Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

NÁZOR: Kozákov koniec

Ján Kozák je emotívny muž a často pod vplyvom emócií aj koná. Neraz sa rozhodol okamžite, na základe pocitov a slovo už nevzal späť.

15.10.2018 17:12
Ukrajina futbal LN Slovensko Ukrajina Foto: ,
Ján Kozák.
debata (23)

Takto prišiel o výnimočné zápasy v Lige majstrov s košickým tímom. Získal s ním titul, postúpil do skupiny, ale na lavičke proti Manchestru či Juventusu už nesedel.

Po ligovej remíze s Interom v afekte oznámil, že končí. Nespokojný s vývojom v klube si myslel, že takto niečo dosiahne. Neskôr oľutoval unáhlené gesto. Rezešovci ho pustili k vode.

Od príchodu na lavičku národného tímu dokázal niečo, čo sa mu dovtedy príliš nedarilo. Udržal si emócie na uzde. Nestratil ani v komplikovanejších situáciách nadhľad. Najmä v prvej polovici jeho pôsobenia prežila reprezentácia excelentné obdobie. Dokázal obdivuhodne zmobilizovať tím a prebrať ho k životu. Pripísal si najviac výhier a spolu s Vladimírom Weissom sa stal najúspešnejším trénerom v ére samostatnosti.

Udržať viac ako päť rokov vysokú úroveň v slovenských podmienkach a úzkej základni kvalitných hráčov je ťažké. Prišli aj prehry, sklamania, kauzy, problémy. Vyrovnať sa s mimoriadnym tlakom je náročná úloha. Ale kouč to musí zniesť. Nájsť motiváciu a silu na obrat.

Zápas Ligy národov Slovensko - Česko Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Choreografia slovenských fanúšikov pred zápasom...

Kozák pozná obe strany mince. Nie je nič krajšie ako byť trénerom futbalových reprezentantov, keď mužstvo vyhráva. Ale nie je ani nič náročnejšie, ako sedieť na ich lavičke, keď prídu prehry. To sa neodpúšťa.

Aj najbližší Kozákovi spolupracovníci tvrdia, že ich prekvapil. Zhodnotil situáciu a rozhodol sa. Slováci majú napriek ústupu z nedávnych pozícií potenciál bojovať o účasť na najbližšich ME. Kto vie, či po čase neoľutuje spontánne rozhodnutie.

Teraz musí prísť iný, kto oživí trápiace sa mužstvo. Ako to v lete 2013 urobil on. Ľahká úloha to nebude.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #slovenskí futbalisti