Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Tanec nad priepasťou

V biatlone, najúspešnejšom zimnom slovenskom športe, rachotí nepríjemná slovná prestrelka. Môže mať nevídané následky, ak znesvárené strany nenájdu chuť na kompromis.

19.11.2018 08:30
Paulína Fialková, orez do profilu Foto:
Paulína Fialková.
debata (17)

Na jednej strane zákopu stoja sestry Paulína a Ivona Fialkové, na druhej biatlonový zväz. Rozdeľuje ich pohľad na zmluvu o štátnej reprezentácii. Sestry ju zatiaľ nepodpísali – na rozdiel od siedmich členov seniorskej reprezentácie vrátane trojnásobnej olympijskej víťazky Anastasie Kuzminovej.

Nepomohlo ani mediátorstvo na pôde Slovenského olympijského výboru. Ak nebude pod zmluvou podpis sestier, nebudú môcť reprezentovať Slovensko. Disciplinárna komisia zväzu im zakázala štart.

Až takto ďaleko zašla neústupčivosť oboch strán. V čom korení?

Nie je zlučiteľné so základnými princípmi športu podmieňovať právo reprezentovať svoju domovinu podpísaním zmluvy, ktorá reprezentáciu podmieňuje obchodom so športovcami, tvrdia sestry.

Video

Za silným vyjadrením o obchode narážajú aj na osobnostné práva športovcov – o ne s najväčšou pravdepodobnosťou ide. Zjednodušene: sestrám nie je po vôli, aby na svojich profiloch na sociálnych sieťach zverejňovali aj reklamných partnerov zväzu, na čom trvá druhá strana. Prikázať im to nemôže, tak vytiahla najsilnejší kaliber – zákaz reprezentovať.

Problém má aj morálnu rovinu – partneri zväzu sa podieľali na športovom raste sestier. Nechce sa veriť, že by bývalí úspešní reprezentanti Pavol Hurajt a Marek Matiaško, členovia prezídia zväzu, šli proti záujmom štátnej reprezentácie. A bez sestier Fialkových nemožno zostaviť štafety…

Času na zmier ubúda, no pár dní do 2. decembra, začiatku Svetového pohára, ostáva. Biatlon tancuje nad priepasťou, v porovnaní s následkami pádu je päť netrafených terčíkov okrajová epizódka…

17 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Ivona Fialková #Paulína Fialková #SZB