Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rapper nad princom Philipom? Vzdaj sa rytierskeho titulu, odkázali Hamiltonovi

Fanúšikov motoršportu čaká po dvoch voľných víkendoch Veľká cena Emilia Romagna v talianskej Imole, druhé podujatie formuly 1.

16.04.2021 12:24
Lewis Hamilton, Sebastian Vettel Foto: ,
Lewis Hamilton v debate so Sebastianom Vettelom v Imole.
debata (2)

Úvodné preteky v Bahrajne" vyhral po dráme úradujúci šampión Lewis Hamilton pred Maxom Verstappenom. Práve medzi pretekárom Mercedesu a Red Bullu sa očakáva v tomto ročníku tvrdý boj o majstrovský ti­tul.

Uplynulé dni v súvislosti s Britom vo viacerých médiách zarezonoval aj iný titul – rytiersky.

Sedemnásobnému šampiónovi kráľovná Alžbeta II. koncom minulého roka udelila titul „Sir“. Do rytierskeho stavu ho zatiaľ pasovala virtuálne.

Minulý piatok vo veku 99 rokov zomrel jej manžel princ Philip. Na úmrtie vojvodu z Edinburghu reagovalo na sociálnych sietí viacero osobností vrátane Hamiltona.

Lewis Hamilton na okruhu v Imole, dejisku... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Lewis Hamilton Lewis Hamilton na okruhu v Imole, dejisku víkendovej veľkej ceny F1.

DMX mu pomohol prekonať ťažké časy

Práve jeho uctenie si princa sa dostalo pod paľbu kritiky. Lepšie povedané, porovnanie Hamiltonových riadkov s iným úmrtím z rovnakého dňa. Na instagrame si na princa Philipa spomenul v príspevku viditeľnom 24 hodín. „Je to také smutné… Moje myšlienky a modlitby patria kráľovskej rodine,“ napísal k fotografii vojvodu s kráľovnou z magazínu Vogue.

Inak vyzerala jeho spomienka na rappera DMX, ktorého smrť na následky predávkovania sa drogami a infarktu oznámili médiá o niekoľko hodín skôr ako Buckinghamský palác zverejnil správu o úmrtí manžela kráľovnej.

"Som zničený po správe o úmrtí DMX. Vyrastal som pri počúvaní jeho tvorby, jeho slová a príbehy mi v detstve pomohli prekonať ťažké časy. Som vďačný za jeho múdrosť a svetlo.

Odišiel príliš skoro, ale verím, že pôjde na pokojnejšie miesto. Odpočívaj v pokoji, DMX," adresoval populárnemu umelcovi pohybujúcom sa na hudobnej scéne od prvej polovice 90. rokov, ktorého kariéru však sprevádzali aj problémy so zákonom. Viackrát skončil vo väzení a bojoval s drogovou závislosťou. Tá sa mu stala ako 50-ročnému osudnou.

Táto Hamiltonova forma prezentácie spustila na twitteri spŕšku negatívnych reakcií. Zozbieral ich portál Express.co.uk.

„Ani slovo o smrti princa Philipa, ktorý viacerými spôsobmi vykonal veľmi veľa pre znevýhodnenú mládež prostredníctvom Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu (rozvojový program pre mladých ľudí, pozn.) založenej v roku 1956,“ napísal jeden z užívateľov.

Ďalší komentár bol tvrdší: „Sklamal si ma, Lewis. Žiaden rešpekt voči oveľa väčšej osobnosti, ktorú si sa rozhodol ignorovať a neprejavil si ani úctu k jeho manželke. Navrhujem, aby si vrátil titul, ktorý ti dala!“

Našli sa aj fanúšikovia, ktorí Hamiltona bránili. Poukazovali na to, že celú situáciu netreba nafukovať a ide predovšetkým o záležitosť kráľovskej rodiny. „Úctu si vyslúžite tvrdou prácou. Kráľovskej rodine nie je nič dlžný,“ odznelo na adresu pretekára.

Platy jazdcov formuly 1 v sezóne 2021 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Lewis Hamilton: 30 miliónov USD.

Verstappen zatiaľ nie je ako Vettel

Pohreb princa Philipa sa uskutoční v sobotu, čo prinesie aj zmenu v harmonograme pretekárskeho víkendu. Zajtrajší tretí tréning posunuli na 11.00 až 12.00, kvalifikácia sa uskutoční medzi 14.00 a 15.00 nášho času. Kvalifikácii bude predchádzať minúta ticha.

Hamilton prehovoril o princovi Philipovi na štvrtkovej tlačovej konferencii v dejisku podujatia.

"Vojvoda z Edinburghu bol veľký fanúšik motoršportu a bol som smutný, keď som počul o jeho úmrtí. Mal skutočne skvelý, dlhý život a viem, že sa dôsledne angažoval v oblasti vplyvu a pomoci mladým ľuďom.

