Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kimiho titul je spochybnený, Hamilton má stále šancu!

Viac než dve hodiny po skončení Veľkej ceny Brazílie formuly jeden začali komisári vyšetrovať pilotov tímu BMW Sauber a Williams, ktorí skončili na treťom, štvrtom a piatom mieste. Podľa agentúry Reuters neprešli ich monoposty po pretekoch výstupnou kontrolou pre problémy s teplotou vzoriek benzínu, ktoré z vozov odobrali.

22.10.2007 01:07
Lewis Hamilton Foto:
Lewis Hamilton pije šampanské po triumfe na VC Kanady.
debata

Ak by sa štvrtý Nico Rosberg z Williamsu a duo BMW Robert Kubica a Nick Heidfeld na piatom a šiestom mieste skutočne previnili proti pravidlám, mohlo by to mať kľúčový význam pre výsledok majstrovstiev sveta. Tie vyhral Fín Kimi Räikkönen o bod pred Lewisom Hamiltonom, ktorý na okruhu Interlagos skončil až siedmy.

Pokiaľ by však boli minimálne dvaja z troch vyšetrovaných jazdcov diskvalifikovaní, posunul by sa Hamilton vo výsledkoch na piate miesto a z titulu šampióna by sa radoval on.

** Čo hovoria pravidlá?**

Článok 6.5.5. technických pravidiel F1 hovorí: „Žiaden benzín v monoposte nesmie mať teplotu nižšiu o menej ako desať stupňov v porovnaní s vonkajšou teplotou.“

A práve toto pravidlo nebolo dodržané u štyroch monopostov. Robert Kubica mal pri svojich troch zastávkach v boxoch teplotu paliva nižšiu o 14,13 a opäť 13 stupňov Celzia, Nick Heidfeld o 12 a 13 pri dvoch zastávkach. Nakajima z Williamsu mal pri prvom dotankovaní o 12, pri druhom pravidlá neporušil. Jeho tímový kolega Rosberg sa však previnil. Nemcovi namerali technici FIA 13 a 12 stupňov Celzia pod vonkajšou hladinou.

Podľa technického riaditeľa Spykeru a bývalého hlavného technika Renaultu alebo Toyoty Mikea Gascoynea je diskvalifikácia spomenutých jazdcov jediným logickým riešením. „Mohlo im to bez problémov pridať aj desať konských síl. Bola to jednoducho nelegálna výkonnostná výhoda. Nie je pochybností, že by mali byť z pretekov vylúčení,“ povedal Gascoyne.

debata chyba