Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Protekcia vs. kvalita. Titul otcov v F1 (zatiaľ) zopakovali dvaja synovia

Na oficiálnej stránke formuly 1 na sociálnej sieti instagram pribudla minulú nedeľu jednoznačná otázka. Jej sledovatelia mali napísať, ktorý pretekár má v ich srdci výnimočné miesto. Zo záplavy reakcií najviac zarezonovali dve slová od Micka Schumachera: "Môj otec."

05.03.2021 09:00
Graham Hill, Damon Hill Foto: ,
Graham a Damon Hillovci.
debata

Premiéra čoskoro 22-ročného syna sedemnásobného šampióna medzi pretekárskou elitou bude nepochybne jedným z najväčších magnetov blížiacej sa sezóny.

Po posunutí tradičného austrálskeho úvodu sa začne 28. marca v Bahrajne a ak sa nič nepredvídané nestane, bude mať rekordných 23 zastávok.

S ostro sledovaným návratom priezviska Schumacher do štartového poľa opäť ožila téma otcov a synov v kráľovnej motoršportu.

„F1 mala viacero takýchto dvojíc s rozličnou mierou úspechu. Či už ide o genetiku, alebo výchovu, zdá sa, akoby boli niektoré rodiny predurčené na pretekanie,“ píše Joe Holding na stránke Autosport.com.

Slávne priezvisko podľa neho pomáha pri získavaní sponzorov, no zároveň zvyšuje očakávania a tlak na pokračovateľov jazdeckej generácie.

Taktiež s podporou finančne náročnej juniorskej kariéry svojich potomkov si niekdajší piloti vedia zväčša poradiť lepšie ako bežní nadšenci rýchlych kolies vychovávajúci talent.

V neposlednom rade sú výhodou konexie expilotov na top úrovni formulových podujatí a odovzdávanie skúseností nádejam od útleho veku.

Umelec na trati

Prvým jazdcom, ktorého otec účinkoval vo formule 1, bol Brit Tim Parnell. Dokončil v nej jediné, premiérové preteky. Skončil desiaty na Veľkej cene Talianska 1961 v Monze. Poznačila ju jedna z najväčších tragédií v histórii šampionátu.

Po kolízii so slávnym Parnellovým krajanom a neskorším dvojnásobným majstrom sveta Jimom Clarkom v zákrute Parabolica zahynul Nemec Wolfgang von Trips a 14 divákov.

Parnellov otec Reg zažiaril tretím miestom na VC Veľkej Británie 1950, prvých oficiálnych pretekoch formuly 1. Bolo to preňho jediné pódium v kariére.

Spomedzi otcov, ktorých synovia napodobnili ich kroky a štartovali v slávnom seriáli, sa stali majstrami sveta piati: Graham Hill, Jack Brabham, Mario Andretti, Nelson Piquet a Keke Rosberg.

Zo synov, ktorých otcovia sa šampiónmi F1 nestali, má titul len Kanaďan Jacques Villeneuve. Jeho legendárnemu otcovi Gillesovi sa to nepodarilo. V 32 rokoch tragicky zahynul počas kvalifikácie v belgickom Zolderi.

Vybojovať titul spojeniu syn-otec sa podarilo iba dvom párom. Ako prvý zopakoval kúsok otca Damon Hill, takmer o dve desaťročia neskôr Nico Rosberg. Na ich príbehy sme si posvietili.

Začnime Britmi Hillovcami, najúspešnejším duom otca a syna v F1.

Graham sa stal majstrom sveta počas 17-ročnej kariéry dvakrát. Najskôr vo farbách BRM v sezóne 1962 a o päť rokov neskôr v Lotuse.

Je doteraz jediným držiteľom takzvanej Trojkoruny s minimálne jedným triumfom na Veľkej cene Monaka, pretekoch 24 hodín v Le Mans a 500 míľ Indianapolis.

„Som umelec. Mojím plátnom je trať a štetcom auto,“ znie jeden z najznámejších výrokov fúzatého elegána. Zdobí stenu nejedného formulového fanúšika.

Dedičstvo kariéry

V úzkych uličkách kniežatstva pri Stredozemnom mori uspel v 60. rokoch päťkrát, vďaka čomu získal prezývku Pán Monako. Na mestskej trati sa v máji 1975 aj rozlúčil s pretekárskou kariérou. O pol roka neskôr tragicky zahynul pri havárii lietadla.

Jeho syn Damon mal v tom čase len 15 rokov. "Smrť môjho otca bola ako emocionálna jadrová bomba. Len pár mesiacov predtým skončil s pretekaním.

Spolu s mamou a sestrami sme sa báli toho najhoršieho počas jeho štartov," poukázal Damon Hill na iróniu osudu v jednom z rozhovorov pre The Guardian.

Zaujímavosťou je, že motoršportu sa v tínedžerskom veku nevenoval. Až ako 21-ročný začal jazdiť na motorkách, za štyri kolesá ich vymenil až v dvadsiatich piatich.

