Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Famózny Hamilton. Má siedmy titul, vyrovnal sa Schumacherovi

Britský pretekár Lewis Hamilton získal siedmy titul majstra sveta F1. Prvenstvo si zabezpečil víťazstvom na Veľkej cene Turecka a v počte majstrovských titulov sa vyrovnal Nemcovi Michaelovi Schumacherovi.

15.11.2020 13:45
Lewis Hamilton Foto: ,
Britský pretekár Lewis Hamilton na Mercedese získal siedmy titul majstra sveta F1.
debata

Brit má pred tromi záverečnými pretekmi sezóny nedostihnuteľný náskok pred druhým v poradí tímovým kolegom Valtterim Bottasom. Víťazstvo v Turecku bolo pre neho už 94. v kariére.

Na pretekoch v Turecku triumfoval pred druhým Mexičanom Sergiom Perezom z Racing Pointu, tretí finišoval Nemec Sebastian Vettel na Ferrari. Víťaz kvalifikácie Lance Stroll mal preteky sľubne rozbehnuté, ale napokon sa umiestnil až na 9. priečke.

Do konca šampionátu ostávajú ešte tri podujatia. Nasledujúce je na programe v nedeľu 29. novembra v Bahrajne. Seriál F1 sa vrátil do Turecka po 9 rokoch, v rokoch 2005–2011 sa v Intercity Istanbul Parku odjazdilo 7 podujatí F1.

Mimoriadne mokrá trať sľubovala zaujímavé momenty a o tie nebola núdza už od štartu. Ten nevyšiel Red Bullu, keď mali Verstappen i Albon problém nabrať rýchlosť zo štartového roštu. Pozíciu si okamžite vylepšil Hamilton a zaradil sa na tretie miesto za Strolla a Pereza.

Hodiny spravili Bottas i Ocon, ktorý hneď zamieril do boxov. V úvode pretekov išli jazdci veľmi opatrne a poradie sa na klzkej trati viackrát zmenilo. Sľubný štart do pretekov mal Vettel Po 7. kole viacerí zamierili do boxov, keďže trať postupne vysychala.

Líder Stroll prezul v 10. kole a postupne sa vrátil na prvú priečku. V 18. kole sa tretí Verstappen pokúsil predbehnúť Pereza, dostal šmyk a po poškodení pneumatík išiel okamžite prezuť a po návrate bol ôsmy. V 34. kole prezul Vettel, no v boxoch stratil priveľa sekúnd a po návrate na trať bol štvrtý za Hamiltonom.

Brit si vylepšil pozíciu aj vďaka hodinám Albona. V 37. kole prezul Stroll, vrátil sa na 4. mieste a na čelo sa dostal Hamilton, ktorý využil DRS a predbehol Pereza. V 43. kole došlo k nevšednému momentu, keď Hamilton nadelil tímovému kolegovi Bottasovi jedno kolo.

Postupne zvyšoval svoj náskok na čele a súboje o pozície sa diali až za ním. V závere sa Leclerc dostal pred Perezom, spravil však chybu a stratil nielen získanú pozíciu, ale aj tretie miesto, na ktorom sa napokon umiestnil jeho tímový kolega Vettel.

hlasy (zdroj: Sport 2):
Lewis Hamilton, víťaz: „O niečom takomto sníva každý mladý jazdec. Keď som bol mladý, hovoril som si, že nesmiem o sebe pochybovať a že musím ísť za svojím cieľom. Som veľmi hrdý na tento tím, ktorý bol za mnou celé tie roky. Po kvalifikácii sme boli veľmi sklamaní, no veľa sme sa naučili. Snažili sme sa zlepšiť komunikáciu. Dlho som nevedel, či mám pneumatiky prehriate, prípadne čo si môžem dovoliť. Keď som videl Albona spraviť hodiny, tak som si vravel, že to už musím dokázať. Ďakujem všetkým za podporu, najmä mojej rodine a tímu.“

Sergio Perez, 2. miesto: „Bol som 48 kôl na jedných gumách, no vedel som, že to je jediná šanca na úspech. Snažil som sa dať do toho čo najviac.“

Sebastian Vettel, 3. miesto: „Boli to zábavné preteky. Mal som výborný štart, celkovo to dnes išlo dosť dobre. Celkovo to bola veľká lotéria. Dúfal som, že 20 kôl pred koncom príde šanca prezuť, ale celkovo som rád za toto umiestnenie.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Michael Schumacher #VC Turecka