Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rakovina to nebola. Po mesiacoch vyplávalo na povrch veľké tajomstvo

Mal rakovinu, trpel neznesiteľnými bolesťami a vedel, že ďalších pár mesiacov, kým sa jeho čas naplní, ešte bude.

30.03.2022 15:48
Max Mosley Foto: ,
Bývalý prezident formuly 1 Max Mosley na archívnej snímke.
debata

A tak Max Mosley, dlhoročný prezident Medzinárodnej automobilovej federácie FIA, napísal list na rozlúčku, vzal brokovnicu a vlani v máji sa sám zastrelil. Posledné hodiny jeho života, ktoré doteraz boli zastreté tajomstvom, teraz popísali britské vyšetrovacie úrady.

„Som absolútne presvedčená, že pán Mosley by sa k takému činu neodhodlal, nebyť ničivej a vyčerpávajúcej rakoviny,“ uviedla pred westminsterským súdom vrchná vyšetrovateľka Fiona Wilcoxová.

Mosley, ktorý bol na čele FIA ​​26 rokov a mal zásadný podiel na podobe súčasnej F1, trpel rakovinou od roku 2019. Keď o dva roky neskôr v 81 rokoch zomrel, jeho rodina vtedy vo vyhlásení stručne napísala: „Môžeme potvrdiť, že Max Mosley minulú noc po dlhej bitke s rakovinou zomrel.“

Už vtedy ale Bernie Ecclestone, niekdajší promotér šampionátu F1 a Mosleyho blízky priateľ, trochu tajomne povedal: „Cez päťdesiat rokov sme boli ako bratia. Je lepšie, že odišiel, než aby trpel ďalej tak, ako trpel.“

Max Mosley Čítajte viac Motoristický svet smúti. Zomrel legendárny i kontroverzný Max Mosley

Teraz majú jeho slová logické vysvetlenia. Mosley hľadal s lekármi cestu, ako rakovine čeliť, skúšal rôzne formy liečby, avšak bez úspechu. Pár dní pred svojou smrťou sa podľa vyšetrovateľov dozvedel, že jeho stav sa už bude len rýchlo zhoršovať, pričom už vtedy trpel „vysiľujúcimi bolesťami“.

Deň pred samovraždou o svojom úmysle informoval svojho asistenta a nenechal si nič vyhovoriť.

S manželkou, s ktorou boli spolu 61 rokov, ešte povečeral, potom v pracovni napísal list na rozlúčku a ráno ho našli zastreleného.

debata chyba
Viac na túto tému: #FIA #Max Mosley