Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Verstappen bol v nebezpečenstve. Čo odstavilo šampióna tentoraz?

Rakúska motoristická stajňa F1 Red Bull sa v úvode sezóny trápi so spoľahlivosťou svojich monopostov. Dá sa predpokladať, že pre poruchy v Bahrajne a Austrálii prišiel úradujúci šampión z Holandska Max Verstappen o minimálne 36 bodov za dve druhé miesta.

11.04.2022 13:18
Max Verstappen Foto: ,
Max Verstappen s horiacim Red Bullom, ktorý sa snaží zahasiť traťový maršál.
debata

Poradca tímu Rakúšan Helmut Marko tvrdí, že v tíme vedia ako problém odstrániť, no nebude to žiadna hračka.

Podľa inžinierov „červených býkov“ v Bahrajne aj v Austrálii Red Bullu zlyhal palivový systém.

Expert na techniku F1 Craig Scarborough zistil, že z nádrže vedie len jedno externé palivové potrubie, a to do vysokotlakovej pumpy motora. Zrejme na tomto mieste začalo unikať palivo, ktoré zacítil aj sám Verstappen.

Ako upozornil web planetf1.com, Marko v rozhovore pre nemeckú televíziu Sky priznal, že tímu unikalo príliš veľa paliva a Verstappenovi prikázali zastaviť, ideálne v blízkosti, kde je hasiaci prístroj.

Charles Leclerc po triumfe na VC Austrálie. Čítajte aj Leclerc išiel na Ferrari ako stroj a má druhý triumf. Verstappen vypadol

“Max zacítil palivo, ako ste mohli sami vo vysielačke počuť. Vtedy nevedel, že je to palivo. Bola to kritická situácia, dokonca aj nebezpečná. Jediná možnosť bola čím skôr odstaviť monopost,” hovorí Marko.

Tím okolo vlaňajšieho majstra sveta bude musieť hľadať spôsoby, aby sa už podobné situácie neopakovali. Spoľahlivosť auta sa dá zlepšiť zvýšením jeho hmotnosti.

Tu však konštruktéri narážajú na problém. Red Bull má podľa insiderov najťažšie auto zo všetkých. Maximálna povolená váha je 798 kilogramov.

Tím Alfa Romeo počas tréningu na VC Austrálie. Čítajte aj Vtipná porada pilotov F1. Šéfov zaujímalo, aké spodky hviezdy nosia

“Nemáme problémy len so spoľahlivosťou. Boríme sa aj hmotnosťou. Sme o dosť ťažší ako Ferrari. Čakajú nás náročné časy. Dnes sme tiež boli prekvapení z toho, akí boli v Maranelle rýchli,” uvedomuje si sedemdesiatosem­ročný rodák z Grazu.

V pohári konštruktérov stráca Red Bull na Ferrari už 49 bodov.

„Z pohľadu časov na kolo miestami pôsobil aj Mercedes lepšie ako my. Ferrari jazdilo svoju vlastnú ligu, takže gratulácia je namieste. Žiaľ, my sme boli jasne pozadu, boli sme pomalší o tri až štyri desatiny na kolo. Kedykoľvek Max zaútočil, Charles to poľahky odrazil,“ zakončil Marko.

Partnerky jazdcov formuly 1 Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Priateľka Charlesa Leclerca (Ferrari)...

Verstappen bol po odstúpení poriadne rozladený.

„Je to frustrujúce a neakceptovateľné. Už sme na míle ďaleko. Na boj o titul momentálne nechcem vôbec myslieť. Dôležitejšie je dokončiť preteky,“ uviedol Holanďan pre Sky Sports krátko po ďalšom údere.

Neskôr pre austrálske médiá reagoval pokojnejšie. „Teraz idem domov a porozprávam sa s tímom. Na tento deň by som rád čo najskôr zabudol, chcem sa sústrediť na ďalšie preteky,“ povedal.

F1 sa presúva na európsky kontinent, 24. apríla sa uskutoční Veľká cena Emilia Romagna v talianskej Imole.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Kalendár a výsledky F1 2022

Dátum, dejisko, čas pretekov/meno víťaza
20. marca VC Bahrajnu Charles Leclerc
27. marca VC Saudskej Arábie Max Verstappen
10. apríla VC Austrálie Charles Leclerc
24. apríla VC Emilia Romagna Max Verstappen
8. mája VC Miami Max Verstappen
22. mája VC Španielska Max Verstappen
29. mája VC Monaka Sergio Pérez
12. júna VC Azerbajdžanu Max Verstappen
19. júna VC Kanady Max Verstappen
3. júla VC V. Británie Carlos Sainz
10. júla VC Rakúska Charles Leclerc
24. júla VC Francúzska Max Verstappen
31. júla VC Maďarska Max Verstappen
28. augusta VC Belgicka Max Verstappen
4. septembra VC Holandska Max Verstappen
11. septembra VC Talianska Max Verstappen
25. septembra VC Ruska – zrušená bez náhrady  
2. októbra VC Singapuru Sergio Pérez
9. októbra VC Japonska Max Verstappen
23. októbra VC USA Max Verstappen
30. októbra VC Mexika Max Verstappen
13. novembra VC Sao Paula George Russell
20. novembra VC Abú Zabí Max Verstappen

Konečné poradie F1 (po 22 z 22 pretekov):

Jazdci: 1. Max Verstappen 454 bodov, 2. Charles Leclerc 308, 3. Sergio Pérez 305, 4. George Russell 275, 5. Carlos Sainz 246, 6. Lewis Hamilton 240, 7. Lando Norris 122, 8. Esteban Ocon 92, 9. Fernando Alonso 81, 10. Valtteri Bottas 49, 11. Daniel Ricciardo 37, 12. Sebastian Vettel 37, 13. Kevin Magnussen 25, 14. Pierre Gasly 23, 15. Lance Stroll 18, 16. Mick Schumacher 12, 17. Júki Cunoda 12, 18. Kuan-jü Čou 6, 19. Alexander Albon 4, 20. Nicholas Latifi 2, 21. Nyck De Vries, 22. Nico Hülkenberg 0

Konečné poradie Pohára konštruktérov: 1. Red Bull 759 bodov*, 2. Ferrari 554, 3. Mercedes 515, 4. Alpine 173, 5. McLaren 159, 6. Alfa Romeo 55, 7. Aston Martin 55, 8. Haas 37, 9. AlphaTauri 35, 10. Williams

zväčšiť Jazdci F1 v sezóne 2022. Foto: Pravda
F1, jazdci Jazdci F1 v sezóne 2022.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba