Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Päťročný talent zrýchľuje každým dňom. Pod vedením zvučného mena

Na motorku prvýkrát vysadol krátko po tom, čo sa naučil bicyklovať. Obdivuje legendárneho Valentina Rossiho, túži kráčať v jeho šľapajach a stať sa majstrom sveta. Smelé ciele? Pri debate s Matiasom Balážom stačí len chvíľa, aby vás presvedčil, že to myslí vážne.

19.08.2022 06:00
Matias Baláž, motocyklový pretekár Foto: ,
Matiasa Baláža vedie český tréner Jakub Kornfeil, bývalý jazdec MS.
debata (1)

Motoršportového zanietenia má na rozdávanie.

Cítiť ho už v spôsobe, akým si oblieka kombinézu, nasadzuje prilbu a vydáva sa na trať. Drží ideálnu stopu, zrýchľuje, brzdí a reže zákruty ako oveľa starší jazdci. Ťažko uveriť, že Matias má len päť rokov.

Na začiatku cesty za pretekárskym snom ho vedie zvučné meno, môže sa tiež spoľahnúť na podporu rodičov, ktorých láska k dvojkolesovým strojom je neodškriepiteľná.

Platí to aj pre škôlkara Matiasa.

„Na motorkách ma najviac baví pretekanie. Chcem pracovať na tom, aby som bol rýchly,“ delí sa so svojimi zrelými myšlienkami. V tréningovom areáli na Exnárovej ulici v bratislavskom Ružinove, kde sa nachádza Junior Moto Academy, sa najmladší člen Macerano Racing Teamu cíti ako doma.

Päťročný motocyklista Matias Baláž s koučom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Matias Baláž počas tréningu.

Zdoláva starších súperov

Po tom, čo videl v akcii mladé nádeje motoakadémie na okruhu Slovakia Ring, vyjadril veľkú túžbu. Obrátil sa s ňou na otca, bývalého pretekára Michala Baláža.

„Povedal, že chce motorku. Na motocyklistov sme sa išli pozrieť ešte raz. Pre istotu, či si to Matias nerozmyslel. Nič sa však nezmenilo a motorku sme mu kúpili. Stal sa členom akadémie,“ prezrádza hrdý otec.

VIDEO: Pozrite si jazdu Matiasa a komentár Jakuba Kornfeila na tréningu v Bratislave

Video

Matias, ktorý má práve za sebou jednu z tréningových jázd, ho bleskovo dopĺňa: „V štyroch rokoch!“

"Áno, mal štyri. Najprv sa naučil bicyklovať, asi o dva mesiace už sedel na motorke a začal sa voziť. Pretekársku licenciu mohol dostať ako päťročný, čo od tohto roku spĺňa. Začal jazdiť v rámci majstrovstiev Slovenska – a veľmi dobre.

Prvé preteky absolvoval v Dlhej neďaleko Trnavy, kde z ôsmich účastníkov skončil štvrtý. Všetci súperi boli starší," prízvukuje Michal Baláž, podľa ktorého synovi rok trénovania pred ostrým štartom pomohol.

„V budúcej sezóne už chceme skončiť na pódiu. Blížime sa k tomu, zatiaľ máme dve štvrté a dve piate miesta,“ dopĺňa a oceňuje činnosť Junior Moto Academy, najmä jej predsedu Radima Nožičku.

„Dáva tomu srdce, robí nám výborné zázemie,“ vraví Michal Baláž. Mrzí ho klesajúci záujem. „Keď sme prišli pred covidom, bolo tu pätnásť detí, teraz sme tu niekedy traja,“ pokrúti hlavou.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Matias Balaz (@matias_no.26)

Letia aj sedemdesiatkou

Pre Matiasa je jeho motocykel klenotom, pristupuje k nemu s úctou. Momentálne jazdí na Yamahe PW50, motokrosovom špeciáli, ktorý má však obuté cestné pneumatiky a zdvihnuté stúpadlá. Pri predstavení jednotlivých častí motorky sa mu rozžiaria oči.

Jeho radosť ešte narastá, keď si od otca vypočuje: „Prilbu na hlavu, ideme jazdiť!“ Matiasa prehovárať rozhodne nemusí, práve naopak, ťažko sa mu trať opúšťa. Chvíľami sa zdá, že by na nej najradšej krúžil do večera.

„Je tam veľká dávka chcenia. Aj vo voľnom čase sa venuje motorkám, je to jeho svet. Veľa tiež bicyklujeme, Matias chodí na futbal. Aj pri ňom ukazuje veľké zanietenie. Na tréningoch je jediný, kto plače, keď sa mu niečo nepodarí. Až tak veľmi chce… Nedávno mi vynadal, že mu nejde motorka, pretože sa mu nedarilo predbehnúť súpera,“ smeje sa otec.

Škôlkar vo svojom živle. Matias Baláž pripomína... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Matias Baláž, motocyklový pretekár Škôlkar vo svojom živle. Matias Baláž pripomína svojou jazdou starších pretekárov.

Matias má týždenne dva až tri tréningy na motorke, okrem spomínaného futbalu a bicyklovania ho rodičia vedú aj k iným aktivitám, napríklad k plávaniu či turistike.

K rozhovoru na pozadí hučiacich motorov sa pripája Matiasova mama Veronika. Bojí sa o syna na okruhoch?

