Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tvrdé súboje, štipľavé odkazy. Pripomeňte si kľúčové momenty sezóny

Je dobojované. Dva protesty Mercedesu nič nezmenili na tom, že Max Verstappen sa stal premiérovo majstrom sveta formuly 1. Rivala Lewisa Hamiltona predbehol jazdec Red Bullu na čerstvej sade najmäkších pneumatík v poslednom kole reštartovaných pretekov v Abú Zabí.

13.12.2021 09:46
Max Verstappen, Lewis Hamilton Foto:
Dramatické momenty v dramatickej sezóne. Na septembrovej Veľkej cene Talianska v Monze pristál Max Verstappen na monoposte Lewisa Hamiltona.
debata

„Bol to šialený koniec sezóny,“ reagoval prvý holandský šampión pre Sky Sports.

"Máme za sebou neuveriteľnú bitku, Lewis je úžasný jazdec, dokazuje to každý rok. Samozrejme, že počas sezóny sme mali ‚svoje momenty‘, ale myslím si, že aj to patrí k pretekaniu.

Špeciálne, keď idete na limit v snahe vyhrať šampionát. Ale navzájom sa veľmi rešpektujeme a dúfajme, že to budeme môcť robiť ešte veľa rokov," pochválil rivala.

Viaceré médiá vybrali kľúčové momenty podľa všetkého najdramatickejšej sezóny v 72-ročnej histórii a pri voľbe sa vo väčšine veľkých cien zhodujú.

Podľa BBC naznačilo drámu už druhé podujatie, Veľká cena Emilia-Romagna na okruhu v Imole.

Max Verstappen Čítajte viac Najnapínavejšie preteky v histórii. Verstappen vyhral titul v poslednom kole

Aj keď Hamilton vstúpil do ročníka bahrajnským triumfom, Verstappen sa postaral o odplatu. Po skvelom štarte z tretieho miesta sa dostal na čelo.

„Prekvapil som sám seba,“ reagoval. Brit sa neskôr na mokrej dopustil chyby, pomohlo mu i prerušenie pretekov a vyšvihol sa na druhú priečku.

Lewis Hamilton Čítajte viac Mercedes napochodoval pred stewardov s právnikom. Oba protesty mu zamietli

Prvú júnovú nedeľu sa šampionát presunul do nevyspytateľných ulíc azerbajdžanského Baku. Víťazstvá si dovtedy delili len hlavní favoriti. Bilancia v nich bola 3:2 v Hamiltonov prospech.

Dlho to vyzeralo tak, že ju Verstappen vyrovná. V 47. z 51 kôl však po defekte musel odstúpiť. Po tom, ako vyliezol z monopostu, nahnevane kopol do pneumatiky. Situácia priebežnej klasifikácii sa však nezmenila.

Hamilton po reštarte pretekov nedobrzdil do prvej zákruty a skončil až na predposlednom 15. mieste. Pre Red Bull bolo náplasťou víťazstvo Sergia Péreza. „Som šťastný, no je mi ľúto Maxa. Bol skvelý a zaslúžil si vyhrať,“ uviedol Mexičan.

Po sklamaní prišli tri Verstappenove triumfy v rade. Seriál sa v polovici júna presunul do Silverstone, Hamiltonov domáci okruh. A ten pred svojimi fanúšikmi nechcel vidieť oslavovať rivala…

Hneď v úvodnom kole medzi nimi prišlo ku kolízii. Verstappen vypadol po tvrdom náraze do bariér, aj keď ukázal, že je v poriadku, z trate ho odviezla sanitka.

Hamilton dostal desaťsekundovú penalizáciu, no nezabránila mu na ceste za triumfom. Kritiku zožal za búrlivé oslavy, Verstappen ho z nemocnice obvinil zo nešportového správania.

„Je veľmi frustrujúce vypadnúť takýmto spôsobom. Ich trest nám nepomôže a nie je spravodlivý vzhľadom na nebezpečný manéver, ktorý Lewis urobil na trati. A oslavovať výhru, kým som bol v nemocnici je nešportové a bez rešpektu, ale ideme ďalej,“ napísal Holanďan na sociálnej sieti.

„Verím, že Lewis je zo seba šťastný. Je to však prázdne víťazstvo,“ rypol si šéf Red Bullu Christian Horner. Z 32-bodového náskoku Holanďana bol zrazu sedembodový.

O dva týždne sa uskutočnili posledné preteky pred letnou prestávkou. V Maďarsku jazdcov potrápil dážď. Do Verstappena po štarte vpálil Lando Norris z McLarenu, do ktorého narazil Hamiltonov kolega Valtteri Bottas.

Verstappen zamieril do boxov, no keď vrátil, v pretekoch sa trápil. Ani Hamilton neodjazdil stopercentne, no prebojoval sa na pódium.

Esteban Ocon Čítajte viac Na Hungaroringu sa diali veci. Triumf pre tím Alpine, druhého Vettela diskvalifikovali

„Vzhľadom na priebeh to berieme,“ reagoval v cieli jazdec Mercedesu, ktorý po diskvalifikácii Sebastiana Vettela napokon skončil druhý. Verstappen finišoval deviaty, triumf si nečakane uchmatol Esteban Ocon z Alpine.

Do pauzy zamieril Hamilton so 195 bodmi, Verstappen zaostával o osem.

Jedna z najdiskutova­nejších situácií napínavého ročníka medzi ašpirantmi na titul sa odohrala 12. septembra na Veľkej cene Talianska v Monze.

