Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sobota bez kvalifikácie? F1 možno už tento rok zavedie zaujímavú novinku

Vedenie prestížneho motoristického seriálu majstrovstiev sveta monopostov F1 sa už vo štvrtok bude zaoberať návrhom zmeny programu jednotlivých veľkých cien.

10.02.2021 09:30
Lewis Hamilton, Max Verstappen Foto: ,
Lewis Hamilton pred Maxom Verstappenom počas minuloročnej sezóny.
debata

Ak návrh prejde, po novom by sa namiesto sobotňajšej kvalifikácie na nedeľňajšie preteky konali skrátené preteky s bodovým hodnotením do celkového poradia pre najlepšiu osmičku jazdcov na úrovni približne polovice zisku z hlavných pretekov.

Sobotňajší „šprint“ by tiež určil poradie na štarte v nedeľňajšej VC.

Kvalifikácia na sobotňajší šprint, ktorý by mal približne 100 km a teda asi tretinu dĺžky hlavnej súťaže, by sa konala už v piatok namiesto druhého meraného tréningu. Informácie priniesol web BBC Sport.

Pretekári F1 vybrali top 10 spomedzi seba Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Alexander Albon.

Na to, aby uvedený návrh prešiel, potrebuje pri hlasovaní získať 28 z celkového počtu 30 hlasov. Vedenie Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) má k dispozícii 10 hlasov rovnako ako vlastníci komerčných práv na seriál F1, desať tímov má každý po jednom hlase.

Podobné návrhy v blízkej minulosti stroskotali, keďže pri šprinte pracovali s myšlienkou obráteného poradia.

To sa nepáčilo napríklad tímu Mercedes. Ten však nový návrh nezamietol a jeho predstavitelia sľúbili „otvorenú myseľ“ pri jeho posudzovaní.

Prezident F1 Stefano Domenicali už potvrdil, že akékoľvek myšlienky o obrátenom poradí už padli. „Sú minulosťou. Chceme priniesť nové atraktívne prvky, no nechcem prísť o tradičný náboj súťaženia,“ ozrejmil.

Najrýchlejší jazdci F1 (podľa výpočtov AWS) Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Alain Prost - 0,514 s.

V roku 2021 sa ráta so skúškou navrhovaného modelu na troch zastávkach MS F1 – v Kanade, Taliansku a Brazílii.

Ak by sa novinka osvedčila, v roku 2022 by ju zaviedli aj na ďalších pretekoch. Cieľom zmeny je zatraktívnenie jednotlivých pretekov, na ktorých doteraz lákala predovšetkým nedeľňajšia Veľká cena.

Takto by fanúšikovia mali možnosť vidieť pilotov v „ostrej“ akcii ak v sobotu počas šprintu a aj v piatok počas kvalifikácie.

Otázne je, ako navrhovanú novinku prijmú jednotlivé stajne, keďže pod BBC Sport by za zavedenie novinky mal každý tím dostať len približne 75-tisíc USD (cca 62-tisíc eur), táto suma by mala pokryť zvýšené náklady.

Uvedená čiastka však ani zďaleka nepokryje prípadné poškodenie monopostov, keď len cena samotného predného krídla vozidla sa pohybuje okolo 200-tisíc USD, čiže 166-tisíc eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #formula 1 #Stefano Domenicali