Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tridsaťkrát bez bodu. Ako si budeme pamätať Micka Schumachera?

Najprv sa mu na krk zavesila dojatá priateľka. Kým si utierala slzy, vyobjímala ho mama i manažérka. Mick Schumacher v kvalifikácii na Veľkú cenu Kanady zaznamenal dosiaľ najlepší výsledok vo formule 1 - šiestu priečku.

21.06.2022 18:17
Mick Schumacher Foto: ,
Mick Schumacher.
debata

Dvadsaťtriročný pretekár sa zaskvel na trati v Montreale, kde jeho legendárny otec Michael dosiahol sedem triumfov a šesťkrát odštartoval z pole position.

Nositeľ mena úzko spätého s motoršportom ťažil z kvalitnej jazdy v daždivých podmienkach. Pripomínala tú, ktorou sa sedemnásobný šampión z Nemecka preslávil v časoch najväčšej slávy.

Pilotovi tímu Haas to na zisk prvých bodov medzi elitou napokon nestačilo. Z nedeľných pretekov neubehla ani tretina, keď ho z priebežného siedmeho miesta odstavila porucha motora. Vidina osobného maxima sa zmenila na ďalší nevydarený víkend.

Max Verstappen Čítajte aj Víťazný Verstappen odolal záverečnému útoku. Hamilton sa vrátil na pódium

„Samozrejme, že je to veľmi frustrujúce, ale také veci sa stávajú. Je to formula 1. Musíme prehltnúť trpkú pilulku, no aj v tomto dokážeme nájsť pozitíva, preto sa teším na ďalšie preteky. Motivácia mi nechýba, pretože tento šport milujem,“ vyhlásil pre médiá krátko po odstúpení.

Takto to nemôže ísť

V pozadí optimistických slov si zaiste uvedomuje, že má na viac. Oproti vlaňajšku má k dispozícii nepochybne konkurencieschop­nejšie auto, no o lepšie výsledky ho pripravili aj chyby.

Najmä v kvalifikácii v Saudskej Arábii a v pretekoch v Monaku. Na modernej i tradičnej mestskej trati vystrašil haváriami, po ktorých z jeho formule zostali trosky.

V druhom prípade pred necelým mesiacom varovne zdvihol prst šéf tímu Haas Günther Steiner. „Takto to nemôže pokračovať. Ak bude, musíme sa pozrieť na to, čo ďalej. A Mick to vie,“ zdôraznil pre Motorsport.com.

Platy jazdcov formuly 1 v sezóne 2022 Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Juki Cunoda (Jap./AlphaTauri): 650 000 eur.

Rozbité monoposty stajňu výrazne poznačili. Steiner prezradil, že už v saudskoarabskej Džidde prekročil tím rozpočet na opravy na aktuálny ročník. Vtedy sa hovorilo o milióne eur.

„Mick číta, čo píšete, tak prišiel za mnou a spýtal sa – to je fakt až toľko peňazí? Reagoval som, že neviem, pretože som to nepovedal. Je to váš odhad, ale áno, ide o takú sumu,“ potvrdil pre novinárov Steiner.

Po minulom víkende sa Schumacher dostal na hranicu 30 pretekov bez bodového zisku. V historickom poradí tejto štatistiky je šiesty.

Smutným rekordérom medzi jazdcami, ktorým sa počas kariéry nepodarilo bodovať ani v jednom podujatí, je Luca Badoer. So seriálom sa rozlúčil s nulou v 51 štartoch. Treba však dodať, že súťažil v ére, keď body dostávala prvá šestka v cieli. Inak by ich získal 26.

Michael Schumacher Čítajte aj Mohli byť v Dubaji. Nový dokument o stave Schumachera veľa neprezradil

Nový Maldonado? Nie

Čo sa skrýva za tým, že Schumacher junior – aspoň čo sa týka výsledkov či možného prestupu do Ferrari – sa zatiaľ na otca nechytá? Motoristický expert z Nemecka Stephan Heublein upozorňuje na to, že šampión nižších sérií F2 a F3 je súčasťou elity len necelú sezónu a pol.

„Veľa vecí, ktoré sa o svojom aute naučil vlani, pre novú generáciu monopostov neplatí. Vezmite si oveľa skúsenejších jazdcov ako Daniel Ricciardo či Carlos Sainz. Aj tí mali problém zvyknúť si na ne,“ tvrdí šéfredaktor portálu Motorsport-Magazin.com.

Havária Micka Schumachera v Monaku Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Moment nárazu. Mick Schumacher skončil v...

"Niekoľko nehôd mal Mick aj vlani. Havarovať je do určitej miery tiež neoddeliteľnou súčasťou automobilových pretekov a učenia sa, ako nájsť limit v týchto autách.

Áno, Mick mal v krátkom čase v F1 priveľa nehôd, no po Monaku sa to podľa mňa preháňalo – vrátane označení nový Pastor Maldonado či Nikita Mazepin," spomenul mená jazdcov, ktoré formulový svet spájal s viacerými kolíziami.

„Je načase, aby to Mick hodil za hlavu a všetkým pripomenul, čo v ňom je. Búrka, ktorej čelil z hľadiska tlaku, nehôd, mediálnej kritiky, ale aj smoly, ho mohla len posilniť,“ dodal odborník.

Nikita Mazepin. Čítajte aj Rus sníva o návrate do F1. Pozastavil sa aj nad mladým Schumacherom

Haas so spomínaným Rusom Mazepinom pre inváziu na Ukrajinu pred sezónou rozviazal zmluvu, rovnako ako so spoločnosťou Uralkali, ktorej spolumajiteľom je jeho otec Dmitrij. Miesto 23-ročného moskovského rodáka zaujal o šesť rokov starší Kevin Magnussen.

