Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamiltona nazval negrom. Trojnásobný šampión F1 pobúril motoršport

Brazílčan Nelson Piquet si zavaril. V jednom z rozhovorov označil Lewisa Hamiltona rasistickým slovom. Reakcie na seba nenechali dlho čakať.

28.06.2022 14:23
Nelson Piquet. Foto:
Nelson Piquet.
debata

Hanlivý výraz použil Piquet ešte v novembri minulého roka, no zábery z neho sa dostali na verejnosť až teraz. Rasistické slovo vyslovil v reakcii na kontroverznú haváriu Maxa Verstappena po strete s Hamiltonom na Veľkej cene Veľkej Británie.

Piguet označil Hamiltona slovom „neguinho“ čo v preklade znamená neger. Pikantnosťou celého príbehu je fakt, že dcéra trojnásobného majstra sveta je vo vzťahu s Verstappenom.

Formula 1 vo vyhlásení pre BBC uviedla: „Diskriminačný alebo rasistický jazyk je neprijateľný v akejkoľvek forme a nemá žiadnu rolu v spoločnosti. Lewis je neuveriteľným ambasádorom nášho športu a zaslúži si rešpekt," uviedlo v stanovisko vedenie F1.

Hrubý slovník pobúril aj Hamiltonovu domácu stajňu Mercedes. „Najdôraznejšie odsudzujeme akékoľvek používanie rasistického alebo diskriminačného jazyka akéhokoľvek druhu. Lewis stál na čele úsilia nášho športu v boji proti rasizmu a je skutočným šampiónom rozmanitosti na trati aj mimo nej.“

Nikita Mazepin Čítajte viac V F1 skončil pre inváziu. Mazepin žaluje svoj bývalý tím

Slovník Brazílčana odsúdila aj Medzinárodná automobilová federácia. „Vyjadrujeme našu solidaritu s Lewisom Hamiltonom a plne podporujeme jeho záväzok k rovnosti, rozmanitosti a začleneniu do motoristického športu.“

Piquet vyhral titul v F1 v rokoch 1981, 1983 a 1987, keď súperil s takými pretekármi ako Ayrton Senna, Alain Prost a Nigel Mansell. Hamilton, ktorého pretekárskym idolom bol Senna, je v Brazílii populárnou osobnosťou a nedávno mu bolo udelené čestné občianstvo.

Ako vyzerajú a čomu sa venujú víťazi VC Monaka F1 Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Legendárny Jackie Stewart triumfoval v Monaku v...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #formula 1 #Nelson Piquet