Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rizikovejší Dakar? Šesť a dosť, jazdci pôjdu aj na zodratých gumách

Fanúšikovia motoršportu čakali do poslednej chvíle, či sa vôbec uskutoční. Najťažšia rely sveta napokon prekonala nástrahy spojené najmä s pandémiou koronavírusu a v nedeľu odštartuje jej 43. ročník.

02.01.2021 12:22
Saudská Arábia Motorizmus Rely Dakar Foto: ,
Američan Ricky Brabec na motocykli Honda. Na tohtoročnom Dakare bude môcť použiť iba šesť zadných pneumatík.
debata

Rely Dakar ponúkne 7646 kilometrov tratí, pričom viac ako polovicu tvoria merané úseky. Pôjde sa výhradne na území Saudskej Arábie, kam sa púštne dobrodružstvo presťahovalo vlani z Južnej Ameriky.

Jakeša stopla korona

Slovenské farby bude reprezentovať trojica motocyklistov. Mali byť štyria, ale Ivana Jakeša zastavila korona. Skúsený veterán dva dni pred štartom informoval, že mal pozitívny test.

„Žiaľ, aj druhý kontrolný výsledok vyšiel pozitívny. To znamená, že na Dakare štartovať nebudem,“ napísal 12-násobný účastník Dakaru na sociálnej sieti.

Debutantov Martina Benka a Erika Vlčáka dopĺňa Štefan Svitko. Ostrieľaného šampióna v endure čaká dvanásty Dakar v kariére. Vlani skončil jedenásty, dva predchádzajúce ročníky nedokončil. „Etapy sú podobné ako vlani, veľa zmien na trati nebude. Môj cieľ je jasný – vydať zo seba maximum a preteky zdolať bez ujmy na zdraví,“ vraví Svitko, ktorý pred piatimi rokmi skončil na konečnom 2. mieste.

Poznámka o zdraví je na mieste. Slovák sa vlani stal svedkom tragického incidentu, keď po páde počas etapy zahynul Portugalčan Goncalves. Svitko bol jedným z prvých, ktorí boli na mieste a pomáhal zdravotníkom pri oživovaní kolegu.

„Smrť na Dakare nekosila prvýkrát, ale je rozdiel o tom čítať a zažiť to na vlastnej koži. Je iné dopočuť sa, že zomrel ten a ten, ako keď zranenému dávate masáž srdca,“ spomínal na incident.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).

Kritizované novinky

Okrem Goncalvesa skonal počas lanského Dakaru aj Holanďan Straver, čo donútilo organizátorov k sprísneniu bezpečnostných pravidiel. Nový ročník prináša viacero noviniek.

Motocyklisti a jazdci na štvorkolkách musia mať na sebe povinné vesty s airbagmi. Na blížiace sa riziko, ostré zákruty či výrazné nerovnosti upozornia pretekárov zvukové signály. V určitých úsekoch budú platiť obmedzenia rýchlosti na 90 km/h.

„Veľa sporných momentov môže vyvolať zákaz opravy motorky počas tankovania. Stačí sa zohnúť, aby ste vizuálne skontrolovali motor a už môžete rátať s penalizáciou,“ tvrdí Svitko.

Najväčšiu polemiku vyvolalo pravidlo v súvislosti so zadnými pneumatikami. Jazdci ich majú k dispozícii šesť na celú súťaž. Organizátori chcú dosiahnuť, aby pretekári šetrili gumy a tým obmedzili rýchlosť.

„Vôbec s tým nesúhlasím. Nové regule sú nebezpečnejšie ako tie predchádzajúce. Budeme musieť súťažiť na ojazdených pneumatikách, čo zvyšuje riziko,“ hnevá sa úradujúci šampión v kategórii motocyklov Ricky Brabec.

„Kvitujem prístup, že organizátori sa snažia zatraktívniť preteky. Ale tvrdenie, že im ide predovšetkým o bezpečnosť, je scestné. Použitá pneumatika zníži vašu rýchlosť maximálne o 3 km/h,“ pridal sa Mattias Walkner, víťaz Dakaru z roku 2018.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dakar 2021