Ten po návrate do F1 zaznamenal 15 bodov, v Bahrajne bol dokonca piaty. Zväzuje dánsky kolega Schumacherovi ruky viac ako vlani rovesník Mazepin?

„Samozrejme. Kevin je oveľa skúsenejší pilot nielen v porovnaní s Nikitom, ale aj s Mickom, ktorý je pod tlakom, aby zaznamenal prvé bodové umiestnenie. A aby zdolal Magnussena. Ale to nie je hlavný dôvod Mickových chýb, len čiastočný,“ tvrdí Heublein.

Nielen syn slávneho otca

Mohol by Haas počas rozbehnutého ročníka vymeniť Schumachera za iného jazdca?

„To je bez šance. Má platnú zmluvu a nezabúdajme, že je stále dobrým jazdcom v F1 a šampiónom F3 i F2. Vie, ako jazdiť v pretekárskych automobiloch, no na to, aby umlčal kritikov, to musí ukázať aj na okruhoch. Dať sa dokopy a predviesť, čoho je schopný. Ak sa mu to podarí, všetci zabudnú na ten rozruch,“ nepochybuje expert.

Mick Schumacher Čítajte viac Stal sa šrotovým kráľom. Schumacher junior aj tak dostal prácu vo Ferrari

Nemeckí fanúšikovia rozmaznaní úspechmi Michaela Schumachera či Sebastiana Vettela momentálne vo formule 1 nemajú jazdca bojujúceho o popredné pozície či pódiá.

"Bohužiaľ, nedosahujú ani pravidelné bodové umiestnenia. Michael Schumacher je legenda, vďaka ktorej sa viacerí priaznivci zaujímajú o Micka, no ak bude vpredu chýbať, otcovej vlne popularity sa nemôže vyrovnať.

Možno ani v prípade, ak by sa dostal k víťazstvám či dokonca k boju o titul. Michael bol prvý Nemec, ktorému sa podarilo oslniť a ani štvornásobný majster Vettel sa podľa reakcií nedostal na jeho úroveň," porovnáva Heublein mieru vplyvu veľkých postáv na krajanov.

Jazdci F1, ktorí dosiahli 25 výhier najrýchlejšie Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
11. Fernando Alonso. Počet dokončených pretekov...

Tí zo súčasnej dvojice nemeckých pilotov v F1 fandia skôr Vettelovi ako Schumacherovi juniorovi.

„Pri Michaelovi viacerí vyrastali, ďalšia generácia si obľúbila Sebastiana pre jeho úspechy. Mick si musí vydobyť takúto pozíciu. Verejnosť si ho potom nebude pamätať len ako syna Michaela Schumachera, ale ako Micka Schumachera, pretekára F1,“ uzatvára novinár.

Výsledky Micka Schumachera v sezóne 2022
VC Bahrajnu 11. miesto
VC S. Arábie nenastúpil (havária v kvalifikácii)
VC Austrálie 13. miesto
VC Emilia Romagna 17. miesto
VC Miami 15. miesto
VC Španielska 14. miesto
VC Monaka nedokončil (havária)
VC Azerbajdžanu 14. miesto
VC Kanady nedokončil (porucha motora)

Kalendár a výsledky F1 2022

Dátum, dejisko, čas pretekov/meno víťaza
20. marca VC Bahrajnu Charles Leclerc
27. marca VC Saudskej Arábie Max Verstappen
10. apríla VC Austrálie Charles Leclerc
24. apríla VC Emilia Romagna Max Verstappen
8. mája VC Miami Max Verstappen
22. mája VC Španielska Max Verstappen
29. mája VC Monaka Sergio Pérez
12. júna VC Azerbajdžanu Max Verstappen
19. júna VC Kanady Max Verstappen
3. júla VC V. Británie Carlos Sainz
10. júla VC Rakúska Charles Leclerc
24. júla VC Francúzska Max Verstappen
31. júla VC Maďarska Max Verstappen
28. augusta VC Belgicka Max Verstappen
4. septembra VC Holandska Max Verstappen
11. septembra VC Talianska Max Verstappen
25. septembra VC Ruska – zrušená bez náhrady  
2. októbra VC Singapuru Sergio Pérez
9. októbra VC Japonska Max Verstappen
23. októbra VC USA Max Verstappen
30. októbra VC Mexika Max Verstappen
13. novembra VC Sao Paula George Russell
20. novembra VC Abú Zabí Max Verstappen

Konečné poradie F1 (po 22 z 22 pretekov):

Jazdci: 1. Max Verstappen 454 bodov, 2. Charles Leclerc 308, 3. Sergio Pérez 305, 4. George Russell 275, 5. Carlos Sainz 246, 6. Lewis Hamilton 240, 7. Lando Norris 122, 8. Esteban Ocon 92, 9. Fernando Alonso 81, 10. Valtteri Bottas 49, 11. Daniel Ricciardo 37, 12. Sebastian Vettel 37, 13. Kevin Magnussen 25, 14. Pierre Gasly 23, 15. Lance Stroll 18, 16. Mick Schumacher 12, 17. Júki Cunoda 12, 18. Kuan-jü Čou 6, 19. Alexander Albon 4, 20. Nicholas Latifi 2, 21. Nyck De Vries, 22. Nico Hülkenberg 0

Konečné poradie Pohára konštruktérov: 1. Red Bull 759 bodov*, 2. Ferrari 554, 3. Mercedes 515, 4. Alpine 173, 5. McLaren 159, 6. Alfa Romeo 55, 7. Aston Martin 55, 8. Haas 37, 9. AlphaTauri 35, 10. Williams

zväčšiť Jazdci F1 v sezóne 2022. Foto: Pravda
F1, jazdci Jazdci F1 v sezóne 2022.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mick Schumacher