Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

NÁZOR: Rez s jazvou

Keď sa koronavírusová pandémia skončí, svet už nebude taký, ako pred ňou. Futbal dostane životnú šancu, aby sa vrátil z oblakov na pevnú zem a zreálnil ďalšie fungovanie. Možno v ňom prestanú lietať nezmyselné dychvyrážajúce sumy.

31.03.2020 14:30
Jozef Antošík Foto: ,
MŠK Žilina je od 1. apríla v likvidácii. Na snímke majiteľ Jozef Antošík odovzdáva trofej pre víťaza Fortuna ligy.
debata (2)

Ani slovenský futbal, ktorý je len chudobný príbuzný a pôsobí v skromnejších pomeroch, už nebude úplne rovnaký. O žilinskom to platí stopercentne.

Majiteľ MŠK Jozef Antošík pustil k vode sedemnásť najdrahších hráčov. Vymení ich za mladých a lacných a klub garantuje, že dodrží záväzky a domácu súťaž dohrá. Príliš neriskuje. Je otázne, či sa liga do leta rozbehne a aj keď sa to stane, Žilina má účasť v prvej skupine v suchu a nehrozí jej pád do nižšej ligy.

Z dlhodobej perspektívy je to problém. MŠK neposkladá za pár týždňov ako z lega nový tím, ktorý v najvyššej súťaži zabojuje opäť o najvyššie pocty.

Cieľom žilinského klubu je vychovávať a predávať talenty. Ako jediný na Slovensku dokázal priamo posunúť do dobrých tímov a súťaží celú plejádu svojich hráčov – Mintála, Šestáka, Pekaríka, Hubočana, Zabavníka, Bénesa, Škriniara, Vavra, Hancka, Boženíka…

Potrebuje k tomu aj trh. Silný tím v najvyššej súťaži. Bez tejto výkladnej skrine, kde sa môžu talenty predať, dostane fungujúci systém trhlinu.

Antošík postavil MŠK na nohy, vypiplal ho, investoval do neho milióny. A chce si v ňom vládnuť bez toho, aby mu niekto do toho kafral.

Preto ho v januári rozladil jeho klenot Róbert Boženík, keď si odrazu priviedol agenta, ktorý mal s ním vyjednávať. Preto ho vytočilo, keď vyzval hráčov, aby zredukovali svoje platy, ale oni si prizvali na pomoc odborársku ochranku.

Majiteľ s hráčmi urobil krátky proces. Je pánom situácie. Je to jeho klub a môže ho aj zavrieť. Mimoriadna situácia priniesla mimoriadne opatrenia.

Po radikálnom reze však jazva ostane. Aj na žilinskom futbale.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Fortuna liga #Jozef Antošík