Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Sagan fauloval. Bodka

Je to niečo viac ako mesiac, čo si celý cyklistický svet opakovane púšťal spomalené zábery z 1. etapy Okolo Poľska.

09.09.2020 22:40
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan na štarte klasiky Miláno - Turín.
debata (55)

Holanďan Dylan Groenewegen tam nevyberaným spôsobom vytlačil krajana Fabia Jakobsena z trate. Následky sa spočiatku zdali byť hrôzostrašné. Podľa prvých správ pretekár bojoval o život. Dnes vieme, že si to odniesla predovšetkým jeho tvár a vytlčené zuby.

Nuž, aj preto dostal Peter Sagan v stredajšej etape „mastnú pokutu“. Lebo zábery z Poľska má každý v živej pamäti a nešťastník Jakobsen sa z ťažkého pádu naďalej zotavuje.

Pravda, zrovnávať tieto dva špurty nie je úplne na mieste: ten prvý mal takmer fatálne následky a na Starej dáme sa našťastie nič nestalo. Groenewegen tlačil Jakobsena k bariére, Sagan Van Aerta opačným, bezpečnejším smerom. V oboch prípadoch to však bol faul. Peter Sagan si trest zaslúžil.

Bodka!

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

Vráťme sa o pár rokov späť. Bol podvečer 4. júla 2017, keď slovenského pretekára prísne vylúčili z Tour de France. Spomínate si ešte na manéver Marka Cavendisha? Nezmyselne sa tlačil tam, kde nebol priestor. Napokon na to tvrdo doplatil.

Fanúšik, nefanúšik, každý musel vidieť, že Sagan v stredu riskoval. Chcel sa prešmyknúť popri bariére, kde bolo pramálo miesta.

Na obranu Belgičana Wouta Van Aerta, do ktorého strčil – jeho špurt bol ako z učebnice. Držal líniu a nikomu priestor nezatváral. Ale predstavte si, že po ľavej strane by mal ďalšieho jazdca. Bol by z toho nechutný hromadný pád. Jeho hnev za cieľovou páskou bol preto absolútne oprávnený.

Sagan nezvládol koncovku pozične. Už po niekoľkýkrát na tohtoročnej Tour. To, čo ho celý cyklistický život zdobilo, mu – s výnimkou 10. etapy – akosi chýba. Jednoducho nie je vo svojej koži.

Na záver predsa len jedna pozitívna správa. Trojnásobný majster sveta vo finiši opäť iskril – ako za starých dobrých čias. S veľkou stratou v bodovacej súťaži z neho azda opadne „zelený“ stres.

A potom možno ukáže, že stále je šampión.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2020