Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zostal mu tequilový dlh. Verstappen túži po ďalších tituloch

Zdá sa, že Max Verstappen si nedokáže vybojovať titul len tak. Bez zvláštnych okolností. Viaceré zahraničné médiá pri zmätkoch v cieli Veľkej ceny Japonska odkazovali na kontroverzné vyvrcholenie minulej sezóny formuly 1.

10.10.2022 18:30
Max Verstappen. Foto: ,
Max Verstappen si suverénnym spôsobom vybojoval druhý titul v kariére.
debata

Holandský pretekár v samom závere posledných pretekov sezóny 2021 po odchode bezpečnostného vozidla zdolal Lewisa Hamiltona a premiérovo sa stal majstrom sveta. V ročníku 2022 si Verstappen postupne vybudoval taký náskok, pri ktorom sa stala obhajoba len otázkou času.

Za istých okolností mohol oslavovať už 2. októbra v Singapure, no predpokladal, že by to mohlo vyjsť skôr v Japonsku. Mal pravdu. Nemohol však tušiť, že spečatenie suverénnej sezóny nebudú sprevádzať tradičné gratulácie v tímovej vysielačke či mávanie tribúnam s vedomím, že tento moment patrí len jemu – (staro)novému kráľovi F1.

Nie som šampión. Či áno?
Jazdcovi Red Bullu stačilo získať osem bodov na Charla Leclerca z Ferrari a šesť na tímového kolegu Sergia Péreza. Keby k víťazstvu pridal najrýchlejšie kolo, nemusel by sa pozerať na výsledky svojich prenasledovateľov. Dážď nad okruhom v Suzuke však spôsobil dokonalý chaos. Pretekári odjazdili 28 z vypísaných 53 kôl, čiže 53 % pôvodnej vzdialenosti, preto sa očakávalo, že sa bude udeľovať nižší počet bodov.

Pierre Gasly na Alpha Tauri. Čítajte viac Bol som dva metre od smrti! Pilot F1 prehovoril o hrôze v Japonsku

Komentátori priamych prenosov sa ocitli v nezávideniahodnej situácii. Prispel k tomu aj záverečný súboj Leclerca s Pérezom, pri ktorom si prvý menovaný skrátil trať a trest visel vo vzduchu. Verstappen mal za sebou prvé slová po vystúpení z monopostu a so svojimi dojmami sa pred Johnnym Herbertom delil Pérez.

„Max, myslím si, že je tu pre teba jedna zmena. Vráť sa,“ prerušil Mexičana bývalý jazdec pristupujúc k Holanďanovi. „Charles dostal päťsekundový trest po súboji so Sergiom. Si majstrom sveta,“ dozvedel sa Verstappen od Herberta.

Neistota pretrvávala, hoci grafiky na okruhu ovládli gratulačné motívy. „Neuveriteľné. Keď som prešiel cieľom, vôbec som nečakal, že by sa to stalo. Mám zvláštne pocity, ani neviem čo povedať. Moje emócie sú rozporuplné,“ priznal čerstvý šampión.

Max Verstappen Čítajte viac Bizarný záver. Verstappen po penalizácii Leclerca obhájil titul

„Nie som majstrom sveta. Či áno? Naozaj?“ pýtal sa aj pred pódiovým ceremoniálom. Napokon vysvitlo, že jazdci dostali plné body. Upravené pravidlá totiž hovoria, že pokiaľ preteky pokračujú aj po prerušení, prideľuje sa plný počet bodov. Red Bull si pripísal double, Leclerc klesol na tretie miesto.

Leclerc: Musíme sa zlepšiť
Štart sezóny pritom Verstappenovi nevyšiel podľa predstáv. Po aprílovej Veľkej cene Austrálie, treťom podujatí sezóny, bola situácia v hodnotení pretekárov nasledovná: 1. Leclerc 71 bodov, 6. Verstappen 25.

