Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jazdí pod talianskou vlajkou. Rus hajloval pri hymne, kajal sa so slzami v očiach

Medzinárodná automobilová federácia (FIA) začala vyšetrovanie gesta ruského motokárového pretekára Arťoma Severjuchina. Počas nedeľného pódiového ceremoniálu európskeho šampionátu v Portimau predviedol nacistický pozdrav.

11.04.2022 17:24
debata (7)

Rusi sa kvôli sankciám nemôžu zúčastniť na podujatiach FIA, 15-ročný mladík súťaží s talianskou licenciou.

Práve počas hymny krajiny z Apeninského polostrova sa dvakrát buchol do pŕs a vztýčil pravicu. Následne sa začal nahlas smiať. Po doznení známych tónov si prevzal víťaznú trofej od šéfa motokárovej sekcie FIA Akbara Ebrahima.

Ako informuje portál racefas.net, po tom, ako sa na sociálnych sieťach začali šíriť škandalózne zábery zo stupňa víťazov a vlna kritiky, FIA vydala vyhlásenie.

„FIA potvrdzuje, že začala okamžité vyšetrovanie (neprijateľného) správania pána Arťoma Severjuchina, ku ktorému došlo počas pódiového ceremoniálu kategórie OK počas prvého kola európskeho šampionátu v Portugalsku,“ uviedla federácia s dôvetkom, že o ďalších krokoch bude informovať.

gymnastika Čítajte aj Ukrajinci? Správali sa k nám zle. Rus vysvetľuje kontroverzné písmeno Z

Aj švédsky tím Ward Racing, za ktorý Severjuchin jazdí, jeho správanie odsúdil a uviedol, že s ním ukončí zmluvu.

"Išlo o výlučne individuálne činy Arťom Severjuchina, ktoré žiadnym spôsobom nereprezentuje názory a hodnoty Ward Racingu.

Naopak, stojíme na strane medzinárodného spoločenstva, ktoré odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajine a vyjadruje svoju solidaritu s ľuďmi, ktorí trpia kvôli tomuto nevyprovokovanému a hroznému útoku," uviedol tím.

Dvojičky Dina a Arina Averinové. Čítajte aj Na pódiu s Putinom. Hviezdy ruského športu podporili prezidenta

Bývalý juniorský majster Ruska úmysel nacistického pozdrav poprel a namiesto toho tvrdí, že oslavoval so svojimi priateľmi a členmi rodiny, ktorí stáli pred stupňov víťazov.

„Len som im poďakoval. Niekto v mojom konaní videl zlé gesto, ale nie je to tak. Som Rus, pochádzam z Ruska a stojím za svojou krajinou,“ uviedol prostredníctvom hovorcu Ruskej automobilovej federácie.

Ruskí sánkari sa dočkali dôležitého rozhodnutia. Čítajte aj Prelomový úspech? Sankcie pre Rusov boli neoprávnené, uviedol súd

Tá objasňuje okolnosti incidentu a činu športovca a analyzuje vyjadrenia všetkých strán.

„Akýkoľvek, čo i len náhodný prejav fašizmu a nacizmu v ruskom motoršporte a medzi ruskými športovcami považujeme za neprijateľný,“ odsúdila gesto Ruská automobilová federácia, ktorá je stále členom FIA.

Neskôr sa na sociálnej sieti Telegram ospravedlnil pretekár aj osobne. Vo videu zadržiava plač:

„Nacizmus som nikdy nepodporoval, je to jeden z najhorších zločinov proti ľudskosti. (…) Chlapci mi povedali, že v Taliansku sa v niektorých prípadoch udiera do pŕs, chcel som len urobiť toto gesto, neviem, ako sa to stalo,“ uviedol okrem iného a doplnil, že je pripravený znášať trest.

V spomínanej kategórii pôsobia jazdci od 11 do 15 rokov. V renomovanej sérii európskeho šampionátu sa predstavili aj hviezdy formuly 1 ako Max Verstappen, Lewis Hamilton či Lando Norris, ktorí sa v ňom tešili z titulov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #motokáry #Arťom Severjuchin