Krátko po prvom prezutí pneumatík prišla ďalšia vzájomná kolízia. Verstappenov monopost skončil nad Hamiltonovým, ktorý môže ďakovať ochrannej svätožiare. Pre oboch sa preteky skončili, vyhral ich jazdec McLarenu Daniel Riccardo.

Traťoví komisári prisúdili najväčší podiel viny na incidente Verstappenovi, ktorý dostal trest troch miest na štarte nasledujúcej veľkej ceny. „Bola to bežná kolízia,“ nesúhlasil s verdiktom.

„Vo futbale sa to nazýva taktický faul. Ako ďalej môžeme zájsť?“ hneval sa šéf Mercedesu Toto Wolff. Verstappen mal náskok piatich bodov.

V ďalších štyroch pretekoch sa raz tešil Hamilton (v Rusku si pripísal 100. triumf v F1) a dvakrát Verstappen. Slovná vojna pokračovala.

V Brazílii sa objavila otázka legálnosti zadného krídla Mercedesu, podľa Red Bullu zvyšoval Hamiltonovu rýchlosť oproti Verstappenovi.

Max Verstappen, Lewis Hamilton Čítajte viac Vlhová: Opýtajte sa Hamiltona s Verstappenom, či sú kamoši...

Druhý menovaný dokonca dostal pokutu 50-tisíc eur za to, že sa po kvalifikácii dotkol krídla najväčšieho protivníka.

Samotné preteky ovládol Hamilton po štarte z 10. miesta, Verstappen skončil druhý.

„Bol to jeden z najťažších víkendov v mojej kariére,“ priznal šťastný víťaz, ktorý stiahol manko na 14 bodov.

Čo (možno) neviete o Verstappenovi a Hamiltonovi Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Maxa Verstappena posadil otec Jos, bývalý...

Premiéra Veľkej ceny Saudskej Arábie sa niesla v znamení havárií, dvoch prerušení červenými vlajkami, viacerých kontroverzných situácií či chaotických momentov.

„Riešili sme niekoľko rôznych vecí, takže som veľmi hrdý na to, čo sme dokázali,“ vydýchol si pred kamerami víťaz Hamilton.

Pri jednom zo súbojov zaútočil na Verstappena, ktorý si urputne strážil pozíciu a vyšiel z trate. „Je to blázon,“ reagoval pilot Mercedesu vo vysielačke. Jeho protivník dostal príkaz, aby mu vedúcu pozíciu prepustil.

Saudská Arábia šport motorizmus F1 VC Čítajte viac Verstappen dostal trest i v cieli: Už je to viac o penalizáciách ako súťažení

Verstappen to urobil, no prudkým spomalením. Hamilton doňho narazil. Obaja však pokračovali.

„Tento šport je viac o penalizáciách ako o pretekaní,“ uľavil si v cieli Verstappen, ktorý dostal počas pretekov päťsekundový trest (za skrátenie trate) a po nich desaťsekundový (za nečakané spomalenie, ktoré malo byť podľa traťových komisárov hlavným dôvodom kolízie).

Jeho druhú priečku to neohrozilo. Znamenalo to, že do Abú Zabí išlo duo s totožným počtom bodov: 369,5:369,5.

Lewis Hamilton, Carlos Sainz Čítajte viac Poď do Ferrari, kričia na Hamiltona. Nikdy sa nedozvie, prečo zaň nejazdil

Záverečná veľká cena, najmä jej záver, priniesla momenty, o ktorých sa bude dlho debatovať…

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Kalendár a výsledky F1 2021

Dátum, dejisko a meno víťaza
28. marca VC Bahrajnu Lewis Hamilton
18. apríla VC Emilia-Romagna Max Verstappen
2. mája VC Portugalska Lewis Hamilton
9. mája VC Španielska Lewis Hamilton
23. mája VC Monaka Max Verstappen
6. júna VC Azerbajdžanu Sergio Pérez
20. júna VC Francúzska Max Verstappen
27. júna VC Štajerska Max Verstappen
4. júla VC Rakúska Max Verstappen
18. júla VC V. Británie Lewis Hamilton
1. augusta VC Maďarska Esteban Ocon
29. augusta VC Belgicka Max Verstappen
5. septembra VC Holandska Max Verstappen
12. septembra VC Talianska Daniel Ricciardo
26. septembra VC Ruska Lewis Hamilton
10. októbra VC Turecka Valtteri Bottas
24. októbra VC USA Max Verstappen
7. novembra VC Mexika Max Verstappen
14. novembra VC Brazílie Lewis Hamilton
21. novembra VC Kataru Lewis Hamilton
5. decembra VC Saudskej Arábie Lewis Hamilton
12. decembra VC Abú Zabí Max Verstappen

Konečné poradie:

1. Verstappen 395,5 bodov, 2. Hamilton 387,5, 3. Bottas 226, 4. Pérez 190, 5. Sainz 164,5, 6. Norris 160, 7. Leclerc 159, 8. Ricciardo 115, 9. Gasly 110, 10. Alonso 81, 11. Ocon 74, 12. Vettel 43, 13. Stroll 34, 14. Cunoda 32, 15. Russell 16, 16. Räikkönen 10, 17. Latifi 7, 18. Giovinazzi 3, 19. Schumacher 0, 20 Kubica 0, 21. Mazepin 0.

Pohár konštruktérov:

1. Mercedes 613,5 bodov, 2. Red Bull Racing Honda 585,5, 3. Ferrari 323,5 4. McLaren Mercedes 275, 5. Alpine Renault 155, 6. Alphatauri Honda 142, 7. Aston Martin Mercedes 77, 8. Williams Mercedes 23, 9. Alfa Romeo Racing Ferrari 13, 10. Haas Ferrari 0.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Max Verstappen