Dedičstvo, ktoré za sebou zanechal, je skutočne inšpiratívne. Som si istý, že nás bude sledovať zhora, modlím sa sa za jej veličenstvo a rodinu," uviedol rodák z Stevenagu v anglickom grófstve Hertfordshire.

Monoposty F1 v sezóne 2021 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Mercedes (na snímke Lewis Hamilton).

Hovoril aj o svojom boji s Verstappenom. Podľa neho zatiaľ nedosiahol úroveň rivality so Sebastianom Vettelom z rokov 2017 a 2018. Nemec v tom čase jazdil za Ferrari, v tejto sezóne už pôsobí v tíme Aston Martin.

„Pri Maxovi nie je také pozadie ako pri Sebovi,“ povedal Hamilton. Vettel sa v Red Bulle stal štvornásobným šampiónom, no vo Ferrari sa mu nepodarilo pridať piaty titul.

„Max má šancu stať sa budúcim šampiónom. Či sa to stane teraz, alebo neskôr, závisí od práce mňa a tímu,“ dodal obhajca prvenstva.

Premárnená príležitosť, ale…

Na novom formáte tlačových konferencií sedel vedľa Vettela.

"Bolo ťažké dostať sa tam, kde sme dnes. Jazdil som proti úžasnému pretekárovi a zároveň skvelému chlapovi. A bojovali sme aj s iným tímom, ktorý bol veľmi silný. Obaja sme víkend za víkendom potrebovali veľa času na sústredenie.

Bolo to ťažké obdobie, no zblížilo nás to, pretože rešpekt, ktorý medzi sebou máme, je obrovský. Teraz je to iné," dodal a zopakoval, že Verstappen je nastavený na dobrú sezónu.

Podľa Holanďana je druhé miesto v Bahrajne „premárnenou príležitosťou“.

"Ak však máme pred sebou 22 pretekov, nebude to zohrávať úlohu. Aj keď o tom (v Mercedese) nehovoria, sú k nám veľmi blízko.

Toto nie je Bahrajn. Bojoval som s niekoľkými problémami, takže to neboli úplne ideálne preteky. Ale aj oni dokážu byť lepší, takže sa musíme stále zlepšovať," citovala 23-ročného jazdca Red Bullu BBC.

Nedeľná Veľká cena provincie Emilia Romagna na slávnom okruhu v Imole odštartuje o 15.00, priamy prenos odvysiela Sport 2.


Kalendár a výsledky F1 2021

Dátum, dejisko a meno víťaza
28. marca VC Bahrajnu Lewis Hamilton
18. apríla VC Emilia-Romagna Max Verstappen
2. mája VC Portugalska Lewis Hamilton
9. mája VC Španielska Lewis Hamilton
23. mája VC Monaka Max Verstappen
6. júna VC Azerbajdžanu Sergio Pérez
20. júna VC Francúzska Max Verstappen
27. júna VC Štajerska Max Verstappen
4. júla VC Rakúska Max Verstappen
18. júla VC V. Británie Lewis Hamilton
1. augusta VC Maďarska Esteban Ocon
29. augusta VC Belgicka Max Verstappen
5. septembra VC Holandska Max Verstappen
12. septembra VC Talianska Daniel Ricciardo
26. septembra VC Ruska Lewis Hamilton
10. októbra VC Turecka Valtteri Bottas
24. októbra VC USA Max Verstappen
7. novembra VC Mexika Max Verstappen
14. novembra VC Brazílie Lewis Hamilton
21. novembra VC Kataru Lewis Hamilton
5. decembra VC Saudskej Arábie Lewis Hamilton
12. decembra VC Abú Zabí Max Verstappen

Konečné poradie:

1. Verstappen 395,5 bodov, 2. Hamilton 387,5, 3. Bottas 226, 4. Pérez 190, 5. Sainz 164,5, 6. Norris 160, 7. Leclerc 159, 8. Ricciardo 115, 9. Gasly 110, 10. Alonso 81, 11. Ocon 74, 12. Vettel 43, 13. Stroll 34, 14. Cunoda 32, 15. Russell 16, 16. Räikkönen 10, 17. Latifi 7, 18. Giovinazzi 3, 19. Schumacher 0, 20 Kubica 0, 21. Mazepin 0.

Pohár konštruktérov:

1. Mercedes 613,5 bodov, 2. Red Bull Racing Honda 585,5, 3. Ferrari 323,5 4. McLaren Mercedes 275, 5. Alpine Renault 155, 6. Alphatauri Honda 142, 7. Aston Martin Mercedes 77, 8. Williams Mercedes 23, 9. Alfa Romeo Racing Ferrari 13, 10. Haas Ferrari 0.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Sebastian Vettel #Max Verstappen #princ Philip