Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Ide a pôjde o peniaze

V utorok ešte nie, o štyri dni už áno. Hokejový šampionát vo Švajčiarsku po zdĺhavom otáľaní odpískali. Čudácky a ťarbavo.

22.03.2020 11:15
René Fasel Foto: ,
Prezident IIHF René Fasel (uprostred) vlani v Bratislave odovzdáva trofej pre majstrov sveta kapitánovi Fínska Markovi Anttilovi.
debata (9)

Môžeme sa len domnievať, čo sa dialo počas uplynulých hodín v sídle IIHF v Zürichu. Na Brandschenkestrasse 50 si akiste nepodávali kľučky renomovaní virológovia. O rizikách spojených s usporiadaním MS na začiatku mája už počuli aj menej vzdelaní.

Napokon, dnes už všetci vedia, že koronavírus len tak nezmizne. Medzi populáciou sa rozširuje exponenciálne a ak sa vedci v predpovediach nemýlia, ešte niekoľko týždňov a možno aj mesiacov to takto bude.

V utorok funkcionári UEFA definitívne presunuli futbalové majstrovstvá Európy, ešte predtým sa organizátori rozhodli odložiť Giro d'Italia, resp. Roland Garros. Mimochodom, všetko podujatia omnoho významnejšieho rangu – hokejový šampionát nie je v športovej hierarchii žiadna špička.

Prečo potom René Fasel a spol. s rozhodnutím toľko váhali?

Akokoľvek sa nám to v týchto dňoch bude zle počúvať, aj tentoraz hrali prím peniaze. IIHF rok čo rok platí 250-tisíc švajčiarskych frankov pre prípad, že by turnaj ohrozila vyššia moc. V utorok ňou šíriaca sa pandémia ešte nebola, v sobotu už áno. Poisťovňa jednoducho medzitým uznala koronavírus za zásah zhora.

Inak povedané: o MS bolo rozhodnuté dávno, v uplynulých dňoch už iba právnici čítali zmluvy a ekonómovia počítali straty.

Nič viac.

Ak sa takýto virvar dial okolo hokejového šampionátu, človek nepotrebuje veľa fantázie, aby si predstavil, pod akým tlakom je dnes Medzinárodný olympijský výbor. Jeho poprední predstavitelia síce do zunovania opakujú, že olympiáda v Tokiu bude, ale v zákulisí sa zrejme už pracuje na inom scenári.

Naťahuje sa čas, lebo opäť ide predovšetkým o peniaze.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #OH 2020 #IIHF #MS 2020 v hokeji #koronavírus