Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sir Hamilton je nezamestnaný. Opakuje Sennov trik?

Ako sa predpokladalo, koncom roka ho kráľovná Alžbeta II. uviedla do rytierskeho stavu - zatiaľ len virtuálne. Čoskoro tak bude môcť žiadať oslovenie Sir. Sedemnásobný majster sveta formuly 1 Lewis Hamilton, ktorý vo štvrtok oslávil 36. narodeniny, je však momentálne bez platnej zmluvy.

08.01.2021 11:12
Lewis Hamilton, Toto Wolff Foto: ,
Lewis Hamilton so šéfom tímu Mercedes Totom Wolffom.
debata

V majstrovskom Mercedese platil kontrakt pretekárskej superhviezdy do konca roka 2020. Nemecký portál Sport1 špekuluje o tom, že Hamilton sa inšpiroval metódou svojho veľkého vzoru Ayrtona Sennu.

Trojnásobný šampión v roku 1993 naťahoval čas a skúšal trpezlivosť McLarenu do začiatku novej sezóny, až kým šéf tímu Ron Dennis neprikývol na žiadosť jazdeckého esa na milión dolárov za každú veľkú cenu.

Senna tak dostal za 16 štartov 16 miliónov dolárov, aj keď predchádzajúci kontrakt bol 14-miliónový.

V prípade Hamiltona by malo ísť o dva milióny eur za každé preteky. S 23 plánovanými podujatiami by si tak mohol zarobiť 46 miliónov, čo je približne o šesť miliónov eur viac, ako Hamilton pôvodne žiadal od Mercedesu.

Na každú sezónu v rámci štvorročného kontraktu.

Viaceré médiá priniesli aj ďalšie požiadavky Brita, ktorý v minulom roku vyrovnal doterajšieho rekordéra v počte titulov Michaela Schumachera. Legendárneho Nemca vlani prekonal v triumfoch, od stovky ho momentálne delí päť víťazstiev.

Najkrajšie monoposty v histórii (PlanetF1) Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Brawn BGP001 (2009).

Nadnárodnú spoločnosť Daimler chce vraj Hamilton nasmerovať k zelenej technológii,očakáva desaťpercentný podiel z titulu šampióna a taktiež žiada hyperšportový automobil AMG One v sume vyše 2,2 milióna eur z limitovanej edície 275 kusov.

Daimleru sa podľa viacerých zdrojov zdajú Hamiltonove požiadavky prehnané, zvlášť v období, keď vinou koronavírusu musel prepúšťať.

Uvažuje sa aj nad tým, do akej miery by sa na jeho mzde mohol podieľať nový tretinový vlastník tímu Mercedes, petrochemická firma INEOS.

Ak by rokovania stroskotali, adeptom na nahradenie najväčšej hviezdy F1 je mladík George Russell z Williamsu. Ten sa počas Hamiltonovho nakazenia koronavírusom a následného zastúpenia krajana za volantom Mercedesu ukázal vo veľmi dobrom svetle na Veľkej cene Sachíru.

Najrýchlejší jazdci F1 (podľa výpočtov AWS) Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Alain Prost - 0,514 s.

Samotný tím sa však neobáva, že by sa s Hamiltonom nedohodol a spájanie s Russellom považuje za fámy.

„Nemám obavy, že sa nakoniec nedohodneme. Nechceme na seba vyvíjať nátlak, takže sme nestanovili konkrétny dátum podpisu zmluvy,“ povedal šéf tímu Toto Wolff pre Express Sport.

Zimné testovania sa však blížia…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Mercedes