Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Ohýbané pravidlá

Čo sezóna, to kauza na pôde Slovenskej lyžiarskej asociácie. Smutné, ale nie prekvapujúce. Dve výnimočné reprezentantky Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová by o tom vedeli hovoriť veľmi dlho.

11.02.2020 13:33
Adam Žampa Foto: ,
Adam Žampa.
debata (6)

Vyrástli mimo systému a najmä vďaka entuziazmu a obrovským obetám blízkych. Sú jednými z mála svetlých výnimiek, ktoré potvrdzujú dávno známy fakt. V SLA to už roky nefunguje.

Po absurditách v súvislosti so štatútom reprezentantov či so športovými kombinézami sa objavila ďalšia zbytočná kauza, ktorá sa týka striedavého štartu Adama Žampu a Mateja Falata.

Slovensko má v pretekoch Svetového pohára medzi mužmi len jednu slalomársku miestenku. V Kitzbühli a Schladmingu na ňu štartoval Žampa. Nakoľko v predošlých dvoch pretekoch ani raz nezabodoval, právo štartu v rakúskych strediskách mal podľa súťažného poriadku SLA Falat.

Šéftréner slovenskej mužskej reprezentácie Tomáš Žampa však toto pravidlo nerešpektoval a označil namietajúce Predsedníctvo Úseku alpských disciplín SLA za amatérske a neschopné vytvoriť pravidlá SLA tak, aby boli v súlade s medzinárodnými.

Pravidlo bolo kedysi Žampovcom dobré, keď sa pred niekoľkými rokmi – Slovensko malo vtedy dve slalomárske miestenky vďaka výkonom Adama Žampu – výkonnostne lepší Falat musel v slalome striedať s Adamovým mladším bratom a špecialistom na obrovský slalom Andreasom.

Matej Falat. Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Matej Falat Matej Falat.

S odvolaním sa na reguly Medzinárodnej lyžiarskej asociácie Tomáš Žampa ako riešenie krízovej situácie navrhol internú kvalifikáciu, ktorú však Falat odmietol.

A tak tečie z jednej strany na druhú a naopak veľa špiny. Zbytočne a len kvôli tomu, čo je na Slovensku – a nielen tom športovom – moderné.

Ohýbaniu pravidiel.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #Matej Falat #Tomáš Žampa