Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svet motoršportu smúti. Zomrel legendárny Karel Loprais

Vo veku 72 rokov zomrel šesťnásobný víťaz kategórie kamiónov Rely Dakar Karel Loprais. Informáciu potvrdil Českej televízii jeho syn Tomáš.

30.12.2021 11:12 , aktualizované: 11:40
Karel Loprais Foto:
Karel Loprais.
debata (29)

Ostravský rodák sa na Dakare naposledy predstavil pred 15-timi rokmi. Šesť titulov získal medzi sezónami 1988 až 2001. Všetky za volantom Tatry.

Po tom, ako v roku 1994 oslávil svoj druhý triumf a zároveň obsadil šieste miesto v kategórii auto – kamión, dostal prezývku Pán Dakar.

Celkovo na Dakare štartoval devätnásťkrát, pridal štyri druhé a jedno tretie miesto. Preteky nedokončil pre poruchu vozidla, zranenie či diskvalifikáciu päťkrát.

Aleš Loprais Čítajte viac Na strýkove víťazstvá raz nadviažem, verí Loprais

Loprais bol doma mimoriadne uznávanou osobnosťou. Pýši sa titulom českého motoristického športovca storočia. Napokon, viac titulov z Dakaru ako on, má len Rus Vladimír Čagin (7).

Po tom, ako v roku 2006 ukončil kariéru, prebral jeho pozíciu v Tatre synovec Aleš. Pri premiére na Dakare obsadil tretie miesto a potvrdil, že Lopraisovci majú motoršport v krvi.

Karel Loprais bol celý osobný aj športový život bol verný značke Tatra, na konci šesťdesiatych rokov do nej nastúpil ako robotník a automechanik, neskôr sa stal testovacím jazdcom a nakoniec jednou z najznámejších tvárí českého motoršportu.

V roku 2017 získal od prezidenta Miloša Zemana medailu za zásluhy.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rely Dakar #Karel Loprais