Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamilton dostáva konečne zabrať. Čelí bojovníkovi, ktorý pripomína Schumachera

Po nevýrazných piatkových tréningoch sa cez víkend zaskvel najrýchlejším kvalifikačným kolom a z odvážnej stratégie v pretekoch vyťažil maximum.

25.10.2021 16:18
Max Verstappen, Lewis Hamilton, Sergio Pérez Foto: ,
Max Verstappen si odpíja z víťazného šampanského na pódiu v Austine, vľavo je jeho najväčší súper Lewis Hamilton z Mercedesu, vpravo tímový kolega z Red Bullu Sergio Pérez.
debata

Zahraničné médiá označujú triumf Maxa Verstappena na víkendovej Veľkej cene USA formuly 1 za jeden z najdôležitejších v jeho kariére či zlomový v boji o majstrovský ti­tul.

Holandský pretekár Red Bullu zveľadil náskok pred obhajcom Lewisom Hamiltonom z Mercedesu zo šiestich na dvanásť bodov. Do konca sezóny zostáva päť podujatí.

Prostredník na úvod

Verstappen síce prišiel po štarte o líderskú pozíciu, no na hrboľatej trati mu vyšla stratégia takzvaného undercutu – zo skorej výmeny pneumatík ťažil v ďalšej fáze pretekov.

Hamilton sa vrátil z boxov na trať druhý a aj keď sa v závere doťahoval na najväčšieho súpera v dramatickom ročníku, vážnejšie na Verstappena nezaútočil. V cieli ich delilo 1,3 sekundy.

Fanúšikovia 24-ročného Holanďana jasajú, no on po bravúre, ktorá mu vyniesla ôsme víťazstvo v ročníku, podotkol, že sa veľa nemení:

„Všetko závisí od detailov. Jedno víťazstvo mi viac sebavedomia nepridá.“

S Hamiltonom predviedli v nedeľu férový súboj a nezopakoval sa incident z piatkového tréningu.

Verstappen označil Brita za „hlúpeho idiota“ a ukázal mu prostredník po manévri v rýchlom kole hviezdy Red Bullu.

Max Verstappen, Lewis Hamilton Čítajte viac Napätie stúpa. Verstappen nazval Hamiltona idiotom a vztýčil prostredník

"Čo sa týka monopostu, z piatka na sobotu sme dokázali zvrátiť našu situáciu. Našli sme lepšie nastavenie a odštartovali z čela.

Aj keď sme sa v pretekoch dostali do ťažkej situácie, naša agresívna stratégia sa vyplatila," tešil sa víťaz na tlačovej konferencii.

O 12 rokov starší Hamilton po pretekoch nevedel povedať, čo mal Mercedes urobiť inak, aby uspel.

„Spolu s tímom si k tomu musíme sadnúť. Dali sme do toho všetko. Ďalšie dve trate by mali sedieť Red Bullu, budeme mať ťažkú úlohu,“ priznal sedemnásobný šampión.

Max Verstappen Čítajte viac Dôležitý krok k titulu? Verstappen ovládol Veľkú cenu USA

Konečne dostáva zabrať

Napínavú sezónu si užíva aj prvý slovenský profesionálny fotograf v F1 a televízny spolukomentátor Martin Trenkler.

"Po neuveriteľnej dominancii Mercedesu v roku 2020 prišla konečne sezóna, na akú sme dlho čakali. Lewis dostáva konečne zabrať a Verstappen ukazuje, že je potenciálnou superhviezdou po Hamiltonovej ére.

V mnohom mi pripomína Michaela Schumachera – chladný dravec, veľký bojovník, supertalent, v súkromí milý človek," porovnáva rodák z Trebišova.

Fotograf F1 Martin Trenkler na archívnej... Foto: www.trenkler.sk
Martin Trenkler Fotograf F1 Martin Trenkler na archívnej snímke. Max Verstappen podľa neho ukazuje, že je potenciálnou superhviezdou po ére Lewisa Hamiltona.

"Jemná zmena pravidiel určite pomohla Red Bullu a naopak uškodila Mercedesu, hlavne výhoda monopostov so zdvihnutým náklonom vzadu – takzvaný koncept high rake.

Tak či onak, vidíme nesmierne vyrovnanú sezónu plnú napínavých súbojov medzi hlavnými súpermi o titul, a to priamo na trati, čo sme dávno nezažili," teší sa Trenkler.

V zostávajúcich pretekoch sa podľa neho bude na čo pozerať. Trúfa si odhadnúť, kto sa stane majstrom sveta?

"Ten, kto bude mať na konci najviac bodov! Veľa ľudí má už plné zuby Hamiltonovej dominancie za ostatných pár rokov, veľa z nich chce vidieť nového šampióna.

A je pravda, že Verstappen je po dlhej dobe prvý, kto britskému veľmajstrovi dáva konečne zabrať," odpovedá.

Platy jazdcov formuly 1 v sezóne 2021 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Lewis Hamilton: 30 miliónov USD.

Aj keď dodáva, že súperenie je tesné, jedno meno predsa vyzdvihol.

„V mojich očiach má Verstappen navrch. Viedol viac kôl, vyhral viac pretekov a trend je jasný. No F1 vie byť vrtkavý šport a bodový rozdiel je minimálny: delí ich 12 bodov v prospech Verstappena, pričom sa bojuje ešte o ďalších 130,“ upozorňuje.

Dokáže Verstappen, že môže byť šampión?

Čo hrá do karát vyzývateľovi Verstappenovi a čo obhajcovi Hamiltonovi?

"Max aj Lewis majú za sebou plnú podporu svojich tímov a dokonca aj tímových kolegov. No zatiaľ len Bottas dokáže kryť Hamiltonovi chrbát – to sa o Pérezovi v Red Bulle veľmi povedať nedá.

Obaja hlavní protagonisti majú výkonnostne veľmi vyrovnané monoposty, preto sú všetky preteky také tesné a nevyspytateľné, a aj preto sme ich videli v dvoch vážnych kolíziách v Silverstone a v Monze," pripomenul Trenkler momenty, ktoré sa pričinili o ten pravý náboj aktuálneho ročníka.

Holandsko Motorizmus F1 VC Verstappen Čítajte viac Ľahký život sa skončil. Hamilton ukazuje slabiny a titul vraj nezíska

Konkurenti sa môžu oprieť o rozličné schopnosti či kvality, no niečo majú spoločné:

"Lewis má výhodu, že už nemusí nikomu nič dokazovať a sedem titulov mu nikto nevezme. No zároveň ho motivuje konečne zaujímavý súper.

Max má výhodu chladnej hlavy, nedokáže ho nič zbytočne rozhodiť. Je mentálne nesmierne silný, podobne ako Lewis. Ale popritom potrebuje dokázať, že aj on vie byť majstrom sveta," zdôrazňuje Trenkler.

Verstappen sa k veľkému skalpu môže priblížiť na Veľkej cene Mexika. Osemnáste podujatie sezóny sa uskutoční 7. novembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Veľká cena USA #Max Verstappen