Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

KOMENTÁR: Vychovávať a predávať. Ale bez trofejí

Žilinský MŠK urobil sympatický ťah a na zápas s Dunajskou Stredou nastúpil len s futbalistami, ktorí prešli jeho akadémiou. Je jediným klubom v najvyššej súťaži, ktorý si niečo podobné môže dovoliť. Nikde inde by nenahrabali v aktuálnom kádri štrnástich borcov, ktorých si sami vypiplali.

06.05.2019 15:21
Róbert Boženík, Tomáš Huk Foto: ,
Žilinský útočník Róbert Boženík sa snaží zastaviť Tomáša Huka z Dunajskej Stredy.
debata (2)

Žilinčania jediní odohrali v tomto ročníku zápas bez legionára, čo je rarita. Bol to možno malý experiment, ale určite nie hazard. Viacerí hráči, ktorí sa v nedeľu podvečer objavili v zostave, nastupujú celú sezónu. Zopár ich bolo s menšími skúsenosťami, ale len jeden mladík si odkrútil ligovú premiéru. A tá ani nestojí za reč. Samuel Suľa si zahral tri minúty.

Žiline zápas nevyšiel. Prehrala a práve v ňom prišla o tretie miesto, ktoré zabezpečuje účasť v Európskej lige. Je to iba zhoda okolností a nemožno to hodiť na tričko len odchovancom. MŠK skoro tri roky ani v najsilnejšej zostave DAC nezdolal, aktuálne ťahá šnúru piatich prehratých zápasov za sebou a minulý týždeň nezvládol ani finále Slovenského pohára.

Na jar sa mu v nadstavbovej časti ligy, v ktorej sa chcel pôvodne pokúsiť zaútočiť na vedúci Slovan, vôbec nedarí. Je najneúspešnejším mužstvom, získal najmenej bodov zo všetkých (v hornej i dolnej skupine). Štyri body má na konte okrem neho len nováčik zo Serede, ale ten vo vzájomnom súboji na umelom žilinskom trávniku nedávno vyhral.

Nedeľňajší žilinský test potvrdil, že v klube dobre pracujú s mládežou. Ak sa jej venujú dlhodobo, ukazuje sa, že by si mohli trúfať odohrať aj celú sezónu len s vlastnými hráčmi, napriek tomu, že na to by potrebovali aspoň osemnásť futbalistov. A mohli by bojovať s nimi možno aj o najvyššie pocty, pokiaľ by väčšinu najšikovnejších neposúvali rýchlo do futbalového sveta, ale udržali ich doma.

To by však nebolo v súlade s líniou MŠK. Vychovávať a predávať, taká je zásada. Z týchto peňazí žije a udržiava vyrovnaný, alebo aj plusový rozpočet. Ale potom sa musí zmieriť s rizikom, že nebude vyhrávať trofeje. V slovenskej ére si na ne zvykol.

Pokiaľ by chcel odohrať súťaž len so Slovákmi a odchovancami, ktorých ešte nestihol predať do zahraničia, aj v slabej slovenskej lige by to znamenalo, že sa musí vzdať boja o titul a zrejme aj o miesto v európskej súťaži.

Je tu aj druhá strana mince. Na titul MŠK nedosiahol ani s legionármi. Vlani a ani tento rok. Za uplynulých sedem rokov jediný raz. V minulom ročníku nezískal ani miestenku do Európy. A opäť sa mu vzďaľuje.

Vychovávať hráčov sa klubu rentuje. Je otázne, koľko investovať do legionárov. Na to, čo ukázalo mužstvo v poslednom období, ich možno ani nevyhnutne nepotrebuje.

Dlhšie pripravovaný a avizovaný projekt s hráčmi, ktorí vyrastali v žilinských farbách, nenašiel v Žiline širší ohlas. Túto myšlienku prišlo podporiť len vyše dvetisíc divákov.

A to bola v hľadisku aj početná skupina fanúšikov súpera. Tá mala dôvod na oslavu. S ôsmimi legionármi, ktorí dostali šancu, si DAC s domácimi poradil a v predstihu zabezpečil najväčší ligový úspech v histórii klubu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #DAC Dunajská Streda