Zdalo sa, že nová éra s modifikovanými monopostmi viac sedí Ferrari. Karta sa však začala obracať v neprospech vyzývateľa. Obrat v klasifikácii sa zmenil na Verstappenovu dominanciu. Treba dodať, že k tomu neraz pomohli aj strategické lapsusy talianskej stajne. Tak či onak, 15-ročné čakanie na jazdecký titul Ferrari sa predlžuje.

„Maxovi gratulujem, bolo len otázkou času, kedy to spečatí. Zostávajúce preteky musíme využiť na to, aby sme sa zlepšili ako tím. Dúfajme, že pre Red Bull budeme v ďalšej sezóne väčším vyzývateľom,“ vraví Monačan Leclerc, víťaz troch podujatí v aktuálnom ročníku. Zaujímavosťou je, že tento rok si pripísali triumfy len jazdci Red Bullu a Ferrari.

Max Verstappen oslavuje obhajobu titulu v F1 Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Max Verstappen oslavuje triumf na Veľkej cene...

Verstappen vyhral v nedeľu dvanáste preteky v sezóne, do jej konca zostávajú štyri súťažné víkendy. Pred najbližším prenasledovateľom Pérezom má 113-bodový náskok. Syn niekdajšieho pretekára Josa Verstappena tvrdí, že podobný scenár bude v ďalších ročníkoch náročné zopakovať – či dokonca prekonať.

„Je to výnimočný rok, preto by sme si to mali vážiť a užívať si to,“ cituje Verstappena agentúra AP. Rovnako ako vlani sa mohol spoľahnúť na pomoc skúseného mexického kolegu. „Na ozajstnej posezónnej párty visí Pérezovi niekoľko panákov tequily. Bez debaty,“ glosoval portál gpblog.com.

Nadšenie z Hondy
Mimochodom, tequila sa v súvislosti s Pérezom spomínala aj v júli na Veľkej cene Francúzska. V jej závere mu uchmatol pódiové umiestnenie George Russell z Mercedesu. Pilot Red Bullu s prezývkou Checo sa vtedy bránil, že od riaditeľstva pretekov nedostal správnu informáciu, kedy sa skončí fáza virtuálneho bezpečnostného vozidla. Poradca tímu Helmut Marko ho vtedy schladil.

Daniel Ricciardo Čítajte viac Vedel, že o Gaslyho bude záujem. Ricciardo v ďalšej sezóne F1 neodštartuje

„Jedine Checo za to môže. Pri reštarte spal. Deň predtým si možno dal tequilu,“ uviedol svojský Rakúšan. Na tento náznak kritiky sa nepochybne už zabudlo. „Na Maxa som v tejto sezóne veľmi hrdý. V jej úvode som s ním bojoval, no potom zaradil iný prevodový stupeň. Spôsob, akým jazdil na niektorých pretekoch, bol neuveriteľný,“ vzdal Pérez hold dvojnásobnému majstrovi sveta pre racingnews365.com.

Verstappen už pri prvej reakcii v cieli vyzdvihol spoluprácu s dodávateľom motorov. Bol nadšený, že obhajobu spečatil symbolicky na jeho domácej pôde. „V Honde je úžasná mentalita. Je ťažké, keď ste často terčom kritiky. Čelíte tlaku, veľkým očakávaniam, musíte ukazovať kvalitné výkony a dosahovať dobré výsledky. Ľudia v Honde však zostali pokojní. Vedeli, čo majú robiť. Stačí sa pozrieť, kam sme sa dostali,“ neskrýval vďaku Verstappen.

Max Verstappen Čítajte viac Schumacher nezvládol cestu do boxov. Čo potrebuje Verstappen na obhajobu?

Len pred niekoľkými dňami oslávil 25. narodeniny. „Pár sezón ešte mám pred sebou. Dúfam, že v nich budem konkurencieschopný. Chcem vyhrávať preteky a získavať tituly,“ vyhlásil sebavedomo.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1 #Red Bull Racing #Max Verstappen