Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vrieskal a lapal dych. Po Leclercovom vypadnutí prišlo silné gesto rivala

Holandský motoristický pretekár Max Verstappen zaznamenal svoj siedmy triumf v dvanástom podujatí aktuálnej sezóny majstrovstiev sveta formuly 1.

25.07.2022 11:27
Charles Leclerc Foto:
Charles Leclerc po vypadnutí na Veľkej cene Francúzska.
debata

Úradujúci svetový šampión z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Francúzska na Okruhu Paula Ricarda a zvýšil si náskok na čele poradia jazdcov už na 63 bodov.

Jeho najväčší rival v boji o titul, Monačan Charles Leclerc na Ferrari, vypadol po vlastnej chybe. Verstappena doplnili na pódiu piloti Mercedesu, Briti Lewis Hamilton a George Russell.

"Je to veľký náskok, ale môže sa toho stať ešte veľa. Bodový rozdiel je o čosi väčší než by mal byť vzhľadom na porovnateľné výkony našich monopostov.

Stále sa musíme zlepšiť v kvalifikáciách. Myslím si, že v Maďarsku sa budeme trochu trápiť a Ferrari bude naozaj veľmi rýchle," povedal po VC Francúzska Verstappen.

France F1 GP Auto Racing Čítajte viac Čierny deň pre Ferrari. Leclerc nabúral, Verstappen s triumfom

Na konte má spolu 27 víťazných pretekov v F1. Na budúci víkend je na programe trináste podujatie ročníka 2022 na maďarskom Hungaroringu pri Budapešti, ktoré bude posledné pred mesačnou letnou prestávkou.

Leclerc bral predčasný koniec z prvého miesta veľmi ťažko. Lapal dych, kričal a po vystúpení z monopostu ho upokojoval traťový maršal.

Vypadol tretíkrát v sezóne, obaja jazdci Ferrari spolu už sedemkrát. Red Bull má aj vďaka tomu náskok 82 bodov v Pohári konštruktérov.

Podľa rádiovej komunikácie sa najskôr zdalo, že Leclerc vypadol pre poruchu plynového pedálu. Neskôr priznal, že si za to môže sám.

"Hodnotiť budeme až v závere roka, ale ak budeme strácať 25 či 30 bodov, môžem z toho viniť len sám seba. Nepodarilo sa mi vycúvať späť na trať, ale to je detail.

Jednoducho nemôžem naraziť s monopostom do bariéry. Bola to moja chyba, aj keď je trochu zvláštne, ako som stratil kontrolu nad autom.

Ak budem takto pokračovať, nezaslúžim si získať titul. Dve takéto chyby, v Imole a teraz tu, sú príliš veľa," uviedol sklamaný Leclerc.

Verstappen po havárii ukázal ľudskosť, keď sa v tímovej vysielačke spýtal na stav svojho rivala.

Aj šéf Ferrari Mattia Binotto poprel, že by za nešťastný moment mohol plynový pedál:

"Snažil sa zaradiť spiatočku, ale máme bezpečnostný systém, ide o komplexnú vec. To nie je problém, takto to funguje. Veríme mu, Charles je už so svojím inžinierom.

Pozreli sme si jeho pretekové tempo, údaje a Charles sa usmieval. Toto je sila šampióna, ktorý vie, ako otočiť list. Stále zostáva 10 pretekov, pokúsime sa ich vyhrať."

Mick Schumacher, Gina Maria Schumacherová Čítajte aj Schumacherova rodina pustila domov kamery. Weber: Počúvame od nej len lži!

Obaja jazdci Mercedesu skončili na pódiu premiérovo v sezóne, sedemnásobný majster sveta Hamilton vybojoval dokonca druhé miesto v jeho trojstej veľkej cene v F1.

"Je to úžasný výsledok pre tím, musím pochváliť aj Georgea. Bolo to náročné, lebo som sa nemohol napiť. V 20. kole už som bol naozaj smädný, možno sa mi nápoj vyparil.