„Bez prirodzeného strachu by to hádam ani nešlo. Vďaka svedomitej a súvislej príprave je však korigovateľný. Samozrejme, že sme zažili aj pády, ale tie sú teraz v podstate aj vítané. Matias sa musí naučiť aj padať. Vedieť, že to nie je tabu. No stalo sa, že niektoré hraničné situácie zaváňajúce pádom aj ustál,“ vraví.

Podľa otca má Matias v rukách veľký cit:

„Je síce rýchly, ale opatrný. Keď sa učil chodiť, takmer vôbec nepadal. Pri tréningoch začína opatrnejšie, ale rýchlo si osvojí, čo má. Keď sa niečo naučí, robí to technicky správne.“

Michal Baláž oceňuje aj synovu samostatnosť a schopnosť koncentrácie, ktoré u jeho rovesníkov často nevidieť.

„Sústredenie je v motoršporte veľmi dôležité. Na Slovakia Ringu či na trati v Dlhej idú jazdci aj 70-kilometrovou rýchlosťou,“ dopĺňa.

Ťahá ho český majster

Veľkou vzpruhou pre Balážovcov je spolupráca s Jakubom Kornfeilom, bývalým českým pretekárom majstrovstiev sveta cestných motocyklov. Okrem Matiasa trénuje 29-ročný rodák z Kyjova aj veľký talent spoza rieky Morava, 11-ročného Viktora Čecha.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jakub Kornfeil (@jakubkornfeil84)

„Viktor je pre Matiasa vzorom, počas tréningov ho ťahá,“ vraví Michal Baláž o českom majstrovi, ktorý sa pod taktovkou Kornfeila pripravuje aj v Ružinove, kde sa zrodila spolupráca s Matiasom.

Neoceniteľné rady dáva mladíkom aj Zbyněk Čech, Viktorov otec a známa motocyklová postava z viacerých podujatí na Slovensku. Jednu pridal začínajúcim motocyklistom i počas nášho rozhovoru:

„Je dobré, keď si ako druhý šport vyberú kontaktný, v ktorom sa ako hráči musia presadiť. Pomôže to v mentálnom nastavení na preteky. Keď hral Viktor hokej a musel si vybojovať puk, byť pri ňom prvý, ťažil z toho aj na motorke. Zvykol si bojovať o všetko pri každej príležitosti.“

Zohratá dvojka s hviezdou

Matias zo sveta motoršportu najviac obdivuje sedemnásobného šampióna MotoGP Valentina Rossiho, ale pri zmienke o idoloch nevynecháva ani svojho kouča Kornfeila. Dôkazov na bratislavskom tréningu počas horúceho augustového predpoludnia bolo viac než dosť.

Matiasa Baláža vedie český tréner Jakub... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Matias Baláž, motocyklový pretekár Matiasa Baláža vedie český tréner Jakub Kornfeil, bývalý jazdec MS.

Kornfeil usmerňoval Matiasa priamo z motorky, mladučký zverenec poctivo dodržiaval jeho pokyny. Mimo trate priam hltal každé slovo niekdajšieho účastníka série Moto3. Po niekoľkomesačnej spolupráci pôsobia ako zohratá dvojica.

„V budúcom roku by sme chceli kúpiť minibike a jazdiť české majstrovstvá alebo si vyskúšať tamojšiu akadémiu. Seriál v Česku by šiel Matias na minibiku a domáci na ‚pévéčku‘,“ prezrádza plány Michal Baláž.

Ako vyzerá pretekársky víkend?

„Na trať prichádzame zväčša vo štvrtok ráno. Pár kôl si odkrúžime, aby sa s ňou Matias zoznámil, na viacerých okruhoch jazdí prvýkrát. V piatok sú na programe voľné tréningy v rámci pretekov, väčšinou aj kvalifikácia. V sobotu je na programe voľný tréning a dvoje pretekov. Niekedy sú preteky rozdelené na sobotu aj nedeľu,“ spresňuje.

Nie je tajomstvom, že motoršport je drahý špás. Platí to aj pre kategóriu najmladších jazdcov.

„Deväťdesiat percent ľudí si sezónu financuje samo. Máme šťastie, že jeden sponzor nám niečím prispel. Mediálny priestor pre sponzorov je však minimálny a ani oni sa do toho nehrnú. Uvidíme, ako to bude v budúcnosti,“ uzatvára.

Matias Baláž, motocyklový pretekár Čítajte viac Zo škôlky na trať. Pozrite si jazdu 5-ročného pretekára Matiasa

Tréner Jakub Kornfeil o Matiasovi Balážovi

"Na to, aký je mladý, je veľmi šikovný a talentovaný. Vždy hovorím, že je dôležité objaviť talent čím skôr. V Maťovom prípade sa to podarilo veľmi rýchlo. Budúci rok bude mať šesť rokov, na svoj vek predvádza neskutočné výkony. Zrýchľuje tréning za tréningom.

Odkedy ho vediem, zrýchlil na Pánove (trať v Hodoníne, pozn. red.) o nejakých 16 sekúnd, čo je obrovský pokrok. A od najrýchlejších chlapcov, ktorí majú deväť či desať rokov, ho delí len niekoľko sekúnd. Všetkým nám robí veľkú radosť.

Veľmi cenné uňho je, že je veľmi inteligentný. Na to, aký je mladý, dokáže pozorne počúvať a vyhodnocovať to v hlave, čo je veľká vzácnosť. Po niekoľkých mesiacoch môžem povedať, že sa mi s ním výborne spolupracuje. Myslím si, že Matias má sľubnú budúcnosť. Je však potrebné nepoľavovať a ísť stále dopredu."

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jakub Kornfeil #Matias Baláž