Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Zmenili pravidlá, aby nás zastavili! Šéf Mercedesu sa sťažoval na udalosti spred dvoch rokov

Podľa šéfa stajne Mercedes Tota Wolffa sa vo formule 1 v nedávnej minulosti menili pravidlá kvôli tomu, aby bola zastavená dominancia jeho tímu. Uviedol to v súvislosti so súčasnou prevahou Red Bullu.

12.09.2023 19:20
Toto Wolff Foto:
Šéf stajne Mercedes Toto Wolff.
debata

Aj keď momentálne vo formule 1 kraľuje Red Bull, nie je to tak dávno, čo si veľkú prevahu nad konkurenciou užíval Mercedes.

Ešte v roku 2020 dokázal vyhrať 13 zo 17 pretekov sezóne a suverénne ovládol šampionát jednotlivcov aj Pohár konštruktérov.

V nasledujúcej sezóne sa situácia radikálne zmenila, keď sa na nemeckú stajňu dotiahol Red Bull. Výsledkom toho bol vyrovnaný súboj v posledných pretekoch ročníka medzi Lewisom Hamiltonom a nakoniec víťazným Maxom Verstappenom na Veľkej cene Abú Zabí v Saudskej Arábii.

Carlos Sainz Čítajte viac Z ruky jej strhli superdrahé hodinky. Hviezda F1 sa nedala a lupičov naháňala

„O titul medzi jazdcami sme v roku 2021 prišli z mnohých dôvodov,“ vyhlásil Wolff, ktorého cituje RacingNews365.com.

„Jedným z nich bol finálový závod, ale o titul sme prišli aj preto, že sa zmenili predpisy tak, aby sme prišli o našu výhodu,“ pokračoval šéf Mercedesu.

Treba pripomenúť, že pred sezónou 2021 sa menili pravidlá v oblasti podlahy monopostov pred prednými kolesami. Vozidlá kvôli tomu prišli zhruba o desať percent prítlaku. Oficiálnym dôvodom tohto kroku bolo zvýšenie bezpečnosti.

791023495 Čítajte viac Dojímavá scéna v F1: Chlapca vydesila nehoda, najlepší tím mu pripravil doživotný zážitok

„Sezóna 2020 bola z nášho pohľadu superdominantná. Myslím, že naše auto bolo najlepšie, aké sme kedy mali. Potom sa ale zmenili predpisy súvisiace s podlahou, aby nás zastavili,“ skonštatoval Wolff a pokračoval:

„Z výsledkov v roku 2021 sme potom mohli vidieť, že nie sme tak konkurencieschopní, ako Red Bull. V Silverstone sme však dokázali opäť odomknúť potenciál nášho monopostu a vrátiť sa späť. Pravidlá sa vtedy úplne zmenili s cieľom reštartovať rozloženie síl medzi tímami.“

Modelky, cyklistka i hudobníčka. Krásky jazdcov F1 Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Max Verstappen (Red Bull) - Kelly Piquetová....
debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Mercedes #formula 1 #Red Bull Racing #Max Verstappen #Toto Wolff