Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Aby nebolo horšie

Sklamanie z výsledkov sa na budúci rok môže zmeniť na smútok z vypadnutia.

03.01.2020 20:28
ČR SR Třinec hokej MS20 A-sk. Slovensko Kazachstan Foto: ,
Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov Róbet Petrovický.
debata (15)

Slovenskí juniori majú za sebou hokejový šampionát, na ktorom si neužili veľa radosti. S výnimkou výhry nad Kazachstanom, ktorá im zabezpečila účasť v najvyššej kategórii aj pre budúci rok, to bola bieda.

A môže byť aj horšie.

Netreba si klamať – pri určení zloženia základných skupín mali Slováci vlani šťastie. Okrem silnej trojky Švédsko, Fínsko, Švajčiarsko dostali aj papierovo najslabšieho súpera Kazachstan.

Na MS 2021 ich však čaká iná kvalita. Majstra sveta a štvrtý tím z aktuálneho šampionátu doplnia Švajčiari a – ak prejdú cez Kazachov v baráži (prvý zápas už vyhrali) – aj Nemci.

Preto treba kompetentným pripomenúť, aby na dvadsiatku nezabudli. Vlani jej zrušili centralizovanú prípravu, prednosť dostal výber do 18 rokov.

Pravda, osemnástka má tento rok pred sebou veľkú výzvu. Na domácom šampionáte prvej divízie sa pokúsi o návrat medzi svetovú elitu.

Kameňom úrazu sú – ako je na Slovensku častým javom – peniaze.

Slováci vo štvrťfinále MS prehrali s Kanadou Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Potýčka Borisa Česáneka (6) a Alexisa Lafreniera.

Zväz našiel financie len na jednu centralizovanú prípravu a vybral si perspektívnejšiu osemnástku. Ak sa jej hráči ukážu na aprílovom turnaji v dobrom svetle, môžu sa dostať do povedomia skautov pred júnovým draftom NHL.

Zväz už dávnejšie deklaroval, že poslaním projektu nebude len naplnenie výsledkových očakávaní, ale najmä výchova mladých talentov.

Myšlienka je chvályhodná a už prináša prvé výsledky. Na augustovom Hlinka Gretzky Cupe predviedla osemnástka veľmi dobré výkony.

Bodaj by sa rovnako darilo aj „odvrhnutej“ dvadsiatke. Prípadný zostup o kategóriu nižšie by určite bol vážna komplikácia.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti do 20 rokov #SZĽH