Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bottas na Slovensku: Sagan je zábavný chlapík. Stretli sme sa v Monaku

Spod šiltovky mu vytŕčali vlasy, jeho tvár zdobili fúzy a strnisko. Valtteri Bottas necelý týždeň po záverečnom podujatí dlhej sezóny formuly 1 navštívil prvýkrát Slovensko. Pricestoval na pozvanie spoločnosti ORLEN Benzina, značky, ktorá je exkluzívnym partnerom tímu Alfa Romeo.

26.11.2022 20:56
Valtteri Bottas Foto:
Valtteri Bottas v Šamoríne.
debata

V jeho farbách si fínsky pretekár odkrútil prvý ročník po odchode z Mercedesu, kde sa stal dvakrát vicemajstrom sveta za Lewisom Hamiltonom.

Bottas s novým imidžom odpovedal v sobotu na otázky novinárov na čerpacej stanici spomínaného reťazca v Šamoríne. Po tlačovej konferencii potešil fanúšikov stojacich pri červeno-bielom monoposte Alfy Romeo autogramami a spoločnými fotografiami.

Bottas ukončil ročník na 10. mieste v klasifikácii jazdcov, v Pohári konštruktérov obsadila jeho stajňa 6. pozíciu.

„Bol to rok vzostupov aj pádov, ako to už býva v živote i v športe. Celkovo to bola úspešná sezóna, naozaj sme si ju užili,“ povedal 33-ročný rodák z Nastoly.

Deň pred príchodom na Slovensko si v Zürichu užil s predstaviteľmi svojho zamestnávateľa (pred)vianočný večierok.

„Úspešný rok sme oslávili ako jeden tím, čo je dôležité,“ zdôraznil. Ako by porovnal pôsobenie v Alfe Romeo s Mercedesom?

„Teraz to bolo trochu odlišné. Mal som pozíciu akejsi autority či lídra. Tlak zvonka na mňa bol menší, ale vždy ho cítim. Prostredie je veľmi konkurencieschop­né,“ nepochybuje víťaz 10 veľkých cien a držiteľ 67 pódiových umiestnení. V poslednom podujatí sezóny si pripísal jubilejný 200. štart v pretekoch F1.

Krok zavedenia nových pravidiel v kráľovnej motoršportu chváli.

Valtteri Bottas v Šamoríne. Foto: ORLEN Benzina
Valtteri Bottas Valtteri Bottas v Šamoríne.

„Najmä kvôli tomu, že pretekanie je tesnejšie. Verím, že v najbližších rokoch sa monoposty k sebe ešte viac priblížia. Som rád aj za rozpočtový strop, menším tímom dáva šancu pobiť sa o dobrý výsledok,“ pripomenul ďalšiu novinku.

Jeho „oficiálna dovolenka“ odštartuje v nedeľu, presne týždeň po záverečných pretekoch F1 v Abú Zabí.

„Už dnes odcestujem do Fínska za svojou rodinou, takže nabudúce hádam uvidím zo Slovenska viac. Ale moja priateľka je v meste, takže mi povie, čo zaujímavé tam videla. Budúci týždeň odlietam do Austrálie,“ prezradil najbližšie plány.

Zamieri do rodnej krajiny svojej partnerky – profesionálnej cyklistky Tiffany Cromwellovej. K jazde na dvoch kolesách má blízko aj Bottas, v Lahti usporadúva gravelové preteky.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tiffany Cromwell (@tiffanycromwell)

„Snažím sa držať krok s priateľkou,“ usmial sa. „Dokážem si tým dokonale vyčistiť hlavu, ale ak by som si mal vybrať či jazdiť v monoposte, alebo na bicykli, vyberiem si prvú možnosť. Na rozdiel od bicykla vám motor predsa len pomôže,“ pokračoval v dobrej nálade.

Podobne ako viacero jazdcov F1, aj Bottas žije v Monaku. „Stretol som aj Petra Sagana, ktorý tam býva. Pôsobí ako zábavný chlapík,“ povedal o slovenskej hviezde.

Čo sa skrýva za zmenou Bottasovho imidžu?

„Fúziky sú v rámci iniciatívy Movember (cieľom akcie je zvyšovať povedomie verejnosti o rakovine prostaty, pozn. red.), chcem na ňu upriamiť pozornosť. V Austrálii sa však oholím a budem mať nový účes, uvidíte to na sociálnych sieťach,“ vysvetlil.

Dostal aj otázku, či sa v monoposte bojí.

„Pokiaľ by som mal strach, tak by som zostal doma. V aute je to vlastne o tom, že musíte popierať zákony fyziky, nie svoje vlastné. Nebojím sa ničoho okrem hadov,“ pobavil zástupcov médií.

Z Fínska pochádza viacero majstrov sveta, a to nielen vo formule 1, ale aj rely. V čom sa skrýva tajomstvo úspechu tejto severskej krajiny?

„Asi sme ako Fíni trochu čudní. Ale máme radi rýchlosť, kontrolu nad autom. Mojím detským hrdinom a vzorom bol Mika Häkkinen,“ vyzdvihol dvojnásobného šampióna, ktorý pred vyše rokom navštívil Bratislavu.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Valtteri Bottas (@valtteribottas)

Na záver sa zdôveril so svojím snom. Je z neho zrejmé, že koniec kariéry nie je témou dňa.

"Mám túžbu jazdiť a niečo dosiahnuť. Chcem pretekať. Verím tomu, že v konkurencies­chopnom aute, aby som dosahoval dobré výsledky.

Môj sen zostáva nemenný – byť jedného dňa majstrom sveta. Tejto túžby som sa nevzdal. A taktiež chcem napĺňať svoju vášeň, a to sa mi darí," podotkol jazdec, ktorý pôsobí medzi elitou od sezóny 2013.

Najkrajšie monoposty formuly 1 v histórii Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
15. Williams FW14 (1991).
debata chyba
Viac na túto tému: #Alfa Romeo #Valtteri Bottas