Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Safety car Mercedesu úplne zmenil farbu. Po rokoch nebude jedinou značkou

Značka Mercedes v najbližšej sezóne formuly 1 nebude jediným dodávateľom bezpečnostných a lekárskych vozidiel.

09.03.2021 11:54
Mercedes Foto: ,
Bezpečnostné vozidlo Mercedes v sezóne 2020.
debata

Druhým sa stal Aston Martin. Ako je známe, do šampionátu nasadil po vyše 60 rokoch aj svoj monopost.

V pozícii tzv. safety caru sa v ročníku 2021 budú striedať z posledných rokov známy Mercedes-AMG GT R a Aston Martin Vantage.

Najskôr si predstavme prvý spomenutý model. Má štvorlitrový osemvalcový biturbo motor s výkonom 585 koní, z nuly na stovku zrýchli za 3,6 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 318 km/h.

Lekárskym automobilom Mercedesu zostala trieda C. Ani špeciálne upravený model C 63 AMG sa vo svete rýchlych kolies rozhodne nestratí – osemvalcový motor má výkon 510 koní.

Najväčším prekvapením je však farba tohtosezónnych sprievodných mercedesov. Zo striebornej sa zmenila na červenú:

Dôvodom je predovšetkým partner bezpečnostného vozidla technologická spoločnosť CrowdStrike. Nové lakovanie bude tiež viditeľnejšie v štartovom poli.

Mimochodom, bezpečnostné vozidlá Mercedes-AMG sú súčasťou prestížneho šampionátu od roku 1996, GT prišlo do efjednotky v sezóne 2015.

Čo sa týka farby britského výrobcu, stavil na tradičnú pretekársku zelenú. Model Vantage má 535 koní, zdravotnícke vozidlo SUV DBX dokonca o 15 viac. Oba poháňa štvorlitrový osemvalec biturbo Mercedes-AMG M177.

Aj z tejto vety je jasné, že značky spolu úzko spolupracujú. Mercedes-Benz má do roku zvýšiť svoj podiel v automobilke Aston Martin do roku 2023 na 20 percent a stať sa jedným z jej najväčších akcionárov.

Za volant oboch safety carov by sa mala posadiť stálica Bernd Mayländer, medical car bude riadiť Alan van der Merwe, lekárom je Ian Roberts.

Úvodné preteky v Bahrajne v posledný marcový víkend si odkrúti Aston Martin, tie ďalšie v Imole absolvuje Mercedes.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Aston Martin