„Otcovo úmrtie ma podnietilo k tomu, aby som šiel v jeho šľapajach a začal pretekať. Predtým som nemal žiadnu túžbu jazdiť v automobiloch a keby žil, možno by som takúto motiváciu vôbec nemal,“ zamyslel sa londýnsky rodák.

Premiéru v F1 si odkrútil po tridsiatke. Stal sa z neho jeden z najväčších súperov Schumachera. V sezóne 1996 mu vrátil prehru o bod spred dvoch ročníkov a vo Williamse slávil titul.

"Akoby som pretekaním vzkriesil otca a uctil si jeho pamiatku. V prvom rade síce išlo o moje výkony na trati, ale nepochybne v nich bolo aj dedičstvo jeho kariéry.

Tým, že som na vlastnej koži zistil, čím si vo formule 1 musel prejsť, som sa k nemu priblížil a lepšie ho pochopil. Je však veľmi náročné venovať sa rovnakej profesii ako vaši rodičia, ak v nej boli úspešní," zdôveril sa víťaz 22 veľkých cien.

Dnes pracuje aj ako expert Sky Sports F1, od vlaňajšieho septembra je šesťdesiatnik.

Uľahčená cesta, ale…

Vo formule 1 zanechali po Hillovcoch majstrovskú stopu aj Rosbergovci. Prvý Fín v prestížnom seriáli Keijo Erik, známejší ako Keke, v nej strávil deväť sezón.

V roku 1982 sa stal majstrom sveta vo Williamse iba s jedným triumfom, čím zopakoval výsledok Brita Mikea Hawthorna z ročníka 1958. Odvážny Rosberg, ktorý si rád doprial predštartovú cigaretku, vyhral dovedna päť pretekov. Po titule skončil najvyššie celkovo tretí v roku 1985.

Štyri dni po víťazstve na Veľkej cene Detroitu v spomínanej sezóne sa narodil jeho syn Nico. Keke po ďalšom ročníku F1 opustil, na okruhy však nezanevrel.

Pretekal v rôznych sériách športových automobilov a podporoval ambiciózneho blondiaka Nica na ceste za najvyššou kategóriu.

Nico prišiel na svet v nemeckom Wiesbadene, odkiaľ pochádza jeho mama Sina. Odmalička má preto dvojité občianstvo, no pod fínskou vlajkou súťažil len krátko v začiatkoch svojej kariéry.

"Môj otec je múdry muž s bohatými skúsenosťami. Vždy sa mi snažil dávať jazdecké rady a v mnohom ma ovplyvnil,“ povedal Nico Rosberg o dnes 72-ročnom mentorovi pre ZDF.

K názorom o protekcii pred vstupom do F1 rázne dodal: "Nepopieram, že cestu medzi elitu mi trochu uľahčil. V kokpite som však vždy sedel ja.“

Glg piva a skalp Hamiltona

Svojho otca úspechmi v F1 prekonal. Prvé tri sezóny strávil vo Williamse a potom prestúpil do Mercedesu. Bol pri začiatku jeho dominancie v hybridnej ére.

V nemeckej stajni nečakane ukončil kariéru po zisku titulu v roku 2016. V dramatickej sezóne zdolal tímového kolegu Lewisa Hamiltona o päť bodov.

Keke Rosberg bezprostredne po úspechu syna našiel štatistické prvenstvo. „Som zatiaľ jediným majstrom sveta F1, ktorý sa dožil titulu svojho potomka,“ zdôraznil pre Reuters.

Svojského severana sa pýtali, ako vnímal napínavý záver pretekov v Abú Zabí, keď Nico odkrajoval posledné kilometre pred spečatením titulu.

Nico Rosberg s manželkou Vivian, mamou Sinou a... Foto: SITA/AP
Nico Rosberg, Keke Rosberg Nico Rosberg s manželkou Vivian, mamou Sinou a otcom Kekem na Veľkej cene Monaka 2018. Obaja dnes už bývalí jazdci sa stali šampiónmi F1.

„Dal som si poriadny glg piva a pomyslel som si: Och, toto budú horúce chvíle,“ rozosmial sa.

Mimochodom, Rosberg jazdil v Mercedese aj po boku Michaela Schumachera. Talentovaný Mick začína náročnú misiu medzi ostrieľanými konkurentmi. Sám vyhlasuje, že prvá sezóna v tíme Haas bude zoznamovacia.

Ak by však neskôr dosiahol najvyšší honor, nepookriali by len štatistici, ale išlo by o zavŕšenie priam rozprávkového príbehu.

Ďalší známi jazdci a ich potomkovia v F1
Jack (1955 – 70), David (90, 94) a Gary (90) Brabhamovci
Gilles (1977 – 82) a Jacques (1996 – 2006) Villeneuveovci
Jos (1994 – 2003) a Max (2015 – súčasnosť) Verstappenovci
Jan (1995, 97 –98) & Kevin (2014 – 2020) Magnussenovci
Nelson (1978 – 91) a Nelson Jr. (2008 – 09) Piquetovci
Mario (1968 – 72, 74 – 82) a Michael (1993) Andrettiovci

V zátvorkách sú roky pôsobenia v F1.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nico Rosberg #Damon Hill #Keke Rosberg #Graham Hill