Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kubica mal vážnu nehodu, má mnohopočetné zlomeniny rúk a nôh

Poľský pilot formuly 1 Robert Kubica sa vážne zranil pri nehode na pretekoch rely Ronde di Andora v talianskej Ligurii. Jazdec tímu Lotus Renault GP bol za volantom vozidla Škoda Fabia S2000, ktoré vo vysokej rýchlosti havarovalo. Kubica bol pri prevoze vrtuľníkom do nemocnice pri vedomí.

06.02.2011 13:04 , aktualizované: 21:56
Robert Kubica Foto:
Robert Kubica v opatere lekárov.
debata (8)

K nehode došlo okolo 08:30. Internetový portál Savonanews.it oznámil, že Kubica bol prevezený do nemocnice Santa Corona di Pietra Ligure, pre podozrenie z viacnásobných zlomenín. Príčinou nehody bol mokrý asfalt a vypukliny na ňom. Kubica vo veľkej rýchlosti nabehol na koreň stromu, ktorý prerazil na vozovku. Jeho Fabia následne dostala šmyk a nabúrala. Automobil už zaistili vyšetrovatelia.

Robert Kubica. Foto: SITA
Robert Kubica Robert Kubica.

Kubica utrpel početné zlomeniny rúk a nôh, pričom najviac poškodenú má dlaňová časť a zápästie na pravej ruke, v ktorej má polámané viaceré kostičky. Podľa neoficiálnych informácii portálu Moto.pl sa doktorom podarilo zachrániť Kubicovu ruku a nebudú mu ju musieť, ako sa pôvodne avizovalo, amputovať.

Tím Lotus Renault GP, za ktorý poľský jazdec preteká v seriáli F1, potvrdil informácie o Kubicovej nehode, a oficálne vyhlásil: „Robert Kubica má mnohopočetné zlomeniny. Viac informácii podáme neskôr.“ Nový ročník sezóny so začiatkom 13. marca je teda pre Poliaka v nedohľadne.

Ôsmeho muža minuloročného poradia a víťaza jednej veľkej ceny by mohol v kokpite nahradiť Brazílčan Bruno Senna, poprípade Francúz Romain Grosjean, ktorí sú v tíme Lotus Renault náhradníci.

Vrak Fabie, v ktorej havaroval Robert Kubica

K nehode došlo krátko po štarte pretekov, keď Kubica vo veľkej rýchlosti nabúral do steny kostolíka. Po nehode okamžite preteky prerušili. Kubicov spolujazdec Jacub Gerber neutrpel žiadne zranenia a z auta vyšiel sám. „Som v poriadku,“ informoval prostredníctvom facebooku.

Poľský jazdec šiel na rely Ronde di Andorra dobrovoľne, keďže mal voľno počas testov na novú sezónu F1. Jeho tím Renault o celej akcii vedel a dal mu zelenú. V iných tímoch však takto benevolentí nie sú. Napríklad jazdci stajne Red Bull nemôžu viesť motorové vozidlo v inej disciplíne ako F1, pretože tým narastá zbytočné riziko.

V roku 2007 odišiel Kubica prakticky bez úhony z masívnej havárii v Kanade, no stále na sebe niesol jazvy z vážnej dopravnej nehody ako cestujúci v roku 2003, od ktorej má v tele titánové skrutky v oboch pažiach.

Nehoda Roberta Kubicu z roku 2007 z Kanady

Poliak Robert Kubica prišiel na skvelom druhom... Foto: SITA
Robert Kubica Poliak Robert Kubica prišiel na skvelom druhom mieste.

VIZITKA ROBERTA KUBICU

Štátna príslušnosť: Poľsko
Dátum a miesto narodenia: 7. decembra 1984, Krakov (Poľsko)
Výška a váha: 184 cm, 73 kg
Tím: Lotus Renault (od roku 2010; predtým v tíme BMW Sauber)
Kariéra: Začínal na domácich pretekoch motokár v Poľsku, kde sa stal niekoľkokrát šampiónom. V roku 1998 vyhral taliansky motokárový juniorský šampionát a druhý skončil ten istý rok v Európskom motokárovom šampionáte. Rok nato sa stal juniorským šampiónom v motokárach v Nemecku a opäť v Taliansku.
Profesionálnu kariéru začal v roku 2000 v sérii Formula Renault, v roku 2003 sa presunul do Európskej série Formula 3, kde okrem iného aj so zlomenou rukou a 18 titánovými skrutkami vyhral preteky na Norisringu. Vo F1 pretekal prvýkrát v roku 2006 na Grand Prix Maďarska. Už nasledujúci rok skončil v seriáli MS formuly 1 celkovo šiesty. V minulom ročníku sa umiestnil na ôsmej pozícii.
Najväčšie úspechy: Je prvým poľským pilotom formuly 1; najlepšie umiestnenie dosiahol v ročníku 2008, keď vyhral Veľkú cenu Kanady a celkovo skončil štvrtý.
Ostatné: Jeho vášňou je práve rely. Už vlani štartoval pre zábavu v niekoľkých automobilových súťažiach s vozidlom Renault Clio. Teraz mal premiéru za volantom špeciálu Škoda Fabia S2000 v Rallye Ronde di Andora. 

Robert Kubica v opatere lekárov.
Robert Kubica v opatere lekárov.
+8Robert Kubica v opatere lekárov.
8 debata chyba