Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď sledujem formulu, deti majú komédiu, smial sa Häkkinen v Bratislave

Patrí medzi nezabudnuteľné postavy formuly 1. Vybudoval si rešpekt súperov, obdivujú ho i jeho nasledovníci. Michael Schumacher sa o Mikovi Häkkinenovi vyjadril, že bol jeho najsilnejším protivníkom.

19.10.2021 19:30
Mika Häkkinen Foto: ,
Bývalý fínsky pilot formuly 1 a dvojnásobný majster sveta F1 Mika Häkkinen počas tlačovej konferencie v Bratislave.
debata

Valtteri Bottas ho považuje za najlepšieho Fína v histórii prestížneho kolotoča a jednu zo svojich najväčších inšpirácií na ceste za elitou.

Niekoľko mesiacov po Davidovi Coulthardovi zavítal na Slovensko jeho bývalý tímový kolega.

Dvojnásobný majster sveta Häkkinen bude hosťom stredajšej biznisovej konferencie Slovenskej sporiteľne v bratislavskej Starej tržnici. Legendárny pretekár sa v utorok stretol s novinármi.

Lewis Hamilton Čítajte viac Hamilton bol rozladený, takúto situáciu nezažil už roky. Verstappen: Sme pomalí

„Dobrý deň,“ pozdravil v slovenčine. Oproti obdobiu jeho najväčšej slávy v 90. rokoch mu na tvári pribudlo zopár vrások, pribudla briadka, no iskra v očiach a šibalský úsmev mu zostali.

„Už som tu párkrát bol. Veľa času na to, aby som si pozrel viac z vašich pamätihodností, bohužiaľ, nemám. Často je to len o ceste z hotela na akcie. Určite však môžem povedať, že ste veľmi srdeční,“ usmial sa 53-ročný muž s prezývkou Lietajúci Fín.

Jeho druhá manželka Markéta, s ktorou žije v Monaku, pochádza z Česka.

Platy jazdcov formuly 1 v sezóne 2021 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Lewis Hamilton: 30 miliónov USD.

„Zakaždým tam priberiem tri kilá a po návrate do Monaka ma čaká diéta,“ pochválil so smiechom gastronómiu našich západných susedov.

„Samozrejme, že to nemyslím negatívne. Aj tam ma vždy prijmú priateľsky a nie je to len preto, že som bývalý jazdec,“ doplnil Häkkinen, ktorého rivalita so Schumacherom patrí medzi najväčšie ozdoby celej histórie F1. Obaja rivali sa vzájomne rešpektovali.

„Schumacher chcel pretekať a vyhrávať už odmalička. Keď sme proti bojovali, bolo veľmi náročné dostať sa k sebe mimo trate bližšie. Po kariére sme si k sebe našli priateľskú cestu,“ povedal.

Lewis Hamilton vlani sedemnásobného šampióna Schumachera vyrovnal v počte titulov a v tejto sezóne ho môže prekonať. Tradičnú otázku fanúšikov i expertov, kto je lepší, sa snažil s humorom rozlúsknuť aj Häkkinen.

„Keď sa pozrieme na súčasnosť, Hamilton robí úžasnú prácu. Je skvelý jazdec, má výborný charakter. Ale keď pretekal Schumacher, povedal by som, že jeho práca bola najúžasnejšia. Teda po mne,“ zasmial sa.

Syn Nemca Mick je o necelé dva roky starší ako Häkkinenov potomok Hugo. Nelákalo aj fínskeho mladíka kráčať v otcových šľapajach?

"Hugo bude mať čoskoro 21 rokov, s motokárami sa rozlúčil už dávnejšie. Povedal som mu na to, že je to v poriadku. No mladšie deti sú motoršportom nadšené.

Táto cesta je náročná, závisí od nich, či to chcú brať ako hobby, alebo niečo viac. Akokoľvek sa rozhodnú, budem ich v tom podporovať.

Čo sa týka Micka, je to mladý jazdec, ktorý potrebuje čas na to, aby získal stopercentné sebavedomie a zaujal tímy jazdeckými kvalitami.

V nižších kategóriách dokázal, že na to má," drží mu palce.

Krajan Bottas o veľkom vzore povedal, že na Fína dokáže prejaviť netradične veľa emócií. Häkkinen to potvrdzuje aj pri sledovaní pretekov v televízii:

„Áno, kričím a skáčem. Občas to pripomína komédiu a deti sa na tom bavia. No teraz vážne, je jednoduché pozerať sa na to zvonka, prípadne kritizovať. Jazdci sú však pod veľkým tlakom. Niekedy to vyzerá jednoducho, ale zďaleka to tak nie je.“

Šampionát F1 považuje za psychicky i fyzicky veľmi náročný.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Mika Häkkinen (@f1mikahakkinen)

"Bol som v ňom dlhé roky, viem, čo so sebou prináša. Musíte byť dokonale fyzicky pripravený, no posilňovať aj svoju myseľ, udržať sa v pokoji. Taktiež je dôležité mať okolo seba skvelý tím.

Je to neskutočný šport, vyžaduje si veľkú životnú obetu, či už ide o rodinu, alebo priateľov. Nemôžete si dovoliť, aby vás čokoľvek rozptýlilo. Chcete sa maximálne koncentrovať na svoj výkon," vracia sa k náročným momentom.

