Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

NÁZOR: Mág

Livio Magoni má rád piplačku. Pomaly otesáva slovenský diamant. Presne tak isto, ako to robil s tým slovinským.

14.02.2019 22:36
Petra Vlhová, Livio Magoni Foto: ,
Petra Vlhová a jej tréner Livio Magoni po zisku zlatej medaily v obrovskom slalome na MS v Aare.
debata

Pekne a do hladka obrusuje každú ostrú hranu lyžiarskej techniky Petry Vlhovej. Sústredene vysvetľuje svojej zverenke chyby. Trpezlivo učí minimalizovať ich. Pumpuje do nej dôležité fakty aj sebavedomie. Učí ju víťaziť. Nie raz za čas. Stále.

S jediným cieľom. Získať kedysi nepredstaviteľný veľký glóbus. Vyhrať aj nemožné – majstrovstvá sveta s olympiádou. Spraviť z Liptáčky takú hviezdu, akou bola Tina Mazeová. Jej rekord v počte získaných bodov v jednej sezóne (2414 v ročníku 2012/13) vyrazil lyžiarskemu svetu dych.

Po Vlhovej historickom štvrtkovom zlate sa opäť raz potvrdilo, že Magoni je expertom na obrovský slalom. V tomto fachu mu ťažko nájsť adekvátneho konkurenta.

Do disciplíny s najtvrdšou konkurenciou medzi ženami dáva všetky vedomosti aj kumšt. Obetuje hodiny spánku. Prípravou trate či videozáznamov. Robí to nielen z pasie, ale aj z presvedčenia. Dobre vie, že z Vlhovej raz môže byť taká hviezda – ak nie ešte väčšia – akou bola Mazeová.

Petra Vlhová so zlatou medailou na MS Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová (vľavo) vystrúhala grimasu pri...

Nekončiaci potenciál najúspešnejšej slovenskej lyžiarky postupne rozvíja. Nechce nič uponáhľať, ale ani zameškať. Skôr rozumne využiť obrovský priestor na Vlhovej zlepšenie. Neprepáliť to.

Ich spoločná jazda nie vždy pripomínala nádhernú rozprávku. Niekedy sa končila aj hádkami či hnevom. Poväčšine však priniesla neopísateľnú radosť. Historické momenty. Veľké víťazstvá. Veci, ktoré Slovensku dalo len málo športovcov. Naposledy Peter Sagan či Matej Tóth.

Cesty osudu sú nevyspytateľné. Tie Vlhovej a Magoniho sa preťali v najlepšom možnom momente. Nič lepšie sa im nemohlo stať. Veď keď sa spojí lyžiarsky mág a talentovaný dríč, vznikne zlatá kombinácia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Livio Magoni #MS 2019 v alpskom lyžovaní