Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Už je to presne 28 rokov. Deň, keď zomrel na okruhu Senna

Stalo sa to na Veľkej cene San Marína v Imole, keď Ayrton Senna v zákrute Tamburelo v rýchlosti 307 kilometrov za hodinu vrazil do steny. Nebolo mu už pomoci.

01.05.2022 15:00
Ayrton Senna, 1 Foto:
Ayrton Senna.
debata (1)

Nebola to pritom prvá nehoda v rámci osudného súťažného víkendu. Len deň predtým mal incident aj Rakúšan Roland Ratzenberger.

Tragická havária Sennu sa stala o 14.20 h a televízny prenos zachytil každú sekundu jeho boja o život. Monopost bol totálne zničený a fanúšikovia vtedy verili v šťastný koniec.

Las Vegas, F1 Čítajte viac Formula 1 zažiari v meste hazardu. Tradičné okruhy tŕpnu

No krátko po šiestej večer sa Sennovi zastavilo srdce. Tvrdý náraz do steny mu zlomil lebku a podľahol fatálnym následkom nehody.

„Najprv sa zdalo, že spí. Nadvihol som mu viečka a hneď mi bolo jasné, že má ťažké poranenia mozgu. Zomieral mi v náručí, stále tomu nemôžem uveriť,“ uviedol v ten deň Sid Watkins, neurochirurg, ktorý sa snažil zachrániť legendárneho pilota.

Daniel Ricciardo sa na domácej VC Austrálie predstaví po troch rokoch. Čítajte viac Predaje lístkov boli šialené. Austrálčan sa teší na domácu Veľkú cenu

Pohreb Ayrtona Sennu bol ostro sledovanou udalosťou po celom svete. Na cintoríne v Sao Paule sa zišlo viac ako milión ľudí. Brazílska vláda vyhlásila kvôli tomu trojdňový štátny smútok.

„Boh dlho chránil svet formuly 1, tento víkend to neurobil,“ povedal trojnásobný majster sveta a tiež už nebohý Niki Lauda.

Po Sennovej smrti založila jeho sestra Vivienne nadáciu Ayrtona Sennu, ktorá doteraz pomohla vzdelávať vyše desať miliónov brazílskych detí. Jedným z jej lídrov je bývalý Sennov súper, Alain Prost.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1 #Ayrton Senna