v zápase so Švédskom, v ktorom zaskakoval. Vtedy bol tím konsolidovanejší, kompaktnejší, kompletnejší. Preberá zodpovednosť v zložitej situácii. Nastala neštandardná situácia, na akú si národný tím nepamätá.

Či by Hapal splnil úlohu alebo nie, sa už nedozvieme, môžeme o tom pochybovať a špekulovať. Či risk, ktorý podstupuje zväz i Tarkovič, prinesie zisk, bude jasné už o tri týždne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Liga národov #Štefan Tarkovič #slovenskí futbalisti