Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šokujúca udalosť roka v F1 potvrdená. Sedemnásobný šampión Hamilton prestúpi do Ferrari

Sedemnásobný majster sveta F1 Lewis Hamilton šokujúco prestúpil z Mercedesu k veľkému rivalovi z Ferrari. Britský jazdec po sezóne 2024 v tíme z Maranella nahradí Carlosa Sainza. Informáciu vo štvrtok večer potvrdil súčasný zamestnávateľ Hamiltona.

01.02.2024 12:34 , aktualizované: 20:53
Lewis Hamilton Foto:
Lewis Hamilton.
debata (2)

Informácie o prekvapivom prestupe v priebehu dňa priniesli televízia Sky Sports či špecializovaný portál Autosport. „Lewis si aktivoval opciu na uvoľnenie v zmluve, ktorú oznámil v auguste minulého roka. Táto sezóna bude preto jeho poslednou za ‚strieborné šípy‘,“ uviedol Mercedes vo svojom vyhlásení.

Nová sezóna F1 odštartuje v sobotu 2. marca Veľkou cenou Bahrajnu. Hamilton pôsobí v Mercedese od roku 2013 a vlani podpísal dvojročný kontrakt do konca sezóny 2025, ten však nedodrží a v nemeckom tíme zostane len do konca nasledujúcej sezóny.

Charles Leclerc Čítajte viac Ferrari predĺžilo zmluvu s Leclercom. O jej dĺžke sa nič nevie

Tridsaťdeväťročný pretekár predtým jazdil za McLaren, s ktorým získal prvý titul majstra sveta. V čase, keď zasadne do kokpitu Scuderie, bude mať 40 rokov.

Ferrari sa o jeho služby uchádzalo už dlhšie, no doteraz ho nedokázalo presvedčiť. Talianska stajňa nedávno oznámila, že podpísala nový viacročný kontrakt s Monačanom Charlesom Leclercom, zmluva s druhým pilotom Carlosom Sainzom však vyprší na konci tohto roka.

Podľa vyjadrenia Mercedesu aktivoval Hamilton výstupnú klauzulu, ktorá mu umožňuje na konci tohtoročnej sezóny odísť.

Vlani predĺžil v tíme zmluvu do roku 2025. „Vedeli sme, že toto partnerstvo sa raz skončí a ten deň prišiel,“ povedal šéf Mercedesu Toto Wolff. Krátko po britskej stajni oficiálne potvrdili novinku aj vo Ferrari prostredníctvom Twitteru. Zároveň informovali, že sa dohodli na viacročnej zmluve.

„Prežil som 11 fantastických rokov s týmto tímom a som veľmi hrdý na to, čoho sme spoločne dosiahli,“ uviedol Hamilton vo vyhlásení Mercedesu. Rozhodnutie odísť označil za jedno z najťažších, aké kedy musel urobiť. „Ale nastal čas, aby som urobil tento krok, a teším sa na novú výzvu,“ dodal.

Modelky, cyklistka i hudobníčka. Krásky jazdcov F1 Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Max Verstappen (Red Bull) - Kelly Piquetová....
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Mercedes #formula 1