Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Miss Dakar zatienila mužov. Čaká na nasledovníčku

Keď sa prvýkrát postavila na parížsky štart, mnohí sa jej smiali a predpovedali skorý koniec. Veď žena nemôže vydržať také extrémne podmienky, vraveli.

10.01.2021 20:00
Jutta Kleinschmidtová Foto:
Jutta Kleinschmidtová.
debata (2)

Jutta Kleinschmidtová si neprajníkov nikdy nevšímala. Keď sa pred 20 rokmi stala prvou a dodnes jedinou ženou, ktorá vyhrala Rely Dakar, venovala im široký úsmev.

„Ľutujem ľudí, ktorí tvrdia, že určité veci sú len pre mužov a tie ostatné výhradne pre ženy. Títo jedinci nevedia, o čom je život,“ vraví legendárna nemecká pretekárka.

Inžinierka na motorke

Narodila sa v roku 1962 v mestečku Berchtesgaden na úpätí Bavorských Álp. Voľba prvého športu bola jasná – lyže a všetko okolo nich. Malá Jutta bežkovala, skúšala biatlon, ale najviac jej učarila rýchlosť na zjazdovkách.

Rodičia neskrývali rozpaky, keď si k 18. narodeninám zaželala motorku. Verili, že s úspechom zvládne štúdiá na fakulte aplikovanej fyziky a stane sa úspešnou inžinierkou.

Sen sa im splnil – vysokú školu skončila s červeným diplomom, ale agregáty ju bavili naďalej.

O dva roky už stála na štarte prvého Dakaru v kariére.

„Pamätám si ten pocit. Miešal sa vo mne strach a vzrušenie. Počas pretekov zahynuli traja pretekári, ďalší ľudia popri cestách. Keď sme prišli do cieľa poslednej etapy, bola som na seba neskutočne hrdá,“ spomínala.

Jutta Kleinschmidtová na svojom Volkswagene... Foto: TASR/AP, CHRISTOPHE ENA
Jutta Kleinschmidtová Jutta Kleinschmidtová na svojom Volkswagene Touareg.

Dakar si rýchlo zamilovala. V roku 1995 vymenila motorku za automobil a začala sa porovnávať s mužmi vo vyššej kubatúre. O štyri roky vytvorili so švédskou spolujazdkyňou Tinou Thörnerovou úspešný tandem a skončili celkovo bronzové.

Dvaja sa bijú, tretí vyhrá

Lenže Kleinschmidtová bola vždy maximalistka a tretie miesto sa jej málilo. Pred Dakarom 2001 strávila dlhé hodiny v dielni, kde asistovala mechanikom na vylepšeniach stroja Mitsubishi Pajero.

Hoci patrila do užšej skupiny favoritov, boj o celkový triumf sa mal odohrávať medzi Francúzom Schlesserom a Japoncom Masuokom. A tak aj bolo. Rivali sa striedali vo vedení a Nemka trpezlivo vyčkávala na šancu.

Tá prišla v predposlednej etape, ktorá všetko zmenila.

Francúz urobil nepochopiteľný manéver, keď odštartoval dve minúty pred Masuokom, hoci to malo byť naopak. Japonec zúril a v snahe dostihnúť soka zaváhal. Po jazdeckej chybe odtrhol ľavé predné koleso a na celkový triumf mohol zabudnúť.

Schlesser sa tešil z etapového triumfu len pár minút. Organizátori mu za predčasný štart a nešportové správanie naparili hodinovú penalizáciu. „Žiadny zlý úmysel v tom nebol. Jednoducho sme si pomýlili štartový čas,“ bránil sa Francúz.

Najlepšie platené športovkyne uplynulého roka Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Naomi Osaková (Jap., tenis) - 37,4 mil....

Nečakané zaváhania konkurentov zahrali do kariet Kleinschmidtovej. K historickému triumfu sa postavila pragmaticky.

„Mali sme skvele pripravené auto. Možno nepatrilo medzi najrýchlejšie, ale bolo veľmi spoľahlivé. Jazdecky i navigačne sme zvládli preteky na výbornú,“ usmievala sa v cieli už aj s novou prezývkou – Miss Dakar.

Triumf po 15 rokoch

Posledné púštne dobrodružstvo v kokpite absolvovala v roku 2007, ale na Dakar nezanevrela. Aj tento rok je súčasťou pelotónu, ktorý sa presúva naprieč Saudskou Arábiou.

Minulý týždeň ju potešil triumf Španielky Cristiny Gutiérrezovej, ktorá ovládla etapu v kategórii ľahkých automobilov.

„Pred rokmi som sa zúčastnila na jej školení. Beriem ju ako inšpiráciu. Jutta mi prišla k výhre osobne pogratulovať, čo pre mňa veľa znamená,“ vyznala sa Gutiérrezová.

Žena vyhrala etapu na Dakare po 15 rokoch, zneli titulky webových motoportálov. Kleinschmidtová tvrdí, že už bolo na čase.

„Sme rovnako šikovné ako muži. Platí to aj za volantom. Pretekárky potrebujú dostať šancu, aby mohli ukázať, čo je v nich. Nemáme strach, milujeme rýchlosť,“ vraví Nemka.

Jej nasledovníčkou by mohla byť Laia Sanzová, ktorá má za sebou desať účastí na Dakare. Ako jediná žena vybojovala umiestnenie v top desiatke najrýchlejších motocyklov (9. miesto v 2015).

"Celkové víťazstvo napokon ani nie je dôležité. Ide o to, aby aj v motoršporte mali ženy rovnaké podmienky ako opačné pohlavie.

Laia je veľmi talentovaná. Ak vymení motorku za auto, jej šanca príde. Určite budem pri tom," dodáva legenda, ktorá na budúci rok oslávi 60. narodeniny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dakar 2021 #Jutta Klienschmidtová