Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

NÁZOR: Poloslovák Hapal

Hapal je Čech, ktorý je na Slovensku doma. Pod Tatrami vybojoval doterajšie trénerské úspechy a po hráčskej kariére tu prežil aj väčšiu časť profesionálneho života.

24.10.2018 14:12
Pavel Hapal Foto: ,
Pavel Hapal prichádza na tlačovú konferenciu.
debata (10)

Má toľko skúseností a pozná natoľko pomery, že je futbalovo polovičný Slovák.

K hráčom, ktorí nedávno prišli do reprezentácie a k hráčom, ktorí do nej prídu v najbližšom období a spolu budú postupne tvoriť základ národného tímu, má bližšie ako jeho predchodca Ján Kozák. Je predpoklad, že k ním bude aj kritickejší a principiálnejší ako jeho predchodca. Nepotrebuje zoznamovaciu párty, aby sa mohol naplno ujať funkcie v dobre známom prostredí.

To sú Hapalove plusy. Ale jestvujú aj riziká.

Hapal nemá zatiaľ za sebou nijaké významnejšie výsledky. Vlastní jeden slovenský titul so Žilinou, čo nie je nijaká supervstupenka do veľkého futbalu. S mládežníckym výberom do 21 rokov vybojoval postup na európsky šampionát a dôležitejšie je, že na ňom tím nezhorel. Nie je to veľa, ale mnohí tréneri sa toho nedožijú ani v celej kariére.

Ale všetci sa ani neposadia na reprezentačnú lavičku. Na takých sú vždy vyššie nároky. Keď mal Hapal otvorenú cestu do veľkého futbalu, ako kouč ju naplno nevyužil.

Vystúpenie Žilinčanov v skupine Ligy majstrov bolo fiaskom a mužstvo pod jeho vedením v nej nezískalo ani symbolický bod. A ani posledná šanca v Sparte, hoci si veril, nedopadla bohvieako. Na horúcej pôde na Letnej vydržal sotva päť mesiacov, potom ho nie príliš žičlivá mašinéria tvrdých pomerov veľkoklubu neľútostne zomlela.

Viesť národný tím je jeho doteraz najväčšia príležitosť. Ukáže sa, či mu predchádzajúce skúsenosti – dobré i zlé – pomohli dozrieť v trénerskú osobnosť, ktorá s tímom môže urobiť dieru aj do Európy.

Predstavenie nového trénera Pavla Hapala Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Nový tréner slovenskej futbalovej reprezentácie...

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Hapal #slovenskí futbalisti