Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Uškodila Schumacherovi sláva? Dokument poukazuje na chybu po nešťastí

Nešťastie, ktoré je už takmer sedem rokov zahalené tajomstvom. Odpovede na otázky o následkoch nešťastného pádu sedemnásobného majstra sveta formuly 1 pri lyžovaní sa snaží priniesť dokument s názvom Michael Schumacher: Hľadanie pravdy. Minulý týždeň ho odvysielala francúzska televízna stanica RMC Story.

21.09.2020 08:31
Michael Schumacher, Kerpen, nehoda Foto: ,
Šiltovky a povzbudzujúce odkazy Michaelovi Schumacherovi pri motokárovej dráhe v Kerpene niekoľko dní po jeho vážnej nehode.
debata (2)

Legendárny pretekár spadol vo francúzskych Alpách v decembri 2013 a utrpel vážne zranenia hlavy. Schumacher narazil do skaly a napriek tomu, že mal prilbu, upadol do bezvedomia.

Rodina o jeho zdravotnom stave neinformuje už od konca roka 2016.

„Nie je to téma pre verejnosť, musíme chrániť jeho súkromie,“ uviedla vtedy Schumacherova manažérka a hovorkyňa rodiny Sabine Kehmová .

Už v piatok sme priniesli časť z vyjadrenia neurológa Ericha Riederera zo spomínaného dokumentu. Ďalšie slová špecialistu z Zürichu citujú ich viaceré zahraničné médiá.

Schumacherov stav by vraj nemusel byť taký vážny, keby ho po prevoze vrtuľníkom z miesta nehody začali operovať skôr. V nemocnici v Grenobli k zákroku pristúpili až dve hodiny po páde, čo Riederer považuje za priveľa.

„Neurochirurgovia vždy hovoria, že čas je mozog. To znamená, že musíte konať hneď, čas má v tomto prípade zásadný význam. Podľa mňa čakali príliš dlho na to, aby "vypli mozog“, znížili tlak v lebke.

Postupom času sa mozog poškodzuje čoraz viac. Ak uplynie príliš veľa času, zničíte mozgové substancie," uviedol špecialista, podľa ktorého nie je vylúčené, že lekári nechceli podstúpiť risk, keďže išlo o slávnu osobou.

Michael Schumacher. Foto: SITA/AP, Tom Hevezi
Michael Schumacher Michael Schumacher.

Aj keď Riederer nebol členom lekárskeho tímu, ktorý bojoval o Schumacherov život, myslí si, že velikán F1 sa už nikdy úplne nezotaví.

V dokumente prehovoril aj pohotovostný lekár Gérald Kierzek.

„Schumacher aj po vyše šiestich rokoch bojuje s následkami ťažkého úrazu hlavy. Pravdepodobne je pripútaný na lôžko, nemôže chodiť a má poruchu svalov, ktorá spôsobila výraznú fyzickú metamorfózu,“ predpokladá Kierzek.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Schumacher