Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Amerikanizácia F1 ide naplno. Majitelia z USA, Netflix a teraz Brad Pitt

Popularita formuly 1 za oceánom rapídne rastie. Od roku 2017, keď práva na najslávnejší motoristický seriál získala americká spoločnosť Liberty Media, prešiel šampionát najrýchlejších kolies viacerými zmenami.

24.10.2022 21:50
Brad Pitt. Foto:
Najobletovanejšou celebritou počas Veľkej ceny USA formuly 1 bol americký herec Brad Pitt.
debata

Noví majitelia akoby sa riadili heslom: Všetko pre dobytie amerického trhu. A postupnými krokmi sa k tomuto zámeru aj približujú.

Za desaťročia trvajúcej éry Bernieho Ecclestona bola pre divákov v USA formula 1 málo atraktívna a fanúšikovia si k šampionátu nevedeli nájsť cestu.

No jedným z prvých krokov Liberty Media bol nápad natočiť dokumentárnu sériu pre Netflix Drive to Survive, ktorá si rok čo rok nachádza čoraz širšie obecenstvo – najmä u mladej populácie.

Max Verstappen Čítajte viac Verstappen zvíťazil na VC USA a vyrovnal sezónny rekord

Do toho prišlo atraktívnejšie bodovanie pretekov, zavedenie rozpočtových stropov pre väčšiu vyrovnanosť tímov a publikum z USA ožilo. Posledné dôkazy o tom priniesla aj víkendová Veľká cena v Texase.

Vedenie F1 nedávno oznámilo, že predĺžilo kontrakt na ďalšie tri sezóny s prestížnou športovou stanicou ESPN. „Sledovanosť za posledný rok stúpla o 30 percent. A ja nevidím bod, kde by sme sa mali v raste zastaviť,“ uviedol programový šéf ESPN Burke Magnus.

Dietrich Mateschitz Čítajte viac V F1 platil majstra sveta, dotoval Lipsko. Zomrel rakúsky mecenáš

V USA pritom pribúdajú podujatia neobvykle rýchlym tempom. V texaskom Austine sa síce koná Veľká cena už desať rokov. No v tejto sezóne sa pridalo podujatie v Miami a v roku 2023 pribudne ešte Las Vegas. „Lenže Spojené štáty sú tak veľkou krajinou a trhom, že mať tu tri podujatia je stále málo,“ vyjadril sa Günter Steiner, šéf americkej stajne Haas.

Formulový boom v USA neunikol ani pozornému oku Hollywoodu, čo bolo zrejmé aj cez víkend v Austine. Preteky si prišla naživo pozrieť okrem iných aj hviezda strieborného plátna Brad Pitt.

Mick Schumacher Čítajte viac Každá chyba stojí milióny. Schumacher dostal ultimátum

Práve on má hrať hlavnú úlohu v pripravovanom filme z prostredia formuly 1 a veľká časť scén má byť natáčaná počas reálnych podujatí majstrovstiev sve­ta.

Spoločne s Pittom na okruh prišli aj filmový producent Jerry Burckheimer a režisér Joseph Kosinki, ktorý sa podieľal na tvorbe kasového trháku Top Gun.

„Verím, že film posunie F1 do inej, zatiaľ nepreskúmanej dimenzie,“ uviedol Stafano Domenicalli, šéf formuly 1.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #formula 1 #Brad Pitt #Veľká cena USA