Je to však skvelý výsledok vzhľadom na to, ako ďaleko sme boli od najlepších počas celého víkendu," skonštatoval Hamilton.

Platy jazdcov formuly 1 v sezóne 2022 Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Juki Cunoda (Jap./AlphaTauri): 650 000 eur.

Brit sa dostal do prvej trojky v ostatných štyroch pretekoch. Druhá pozícia je zatiaľ najlepšia v tomto roku pre Mercedes, ktorý ešte nemá na konte žiaden triumf.

„Dúfam, že v Maďarsku budeme mať dobré auto, tamojší okruh milujem,“ dodal Hamilton, ktorý v roku 2013 zaznamenal na Hungaroringu svoj prvý triumf za Mercedes. Odvtedy s ním získal šesť titulov.

Jeho nový tímový kolega Russell sa dostal na tretie miesto vďaka šikovnému taktickému ťahu v závere fázy virtuálneho bezpečnostného vozidla.

Lewis Hamilton Čítajte viac Hamilton na prahu trojstovky. Označil najsilnejšieho súpera v kariére

Na reštart pretekov sa pripravil dokonale a predbehol Mexičana Sergia Péreza na Red Bulle, s ktorým mal predtým viacero súbojov.

„Ten reštart bol skvelý. Načasoval som si to perfektne a veľmi dobre som sa rozbehol,“ vyhlásil šťastný Russell.


Kalendár a výsledky F1 2022

Dátum, dejisko, čas pretekov/meno víťaza
20. marca VC Bahrajnu Charles Leclerc
27. marca VC Saudskej Arábie Max Verstappen
10. apríla VC Austrálie Charles Leclerc
24. apríla VC Emilia Romagna Max Verstappen
8. mája VC Miami Max Verstappen
22. mája VC Španielska Max Verstappen
29. mája VC Monaka Sergio Pérez
12. júna VC Azerbajdžanu Max Verstappen
19. júna VC Kanady Max Verstappen
3. júla VC V. Británie Carlos Sainz
10. júla VC Rakúska Charles Leclerc
24. júla VC Francúzska Max Verstappen
31. júla VC Maďarska Max Verstappen
28. augusta VC Belgicka Max Verstappen
4. septembra VC Holandska Max Verstappen
11. septembra VC Talianska Max Verstappen
25. septembra VC Ruska – zrušená bez náhrady  
2. októbra VC Singapuru Sergio Pérez
9. októbra VC Japonska Max Verstappen
23. októbra VC USA Max Verstappen
30. októbra VC Mexika Max Verstappen
13. novembra VC Sao Paula George Russell
20. novembra VC Abú Zabí Max Verstappen

Konečné poradie F1 (po 22 z 22 pretekov):

Jazdci: 1. Max Verstappen 454 bodov, 2. Charles Leclerc 308, 3. Sergio Pérez 305, 4. George Russell 275, 5. Carlos Sainz 246, 6. Lewis Hamilton 240, 7. Lando Norris 122, 8. Esteban Ocon 92, 9. Fernando Alonso 81, 10. Valtteri Bottas 49, 11. Daniel Ricciardo 37, 12. Sebastian Vettel 37, 13. Kevin Magnussen 25, 14. Pierre Gasly 23, 15. Lance Stroll 18, 16. Mick Schumacher 12, 17. Júki Cunoda 12, 18. Kuan-jü Čou 6, 19. Alexander Albon 4, 20. Nicholas Latifi 2, 21. Nyck De Vries, 22. Nico Hülkenberg 0

Konečné poradie Pohára konštruktérov: 1. Red Bull 759 bodov*, 2. Ferrari 554, 3. Mercedes 515, 4. Alpine 173, 5. McLaren 159, 6. Alfa Romeo 55, 7. Aston Martin 55, 8. Haas 37, 9. AlphaTauri 35, 10. Williams

zväčšiť Jazdci F1 v sezóne 2022. Foto: Pravda
F1, jazdci Jazdci F1 v sezóne 2022.
debata chyba
Viac na túto tému: #Max Verstappen #Veľká cena Francúzska #Charles Leclerc