Z hľadiska pretekania mu F1 nechýba.

„Ak si chcem zajazdiť, vezmem si na okruh športové auto, napríklad McLaren, a zabavím sa. To je skvelé,“ vysvetlil.

Keď porovnáva súčasnú F1 s časmi, keď v nej pôsobil, hovorí o iných generáciách.

"Udiali sa viaceré zmeny. Vďaka tankovaniu sme mali ďalšie strategické výzvy, ale aj teraz je to vzrušujúce.

Nerozprávame sa len o technike, ale aj o ľuďoch, ktorí v tomto kolotoči pôsobia," zdôraznil a vyzdvihol dokument Netflixu Drive to Survive:

„Ukázal, čo sa deje za oponami. To, že za týmto všetkým sú ľudia – individuality.“

Aktuálny ročník F1 je mimoriadne vyrovnaný. Pred víkendovou Veľkou cenou USA vedie Max Verstappen z Red Bullu o šesť bodov pred Hamiltonom. Kto sa stane šampiónom?

"Pri takom malom bodovom rozdiele nie je ľahké povedať, čo sa stane. Nechcem predbiehať, stajne sa snažia pracovať na svojich monopostoch, dôležitá bude úloha tímových kolegov.

Mercedes je výborný aj vďaka ohromnej pomoci Hamiltonovi zo strany Valtteriho Bottasa. Čím bližšie je koniec sezóny, tým väčší je tlak pre jazdcov. Môžu pribúdať chyby.

Lewis má väčšie skúsenosti ako Max, vie, ako čeliť takýmto situácii. Ale meno šampióna nepoviem. Prečo by som mal?" pousmial sa tajnostkársky.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Mika Häkkinen (@f1mikahakkinen)

Mika Häkkinen (53)

Rodák z juhofínskeho mesta Vantaa je dvojnásobný šampión formuly 1 (1998 a 1999). Prvý titul získal v pamätnej bitke s Michaelom Schumacherom. Ako väčšina jazdcov F1 začínal na motokárach, následne prestúpil do formúl, kde získal v roku 1987 titul majstra Švédska a Fínska.

Do elitného šampionátu sa odrazil v britskom šampionáte formuly 3. Debut v F1 si odkrútil v sezóne 1991 vo farbách tímu Lotus. Po dvoch rokoch prestúpil do McLarenu Mercedes, s ktorým vybojoval dva majstrovské primáty a 20 víťazstiev. Na konci ročníka 2001 oznámil prestávku, no do F1 sa už nevrátil.

Súťažil v automobiloch DTM, aj po ukončení kariéry v roku 2007 sa predstavil v rely či triede GT. Popri tom sa venoval manažmentu. Má päť detí. S bývalou manželkou Erjou má syna a dcéru, so súčasnou, Češkou Markétou chlapca a dve dievčatá.


Kalendár a výsledky F1 2021

Dátum, dejisko a meno víťaza
28. marca VC Bahrajnu Lewis Hamilton
18. apríla VC Emilia-Romagna Max Verstappen
2. mája VC Portugalska Lewis Hamilton
9. mája VC Španielska Lewis Hamilton
23. mája VC Monaka Max Verstappen
6. júna VC Azerbajdžanu Sergio Pérez
20. júna VC Francúzska Max Verstappen
27. júna VC Štajerska Max Verstappen
4. júla VC Rakúska Max Verstappen
18. júla VC V. Británie Lewis Hamilton
1. augusta VC Maďarska Esteban Ocon
29. augusta VC Belgicka Max Verstappen
5. septembra VC Holandska Max Verstappen
12. septembra VC Talianska Daniel Ricciardo
26. septembra VC Ruska Lewis Hamilton
10. októbra VC Turecka Valtteri Bottas
24. októbra VC USA Max Verstappen
7. novembra VC Mexika Max Verstappen
14. novembra VC Brazílie Lewis Hamilton
21. novembra VC Kataru Lewis Hamilton
5. decembra VC Saudskej Arábie Lewis Hamilton
12. decembra VC Abú Zabí Max Verstappen

Konečné poradie:

1. Verstappen 395,5 bodov, 2. Hamilton 387,5, 3. Bottas 226, 4. Pérez 190, 5. Sainz 164,5, 6. Norris 160, 7. Leclerc 159, 8. Ricciardo 115, 9. Gasly 110, 10. Alonso 81, 11. Ocon 74, 12. Vettel 43, 13. Stroll 34, 14. Cunoda 32, 15. Russell 16, 16. Räikkönen 10, 17. Latifi 7, 18. Giovinazzi 3, 19. Schumacher 0, 20 Kubica 0, 21. Mazepin 0.

Pohár konštruktérov:

1. Mercedes 613,5 bodov, 2. Red Bull Racing Honda 585,5, 3. Ferrari 323,5 4. McLaren Mercedes 275, 5. Alpine Renault 155, 6. Alphatauri Honda 142, 7. Aston Martin Mercedes 77, 8. Williams Mercedes 23, 9. Alfa Romeo Racing Ferrari 13, 10. Haas Ferrari 0.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mika Häkkinen #Michal Schumacher